論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人黎左快八個月。頭兩個月我有返工,之後因唔捨得個仔(當時四個月大)於是quit左份工。

沈日我出左街但睇住眼仔睇左半個鐘,阿仔響廳張網床瞓左,完全唔見佢個人響度。(眼仔係我出左街先會開,但我平時出街好少會長時間睇。我住村屋,兩層。樓上係我同工人既房同好少留響上面既廳。樓下係阿爸阿媽同我妹房同主要活動既廳,我規定左佢 只可以響呢個廳既範圍照顧我個仔。)

之後我見我個仔瞓醒左,都唔見佢出現。打電話俾佢又唔聽(佢電話係跟身的)。幾分鐘後終於見到佢。但佢唔係睇我個仔先,而係入左廚房好幾分鐘都唔見佢出返黎。(我出門口時佢煲緊粥仔,當刻我有懷疑係咪煲穠左要善後)但睇到呢度我因為要北上過關就冇再睇。

返到屋企佢問我係咪打過俾佢,話佢岩岩先睇到(當時兩點幾,我打俾佢時十點九)。我話係呀,阿仔醒左我又見唔到你,估你響上面咪打俾你。佢話「哦,可能我響騎樓掠緊衫。」佢可能冇諗過我睇左半個鐘,邊有可能掠衫掠到半個鐘! 佢平時已經一有機會就扮響樓上做野,我突擊過佢幾次,都係傾電話,面書同sms。

到夜晚佢餵我仔食粥,我見個仔唔係幾願食,我就食左啖,有擃味既! 仲俾我見到有几條穠左既肉絲。我問佢係咪煲憹左,佢話冇。已經係我第二次問佢,因我一返到屋企確係聞到有憹味。佢唔認,我冇再講野,剩係叫佢唔好餵,晏d俾奶佢飲算。

今朝我老公出門口前開左隻眼仔(我打算以後曰曰都係咁做)。頭先瞓醒check佢面書,佢打左句「點解我咁明白你地,但你地都仲唔信我,咁唔滿意我?」跟住我落樓下我阿媽同我講佢成朝都黑面,仲問我係咪出街,唔係點解開眼仔。

唉~你係老實係自律係身冇屎,洗驚我隻眼?我洗check住你?你估我好得閒好想成日check住你?

我好唔好同佢三口六面講清楚?因呢幾日佢自己響面書不停對去外國打工既專頁讚好同對人地既招聘post有feedback, 又話香港好熱頂唔順,又話好大壓力(冇人俾壓力佢,上次我個仔嘔左條支半牙籤咁粗既魚骨出黎,我都只係講左句double check! 冇咩俾佢做,好似依家咁,佢又蛇左上樓四個字了),又話我早餐只提供方包(係佢自己所有面都唔食,唔俾包唔知俾咩囉,有醬有旦
,咖啡又供應埋俾佢。其他時間除特別補品外咩都有份食...

各位姊妹,你係我會同佢傾嘛?但一講佢咪知我睇佢面書囉?定係到今時今日都唔怕佢知呢?

sofina  咁你以家即係stay home mum? 你工人是印定bun  發表於 11-7-10 00:56

洋房

回覆:cara426 的帖子

你其實可以出警告信俾佢,1 魚骨一事,2掛住用電話影響工作表現!你有冇用眼仔錄低!有證據佢冇得唔認!

公爵府

如果你仍然想你工人留係度做, 你有必要同佢好好傾一次~

開始時可以關心下佢近來既工作情況, 問佢做成點咁上下, 搵d位讚下佢, 之後再提出你對佢工作既意見 ag.佢工作時間 msn facebook, 傾電話會影響日常工作, 整bb野食你有特別要求,eg要岩bb食, 唔可以明知唔食得都照比bb, 平時太耐先check bb一次, 確保唔到bb安全, 有事發生就太遲[ .... 問返佢自己可以點改善~~ 如果佢有提到眼仔呢個問題, 你就要話佢知, 眼仔唔係用黎睇工人, 係睇bb, 解釋比工人知, 佢自己做好本分, 就唔需要理屋企有幾多隻眼~ 最後當然要簡單咁將你以上所講既point再講多一次, 再叫佢比心機做落去~~

男爵府

引用:你其實可以出警告信俾佢,1+魚骨一事,2掛

原帖由 iris7115 於 11-07-09 發表
你其實可以出警告信俾佢,1 魚骨一事,2掛住用電話影響工作表現!你有冇用眼仔錄低!有證據佢冇得唔認!

...
眼仔只可影相,冇得錄呀...

大宅

回覆:幸福黃太太 的帖子

我一向都做,work架

伯爵府

if you don't talk to you, she will fire you one day or she does something to make you fire her...

複式洋房

如果你想繼續用佢就一定要講,相互溝通對事情會有幫助。

禁止訪問

複式洋房

妳當然吾好俾佢知你睇佢面書啦。你同佢傾吓計,關心下佢,慢慢至同佢講希望佢點做,效果會唔錯。

男爵府

引用:sorry!我想問,+點解一開始你要比佢+在你家

原帖由 sofina 於 11-07-10 發表
sorry!我想問, 點解一開始你要比佢 在你家用facebook同 send sms?
佢一到步時, 無無講明佢 聽, 機點先 可 ...
開頭我以為佢會自律收工先用。但有曰我見佢匿響房咁耐咪上去check下。佢一聽到聲就即刻扮掃地,我耍佢落樓,原來佢玩緊面書,仲同時同四個人check緊。之後我已話左佢叫佢夜晚先用電腦。但用電話上我就控制唔到。

男爵府

引用:妳當然吾好俾佢知你睇佢面書啦。你同佢傾吓

原帖由 parrotbibi 於 11-07-10 發表
妳當然吾好俾佢知你睇佢面書啦。你同佢傾吓計,關心下佢,慢慢至同佢講希望佢點做,效果會唔錯。

...
岩岩再check佢已發現佢set左非朋友就睇唔到佢個wall喇lu

男爵府

回覆 cara426 的帖子

係STAY HOME MUM呀, 賓黎既.
自從佢早兩日SET左自己個FACEBOOK只有係FRIENDS先睇到個WALL後, 佢又冇咩野.
等我再觀察下佢先, 有咩依郁就同佢BREIFING下

首頁

尾頁

跳至