母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

醫生叫我停喂人奶喂15個月太耐喎.........

我昨日病了去看醫生
我話佢知我想要 safe for breastfeeding 的藥
佢竟然話無藥 safe for breastfeeding
叫我食藥就不要喂
同埋我喂了15個月太耐叫我停
好不開心.........呢番說話令我信心動移
我一直以來想喂到bb 2 yrs old的
學懂凡事感恩和感謝,孩子終身受用不盡

大宅

Re: 醫生叫我停喂人奶喂15個月太耐喎.........

I will recommend u go to see another doctor who supports bf. If your illness is not too serious ie. cold, I will not eat medicine. (for safety reason)

珍珠宮

e......我尋日又係去睇醫生!!!我bb 1歲!!!
我醫生讚我wor,問我駛唔駛補奶粉,我話唔駛,佢仲讚我叻,仲話好呀,餵耐d好,bb輕d唔緊要,會健康d !!!

請佢update 下自己啦,不過我係你我唔會再睇佢 :evil:
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

Hi dear,

I rather trust the recommendation of World Health Organisation that mama should breastfeed baby until aged 2.
Since I have joined in this forum, I changed my mind and decided to feed my baby Hayes at least aged 2. I really want to give him "this great gift" for his best foundation ages.
If I am you, I will consult another doctor.

God bless your breastfeeding onwards!

Baby Hayes mama(Breastfed for 11 months)

Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

男爵府

2011至尊種植勳章

whalebb,
美國小兒科醫學會同世衞建議持續餵人奶的時間唔同, 好似美國小兒科醫學會建議餵十幾個月 (exactly 幾多個月唔記得) ... 不過世衞則建議餵到 2 歲或以上. 會唔會你身在美國, 所以你個醫生係跟美國小兒科醫學會的建議, 話 15 個月太耐呢.

其實你唔需要因醫生的說話而動搖信心呀, 只要你自己同 bb 都願意繼續 bf, 就繼續啦, 支持你!

珍珠宮

我7月尾病左,要睇醫生.但我睇開的醫生who supports bf岩岩放左假,於是我睇第二個,但前後一共睇左3個醫生.頭兩個都冇返對bf,只是第一個d藥唔夾我,第二個d藥太散,令到我四肢無力,於是我睇第三個.當我話比第三個醫生知我bf緊,佢又係叫我停餵一陣,佢話所有藥都會經人奶過落bb到,無餵要bb承受d藥力云云.但我堅持唔會停餵,於是佢好無奈咁話:你令到我開藥好有難度!咁我盡量開d唔影響bb的藥啦!幸好,神奇地我睇完佢又無晒事,所以冇食佢d藥.

但我一直存疑,究竟佢所講的是對是錯呢?如果照佢講,所有藥都會對bb有影響,咁大肚婆病左點算?無藥食由佢吽?無理由d婦科醫生會take risk去開藥比大肚婆醫病吧?ok,今個月初我又要睇醫生,我去番我睇開的那個並問他這個問題,佢話唔係所有藥都會過落人奶到影響bb,有d藥係唔會過落人奶到的.即使有d藥係會過落人奶到(意思係果d claimed唔會影響餵人奶的藥),但都可能只係2%,1% or even less,bb又未必會吸收晒果2%/1%的藥力,所以唔會對bb有影響.我再話比佢知曾食過一d藥話對餵人奶冇影響,但食後混身無力,咁係咪其實隻藥力太勁 (i.e.對bb有影響),以致我四肢無力呢?醫生話唔係,只係每個人既身體對藥既適應力唔同,有d人食同一隻藥可能好散,但有d人可能完全冇事.藥力"散"對隻藥係咪對餵人奶有影響係冇關係的.

睇完醫生後,我決定以後都唔再去睇第三個醫生!

大宅

Thanks!!!各位好多謝妳地
我昨日拿果d藥去藥房問藥劑師
佢話果個台灣佬醫生配的藥是safe for breastfeeding
bb或用大肚也食得
我只是感冒同鼻發炎
我無停呀努力埋向我的 Target
我以後也不會去看呢個醫生啦

^O^
多謝妳的結論和分享妳的經歷呀
萬分感激
我食了藥也是立即zzzzzzzzzzzz
個bb無喎

Monchki
妳也是喂緊人奶呀
有第二胎未?