在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

想問下有經驗既媽媽.. 即係仔女至少有四五歲...
妳地覺得天生既成份大唔大? 定係後天教佢地好重要?

我聽過身邊朋友兩歲幾先識講野, 但一講就成句, 大個左係靠把口搵食既人...

複式洋房

我覺得後天緊要d, 就算小朋友兩歲先講野, 都唔係問題, 只要你不停同佢講, 唔一定要佢跟你講, 只要佢口部控制得好, 到時佢就會記得你之前同佢講乜, 就會運用番出黎. 記住, 只要你同佢多講........努力!

禁止訪問

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

後天教佢地好重要.我小朋友讀幼稚園時都要跟e院啲語言治療
.佢宜家8歲.6歲時已唔洗跟語言治療喇,佢講嘢啲發音仲好過好多人.好多口,正確啲黎講係唔停口.佢把口仲好識'林'人.

手機用戶,不要點評,謝謝

大宅

我細個冇人教, dadmum 要做野, 直至3歲番學先識講野!
而家講野老闆都讚圓滑... 我覺得個天已經安排好la~

大宅

2019勳章

我有個朋友3歲幾先講嘢, 佢第一句講既都係完整句子, 依家佢都係靠把口搵食, 仲要係勁鍾意講既人, 我地同佢一齊一定好開心, 因為佢唔會有dead air, 仲要好搞笑~

佢話佢未講嘢之前, 佢阿媽好擔心, 都有帶佢去check, 話佢無事, 最好笑係, 佢話佢未開聲前, 阿媽擔心死, 但係自從佢講第一句說話後, 佢阿媽就煩死, 因為佢講個不停!

cccolin  HAHA^^  發表於 11-7-25 00:52

琥珀宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我覺得無關係, 我2個小朋友都好遲先成句講,
正確可以話返左K1先講野好少少,
今年P1, 把口叻到暈, 個腦又轉得5,
你講一句窒返你幾句果隻
e+放假2個響屋企講5停, 有時想佢地停下口,
問佢地可5可以停下, 佢地話好鐘意講野停5到wor

cccolin  ^^  發表於 11-7-25 00:53

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章

我個仔2歲幾至講野, 而家3歲幾, 講野都好ok 丫, 只係中文差少少.

我老公係遲講野, 而家佢既語言能力都強, 精通四國語言, 講英文同自己母語時, 冇人聽得出唔係英國人, 或者估到佢係來自本身國家既南或北面. mouth: 完全係後天學習而成.

男爵府

大仔10個月已經開始講野...到E家5歲暫時講野算係同級最叻果個囉...

不過我諗到小學既時間大家都係差唔多...

首頁

尾頁

跳至