跳至

首頁

尾頁

大宅

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我早排搬屋唔見左健康院本書仔
想問下1歲半的 BB 返健康院會比護士考乜?
有無人可以話我知本書講 d 乜 (例如飲食習慣, 行為等等)

Thanks !!

大宅

回覆 dcat 的帖子

你可以參考以下網頁﹕
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/child/child_oty_child_d6.html

幸福謝師奶  唔知點解,我開唔到==  發表於 11-7-28 12:48

大宅

Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Thanks !

珍珠宮

畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章

我有幾個朋友既bb去左, 都考好多野呀....好似睇下識唔識講野啦, 要識講20個字, 比支筆佢畫,睇下識唔識跟住大人畫條線.....仲有比d積木bb,睇下佢識唔識自己疊高等等~

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

幸福謝師奶 發表於 11-7-28 12:51
我有幾個朋友既bb去左, 都考好多野呀....好似睇下識唔識講野啦, 要識講20個字, 比支筆佢畫,睇下識唔識跟住 ...

咁就大件事喇,我做仔可能會吾合格
好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

珍珠宮

szehang420 發表於 11-7-28 14:14
咁就大件事喇,我做仔可能會吾合格
可以TRAIN 下佢先MA~~

瑪瑙宮

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

幸福謝師奶 發表於 11-7-28 16:35
可以TRAIN 下佢先MA~~
我已經日日train,佢係聽得明但就係吾采我
好可惜,一直以為好深既緣分,原來好淺-節錄<野豬.黃子華> »

珍珠宮

szehang420 發表於 11-7-29 00:21

哈,可能到時佢會聽姑娘指示做唸.... 唔使怕~

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

szehang420 發表於 11-7-29 00:21
其實真係好睇佢地臨場點發揮~我個臭B次次都係臨場先肯做.......激死!
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

FrankieFUNG 發表於 11-7-30 10:43
其實真係好睇佢地臨場點發揮~我個臭B次次都係臨場先肯做.......激死!

YES, 我個百厭仔就臨場先唔做

複式洋房

回覆:fatdenden 的帖子

亞B一定唔合格...佢只識叫媽媽...其他咩都唔講
點算呀????

版主

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 育兒性格勳章 2016畫展勳章

回覆 Sing_MaMa01 的帖子

其實2歲再番去,有再番去嘅好ga......因為如果今次pass左,要到4歲先再番去,期間真係唔知阿B成長速度ga~所以放鬆D啦,會開心D ga~
見我在線?
但可能我已行開了!
以為我行開了?
但可能我就係望住喎!
所以......你估我唔到!

珍珠宮

你地阿b 去左健康院未呀?
我23號先帶希希去~

複式洋房

我個B今個星期去左健康院啦, 又係要2歲再返去.

大宅

我個囝今日去咗健康院, 都係要2歲再返去, 因為佢只係識叫媽媽, 貓貓, 奶奶!

水晶宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Sing_MaMa01 發表於 11-8-9 18:37
亞B一定唔合格...佢只識叫媽媽...其他咩都唔講
點算呀????

...

唔駛擔心wor……個個小朋友發展速度都唔同, 只要佢冇lag behind太多就ok, 而且好似frankie, 2歲可以再返去都可能係好事黎架, 我仔27號先check up, 我都預左佢唔合格2歲要再返去架喇

複式洋房

引用:Quote:Sing_MaMa01+發表於+11-8-9+18:37+亞

原帖由 fatdenden 於 11-08-11 發表
唔駛擔心wor……個個小朋友發展速度都唔同, 只要佢冇lag behind太多就ok, 而且好似frankie講, 2歲可以再返 ...
亞仔15號去健康院...睇了各位mama的留言。我都放心了佷多因亞B的表哥同表姐都未試過唔合格,所以我之前真的很擔心呀!
多謝各位mama

別墅

我都要返呀, 其他野佢全部合格, 只係體重唔入線!!
我個囡食好多野, 好似食極都唔飽, 正餐又食成碗, 都唔知點解佢唔重!! 不過, 除左唔重之外, 佢又好少病痛, 我諗佢都係活動得多

複式洋房

回覆:犀利妹 的帖子

亞B都去完健康院了,又係2歲要再去。因為說話唔合格呀!
不過昨天放工返去,意外地見到佢搾住架車車係度叫"CAR"呀!不過叫佢再講多次比我聽,就走咗去,唔理我了

複式洋房

回覆:Sing_MaMa01 的帖子

補充:姑娘只比了積木比佢疊高,無比筆佢劃線。

首頁

尾頁

跳至