懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

唉!今日醫生同我講我子宮嚴重向後屈,後屈已經唔好,仲要係嚴重嗰隻,因我已小x左兩次,所以好擔心,怕生唔到bb,想請問jm們有冇都係嚴重後屈,但成功生到bb架,因為我真係好驚

大宅

回覆:子宮嚴重後屈-擔心

其實應該唔駛太擔心,因為之前我8week去瑪麗照,醫生都話我子宮向後屈,初初我都好似你咁架,好驚有問題,我就問醫生,佢話無問題架,佢話好似人既樣咁,個個都唔同,子宮都一樣,我而家12week幾,都好好呀,你放鬆心情啦~~
我今胎第二胎了

mrschan69  我都有呢個問題,不過我都生咗兩個女  發表於 11-8-7 20:25

大宅

我都係後屈架, 第一次產檢時, 醫生問我係咪好難先有, 我話我算易喎.

跟住佢話 "下, 你好難有喎, 你仲話易?!"

其實易同難都唔代表d乜, 易又唔係一定得嘅, 難亦唔係一定唔得喎.

我個b己經係上星期五出世了, 不過胎位不正, 即bb無轉身, 所以要開刀, 但我本身都選左開刀嘅, 而且醫生係第二次產檢時話我己經改善左後屈添. 後屈唔會增加小產風險架, 只係難少少有bb咋.

所以唔洗咁担心囉.

不過, 聽講後屈嘅, 從後入, 會易d有bb.

希望你早日bingo, 但bingo後要小心d, 唔好咁粗勞啦!

mrschan69  係喇!保持平常心  發表於 11-8-7 20:27

珍珠宮

我都係生 bb 之前做檢查先知自己子宮後屈。初初都好擔心。不過其實應該係無乜影響 - 我只係 6w 照心跳時要照陰超,因為子宮向後o係肚面照唔到,到 9w 再照子宮撐大o左o係前面都見到好清楚啦~ 我而家已經 6 個月~ 你都加油呀!

珍珠宮

唔好咁擔心,我都係子官後屈,我唔知算唔算嚴重,我係生完後檢查時醫生話比我先知。醫生話書本上講子官後屈有bb會困難些,有人醁做手術先可以有bb,不過唔一定。好似我咁都生咗囡囡,佢六個月大了。你可以睇多個醫生先。
仲有我未生時個人好緊張,經期唔準,咁我睇中醫調理吓先,等經期正常咗再加排卵捧,第二個cycle就bingo,之後都食中藥安胎,不如你都睇吓中醫調理好身體才準備一個健康bb的來臨,加油!

大宅

我都係後屈架,宜家仲有埋第二胎添,你可以試吓完事後搵嘢墊高個pat pat 應該會好少少,我兩次bingo 都係用呢個方法架
BB已經長大. . .

男爵府

回覆:tomato5354 的帖子

我生左第一胎了,現左第二胎,我醫生說完全無問題,現在三month la

別墅

見到有成功例子,我個心都定d,現在我有睇中醫調理,希望快d好番,可以生番個健康正常bb。不過...........我...........真係好驚,我知我唔可以成日咁擔心,要正面d,我會盡力令自己輕鬆d。

珍珠宮

回覆 tomato5354 的帖子

我都係咁...之前有個朋友睇中醫..個中醫話佢身形THIN..子宫會後啲,都叫佢完事後用條毛巾ZIP去腰間LONG高去咁...我諗我同佢身形差唔多..咁我都係咁做..又BINGO...

男爵府

醫生都話我係嚴重後屈,但我試左兩次就bingo左,麻煩嘅係,要照陰超先見到胎囊,到9w6d先可以在肚顯到,無事嘅,唔好咁擔心。

別墅

引用:回覆+tomato5354+的帖子 我都係咁...之前

原帖由 吉蒂小豬 於 11-07-29 發表
回覆 tomato5354 的帖子

我都係咁...之前有個朋友睇中醫..個中醫話佢身形THIN..子宫會後啲,都叫佢完事後 ...
係呀,我都係瘦嗰類人,唔知爬係度訓會唔會對子宮後屈傾番前d呢?

子爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章

我都係子宮嚴重後屈, 之前醫生講好難有bb..so我同老公一開始就用人地try左半年都未有既方法..就係check排egg..etc...用左半年先有..而家我24w幾啦...
加油~

大宅

生完仲有得做運動糾正!

別墅

回覆:dr_cheng 的帖子

請問做咩運動呀?

首頁

尾頁

跳至