在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位mama你地會唔會話俾老公知自己有幾多身家呢?
話: 就等老公知如果佢有咩唔掂我都有d錢, 可以幫補到頭家. 因為有d夫婦家庭開支好似都係兩公婆分擔. 好似都算係家庭理財.

唔話: 就係費事佢知自己有幾多錢會俾少d家用. 我老公仲衰. 蠢到話埋俾佢堅企人知. 但係儲錢, 投資呢d野又好似應該同老公商量.

因為我62又問我有幾錢人工. 又問我政府派0個6千蚊點洗. 我老公話完俾佢屋企人知我羅左筆錢去投資佢老豆就話我有錢. 所以俾 c6 知我有幾多錢就有呢個問題. 好煩. 請各位mama俾d意見0Y.

子爵府

畀面勳章

緊系唔講la
你自己都講晒d壞處出0黎la
唔洗我再提你la

:-? 沒有一百分的另一半,只有五十分的兩個人 :wave:

男爵府

回覆:會唔會話俾老公知自己有幾多身家?

講個打左七折的數目!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

打5折話佢聽.

VOA  YES YES....ha ha ha  發表於 11-8-4 10:11

複式洋房

最好唔講O

侯爵府

我同c6雖然財政獨立,但我知佢有幾多,佢都知我有幾多

vickymok717  我都係呀  發表於 11-8-4 10:17
vwong  ME TOO  發表於 11-8-4 09:52

男爵府

其實我都成日同佢講我呢d錢係用黎第二時俾人炒左又搵唔到工做0既時候用, 唔洗加重佢負擔.
其實我最介意係62知我有積蓄就話我有錢. 佢地好計較, 我會覺得佢地會諗我係咪掠左佢個仔好多錢所以儲到錢. 未結婚之前我62已經俾說話我聽話唔好見隔離0個個仲有錢就洗埋佢個份.

公爵府

我唔會講架...銀行成日寄D股票月結單黎, 我一定唔會比我老公睇到, 我睇完通常會撕爛掉左佢!!! 好在佢係唔會拆我D信!! 就算佢話我有錢,我都唔會認, 只係hea 下佢, 答佢邊有呀,咪得果DD...
學阿媽話, 女人要有私紀錢,亦最好唔好比老公知....
不過我老公個account 有幾多錢,我就好清楚

禁止訪問

大宅

回覆 pp_pp1021 的帖子

一樣, same same

象牙宮

me : 人工可以知; 身家 /投資收益, 其它收入 就沒有必要知.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我地冇咩身家,大家都知

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

我同老公無咩秘密, 我有佢戶口card, 佢都有我戶口card, 無咩唔可以比老公知嘅
每日望住佢哋就充滿力量啦!

大宅

月結單和銀行簿都唔係秘密
老公唔會主動問我, 但係我肯話佢知囉
兩公婆唔會講大話
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

我同老公乜都好公開,零秘密,月結單四圍放,有幾多錢都比佢知,佢銀行無錢,因為所有錢都比我管,佢都承認自己不善理財。我間中會話佢知我地儲咗幾多錢鼓勵佢。我加幾多錢人工,shopping買咗乜都會講佢知。佢唔夠錢駛我就會幫佢比錢。

大宅

兩公婆無秘密到︰
1.任睇月結單
2.所有account的密碼都二人公開
3.佢ge錢=我ge錢,我ge錢=家庭錢

milk323  Me 2  發表於 11-8-9 04:26
wcpcelia  我都係的  發表於 11-8-8 08:37

男爵府

其實俾老公知都唔係問題. 最大問題係佢會話埋俾6299知. 佢地好似唔知乜野叫做私隱咁. 可能62真係當我地係一家人啦, 因為佢連佢個女搵幾錢人工又講, 個女儲左幾多錢又講. 話我地個個都有錢, 但係c6仲要還錢俾99,又成日問c6要唔要佢架車, 同62講左好多次冇錢養車, 佢又唔係唔知個仔搵幾多. 仲話生bb, 邊有錢. 佢就有錢. 佢係公務員就算退左休唔洗做都個個月有糧出. 我地就算儲到錢, 我地咁後生條路仲好長, 都要有錢黎應付將來0既生活, 小朋友0既生活. 都唔明點解佢成日提住d錢仲話我地有錢. 究竟佢想點!!.

別墅

其實樓主個問題都唔係俾唔俾老公知自己有幾多身家既問題, 冇得同其他人比較, 就算其他人同老公冇秘密, 亦唔代表樓主要和盤托出自己有幾多身家.

重點係你老公會如實咁品告俾62知道..既然係咁, 樓主就唔好俾老公知實際有幾多啦! 係咁既情況下, 我只會俾佢知一個佢應該要知道既數目, 即係夠起居飲食後冇閒錢剩.

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

俾老公知,唔緊要,但佢周圍講就要stop啦!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至