嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

看了幾個dr , 用了很多$$$, 很多家長又介紹用ai & aq cream, 再不好, 咪去塗dr開的類固醇啦...., 我是不想再塗下去, 因知只可止住一時, 最後bb在我不願塗類固醇下已全面起紅. 及漫延上面, 肚子又起. ...
在一個家長的blog, 見到去了健康院, 便試下啦, 呢個dr很好, 已往都輪不到see她. 很細心, 想比其他dr, 小b今次很lucky..
dr一see, 似熱痱..我說有數位dr 話濕疹(特徵全部有齊), 公家dr便話: 很難講,濕疹和熱痱差不多, 試下塗cream先!" 並叮囑不要再塗c+開比小b的--類固醇---, 對小b不好. " 也不用出外buy所有cream, 因健康院的藥水已含cream.及止痕
<記得有BLOG家長提及bq CREAM名詞>
我塗了, 一晚過後, 肚及頸開始收, 係開始收. 紅也明顯退...用了3-4天, 喜出望外. 但早前用了10天類固醇塗頸位及手部摺位, 現在結果很明顯, 已有一達達陰陽色, 很後悔.

近日,有摺位附近又來, 我又塗了健康院的藥水, 2晚, 又謝了.
" 只要不是類固醇, 間中塗下藥水, 我便不會再為阿B的濕疹而煩惱了."

結論: 有時c+不是不好(只是對公家的藥無信心, 而且又不是兒科專科, 無謂浪費時間), 但去吓公家都無妨.

子爵府

回覆:濕疹b: 幾個dr都開類固醇, 襟住無進展, 轉看健康院竟意料之.

健康院有開藥水??邊間丫?

男爵府

2018復活節勳章 睛靈勳章

我都覺得係架,前排個女咳得好勁(氣管炎)睇左兩次私家都唔好,每次$260,根住試下睇政府$45就好返喇

複式洋房

回覆:濕疹b: 幾個dr都開類固醇, 襟住無進展, 轉看健康院竟意料之.

我間健康院d醫生同謢仕只會鬧人,笑人地唔識湊仔,最攪笑係叫我返大睦打針,話大睦好d,十年都唔返一次,又唔叫我去美國打,所以我家下睇私家,唔想再比人鬧,係天水圍健康院。

tszwan123  可能姑娘以為你係大陸人,佢地日日見咁多大陸人,體諒下佢地la ^^  發表於 11-8-15 23:34

別墅

請問係邊間健康院及邊隻bq CREAM, 謝謝!

大宅

回覆 Gigiwhx 的帖子

天水圍個間係感, 因太多大陸人, 姑娘做到無停手, 我都有同感.

大宅

choicheukyin 發表於 11-8-6 12:24
看了幾個dr , 用了很多$$$, 很多家長又介紹用ai & aq cream, 再不好, 咪去塗dr開的類固醇啦...., 我是不想 ...

which cream they use??????thx

choicheukyin  每天塗患處2-3次.  發表於 11-8-18 15:39

大宅

回覆 choicheukyin 的帖子

我都覺.........問多個問題已唔耐煩~

大宅

我b以前有濕疹, 我比佢搽凡士林, 好快好返, 而家不知幾皮光肉滑~

複式洋房

我都想知隻cream名.....

choicheukyin  出單bq cream, 但出來的己轉用另名詞, 公家藥物藥房應不會有,因自行溝過份量  發表於 11-8-18 15:45

大宅

回覆 choicheukyin 的帖子

請問邊間政府同邊位醫生呢?

複式洋房

我都想知呀....我bb都咁呀....唔想再查類固醇藥膏呀....

大宅

bq cream ....aq cream就聽得多.....
藥水係..熱痱水?好杰,搽完會一撻撻灰咁Ge?

首頁

尾頁

跳至