嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個女16個月大,,佢13個月之前都唔係咁,,自從佢14個月果陣帶過佢返香港1個月,,,我呀媽乜野狗屎垃圾都俾佢食之後佢就開始成日扭食零食,,,識得行之後就仲衰,,係屋企自己搵野食,,唔俾佢食佢就狂扭計,,正餐又食得唔多,,以前都係食下面包塊乾做零食,,e家就連面包塊乾都唔食,,係都要食d垃圾朱古力,,糖果d..水又唔飲,淨係飲果汁..真係唔知點算好,有試過唔俾佢食,,佢就好似有毒癮咁典泥典去發脾氣...見佢愈來愈肥我真係好擔心...

侯爵府

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

1起身就係食食食..1日食到黑..點算

吾好比佢食…正餐吾食吾洗指意冇零食…

水晶宮

無得返轉頭啦...食左甜野..濃味野..點食到淡口野呀...

男爵府

回覆:KARY_ALIEN_BU 的帖子

同我個女女一樣情況.16m開始就食零食依家女女好d la.....
你試下收埋啲零食,bb見唔到就唔會扭.同佢玩吓.有時我貪方便擺百力滋在食物盒中,俾bb見到.喊了很久一定要食.我俾半條佢跟住收埋.bb問就話佢聽無啦,食晒.佢就無扭.之後食物盒就無擺百力滋而bb就好似唔記得咗.

大宅

回覆:1起身就係食食食..1日食到黑..點算

唔買屋企唔存放,想扭都無。

大宅

我個B都同你個B一樣呀,依家16個月大,係呢個月不停食零食,見我地食野就一定要食,又成日指住個廚房叫我比野佢食,唔比佢就喊,我都好頭痕,好似唔知飽-.-

男爵府

我bb差唔多大的時候,都有遇到同樣的問題。

他剩系想食零食,正餐食2啖都已經算俾面。

我們屋企有兩個地方系會放零食的,他都知。他會指住果個地方,叫我地俾糖,俾餅干。我會同他講:無。

如果他系唔食正餐的話,我會cut 曬他所有的零食。下午茶都無餅干,無糖果。剩系食奶同少少生果。

我覺得父母要堅持。同時,你要讓你屋企其他人(例如62,99)同你站同一陣線。唔俾零食俾bb。否則,他在其他人手上拿得到零食,他就唔會賣你的帳。

如果在禁食零食的時候,他都唔肯食飯。我就會煲1-2日白粥俾他食。等他食清淡d。

系會好辛苦ga,他會扭計。你又會擔心他食唔飽。不過我發現,如果他們唔肯食野的話,其實他們系唔會覺得肚餓的。

我只b試過夜晚食2啖飯,睡前飲一支奶。。。都可以挨一晚。

不用太擔心她會食唔飽。反而她餓了,就自然肯食飯。只要你和你的屋企人肯堅持,唔俾她扭到。她慢慢就會肯食飯,唔會成日扭你食零食ga la。

P.S. 巧克力最好都唔好俾你bb食住la,好似話bb 3歲先好食啊。我到現在為止,都系禁止我bb食朱古力ga。

大宅

回覆:1起身就係食食食..1日食到黑..點算

堅持不要讓她看到。
生果、乳酪、芝士,減糖果醬三文治,自製pancake ok嗎?

大宅

回覆 angelkinki 的帖子

完全同意!!
總之bb唔食飯就由得佢, 佢餓了自然吃!
如果過了食飯時間就由得佢餓, 唔比食其他野~
餓多兩餓佢自然會乖乖食晒餐飯~

男爵府

呢d零食真係唔掂,你恨下心腸尤佢勁扭勁喊一輪啦,係為佢好,同埋你地自己忍下口唔好買了!

男爵府

我BB正餐食之餘仲可以不停食餅!如果0係屋企有野玩就好D,如果出街冇野俾佢食佢會狂喊同大叫,但佢正餐係會食晒架,所以都幾頭痕!

angelkinki  甘不如你試下俾d生果他,當零食。起碼食生果都好過食其他零食啊。  發表於 11-8-26 11:33

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個女比咩佢都食就算飽飽見倒人地食o的佢食得o既野佢就會叫人比佢食架...............一唔比佢就發脾氣係都要你比佢食為止

別墅

如果真係乜計都冇就嘗試將食物整到好似零食咁跟住攞零食盒裝住係佢面前開俾佢食, 如果佢落搭, 慢慢將的味較淡佢.

angelkinki  甘都幾有難度ga wor  發表於 11-8-26 11:33

首頁

尾頁

跳至