自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小兒5歲,想改過個中文名。
請指教如何辦passport/id/ 出世紙手續?
有咩要注意?

qyeternity  Just take the birth cert to Birth's Registry for change of name  發表於 11-8-11 17:53

男爵府

子爵府

畀面勳章

首先你要上律師辨一張改名契

拎住呢張野, 先可以去入境處更改PASSPORT/ID/回鄉証等等野~

改名契係用黎証明新舊名同一個人的

重點: 出世紙資料係冇得更改的~ 所以先需要一張改名契

qyeternity  Children born in HK no need for 改名契  發表於 11-8-11 17:52
simplylife  改名契大約幾多$$?謝謝  發表於 11-8-11 15:31

子爵府

畀面勳章

以前聽BK其他媽咪攪過, 五百炆到.

男爵府

醒目開學勳章

11嵗前好像不用改名契.
你打去生死注册處問一問就很清楚.

qyeternity  agree  發表於 11-8-11 17:52

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

BB初生改名, 真係要諗得清楚D呀...

男爵府

醒目開學勳章

印象中把你小朋友舊的出世紙攞回去注册處,然後父或母宣世改哪一個新名字,很方便.

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

出生登記處
http://www.gov.hk/tc/residents/i ... h/address/index.htm

入境處
http://www.immd.gov.hk/chtml/contactus.htm

仲有, 攞左回鄉証未 ?? 如有, 記得改埋名
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

子爵府

畀面勳章

回覆 sunshineshine 的帖子

在香港改名,一定要找律師造一張改名契(Deed Poll),可以「即造即取」。費用亦平,$500便可以。造了改名契,便先行到入境處的人事登記辦事處換身分證,取了之後,便可陸陸續續將銀行戶口等等改用新名,入境處收費$420。

改名契是一份法律文件,內容只有一頁,由改名人在律師見證下簽署,內容是自我聲明放棄使用舊名,以後改用新名。沒有改名契,入境處不會接受當事人用新名取得身分證,很多手續,如結婚、證書也就不能採用新名。因此,用新名,先造改名契。

出世紙上的名字是永久紀錄,不可更改,要證明出世紙的舊名和身分證上的新名是屬於同一人,便要靠改名契。其他舊有文件,如畢業證書、結婚證書,亦要用改名契證明是同一人。

字數最多是六個,用甚麼字並沒有限制,但必須是字(即中文字、英文字),即使一些不文的字,也可採用,但現實上,沒有人會替自己改個難聽、不文或令人反感的名字。相反,改名的人是嫌自己的名字不好聽或風水命理而改名。

改名、改姓

小朋友(18歲以下)因未成年,要改名便由父或母來決定和簽署改名契。如果改姓,便要父母雙方都同意才可以。

姓都可能改,手續一樣,小朋友則要父母雙方都同意才可以。姓名只是一項「人事登記」資料,只有英文名,沒有英文名是無問題的。

呢段係我COPY某律師行網頁的~

樓主都可作參考~

子爵府

畀面勳章

唔太清楚現況未夠十一歲樓下需唔需要改名契

早幾年有朋友小朋友未夠十一歲改名, 都仲需要上律師樓申請改名契

可能而家法例簡單左都唔定

樓主可親身打去出世註冊處問清楚, 未夠十一歲仲駛唔駛改名契

首頁

尾頁

跳至