母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實餵全人奶可以減肥嗎?

其實餵全人奶可以減肥嗎?
除食藥,做運動你地有咩減肥辦法呢?

伯爵府

好媽媽勳章

Re: 其實餵全人奶可以減肥嗎?

我諗得掛? 我餵左三個幾月已經極速修身, 家下成年了, 仲輕過以前添
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

民房

我都係. 餵到4-5個月時, 已經回復本來身形, 依家相差0.5公斤. :lol:

大宅

點解咁快? 你地係咪冇食零食?
我就衰囉, o個時忍唔到口, 成日食零食, 搞到個shape都係回復唔到未有b前...

禁止訪問

睛靈勳章

男爵府

Hi dear mamas,

It works!!! My weight dropped back to the past(before pregnancy), after I breastfed for four months.
If you want to lose weight,
Breastfeeding+low fat diet=good weight control

Baby Hayes mama
Hayes had been breastfeeding for almost 3 years, then naturally weaned by himself!

Wish Hayes with Love, Peace & Joy!!

珍珠宮

餵人奶冇錯係可以減磅,但收唔到shape喎!我個肚而家仲好似揹住個水泡咁! :-( :-(

我問過醫生(who supports bf),佢話只要唔食藥,唔on diet,做運動同做機都可以.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你地修得咁快,想問吓你地正餐食セ嘢同食幾多?我成日驚D人奶唔夠營養唔敢食得小呀?請指教.

珍珠宮

我日頭食飯盒only,一盒餸一盒飯.餸通常會食豬肉同菜(因夜晚好少有pork食),飯就通常食半盒.夜晚就食大半碗至一碗飯,通常有魚肉菜咁.一星期煲一次魚湯(飲兩餐) and/or滖一次湯.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

雖然我是full time mama,但我早上都是食lunch box, 我都知唔係咁好,但太倦實在無心机煮飯,我食lunch box一個都唔係好飽,你食咁少,晤怪得keep 到fit啦!

珍珠宮

我比未有前食多左好多野喇!我未有bb前係唔食飯的.不過我其實仲有4-5磅係身.

大宅

Agree with ^0^.
Body weight can go back to a similar state.
But waistline not yet!
Still need to work hard on those sit-ups.

Also, because of BF, sizes of T-shirts/shirts have jump from S or M to L!
  Lulube was born weighing 3.2 kg

別墅

咁我想問o下可唔可以搽減肥膏呢?

複式洋房

我全人奶了兩個月,只輕了兩至三磅 :-( 但我比陀bb前重了40磅,有排減.

我覺得餵人奶令個breast好難減,個shape 好難看,又唔敢節食,真係有D想放棄餵人奶啊! :cry:

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

dolphinpinkpink,
千其唔好放棄,你餵人奶BB受惠一世,而家就算比我地keep到,頂多靚多幾年咪又变師拉,令BB健康是媽媽最大心願,唔好放棄.而且你餵咗2個月輕咗2-3磅都not too bad啦!繼續餵繼續會更fit架.

別墅

我臨生時重了差不多50磅,餵了半年就回復未生時既體重,努力呀!

大宅

jodiechung 寫道:
我臨生時重了差不多50磅,餵了半年就回復未生時既體重,努力呀!

jodiechung:
我十月就生了,都差不多重左四十磅,我都好擔心瘦唔返,不過你的分享好有鼓勵性呀。
我預算自己會餵母乳起碼九個月,希望到時成功啦。

大宅

lilima 寫道:
咁我想問o下可唔可以搽減肥膏呢?

lilima,
搽減肥膏真係唔建議, 始終搽上皮膚都會由毛孔滲入, bb食唔食到真係唔知, 安全起見, 當然係唔好搽。

男爵府

餵人奶真係可以瘦得番, 不過唔係個shape

但以我來講, 頭一年全人奶唔係瘦得好多, 第二年開始就一路瘦一路瘦, 仲瘦過未有bb時。 嗰時我屋企人都叫我戒, 驚我唔健康, 因為好瘦。 不過放心, 瘦同健唔健康唔會有直接關係, 我都好少病。 餵人奶好處除咗bb健康d, 聰明d, 自己仲可以想食乜就食, 芝士、蛋糕、下午茶.....越食越瘦添

男爵府

貞貞 寫道:
餵人奶好處除咗bb健康d, 聰明d, 自己仲可以想食乜就食, 芝士、蛋糕、下午茶.....越食越瘦添

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊