跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

唔該俾d意見!

大宅

Re: 唔該俾d意見!

你個印印係咪好young? 問題係佢可唔可以take care到choby仔同埋佢會唔會唔係咁好? 如果係我,我會換個成熟穩重d....同埋得1個月唔係好夠, 可唔可以同agent傾3個月probation?

別墅

其實如果你擔心就不如換個成熟D嘅印印啦!你擔心又点放心choby比佢揍啫?!

別墅

CHOBY媽,你有無裝攝錄機? 裝左好D喎,我屋企(女家)一用工人就裝,因為有D野睇唔出GE

男爵府

同agent傾3個月probation....係好d, 萬一又係唔好, 都有得換丫

換個成熟穩重d.... i think so, 最好有家室, 有細路

自費驗多次身, 費事佢有身紀, or 有暗病, 唔想佢映晌 bb 呀
鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

大宅

好媽媽勳章

各位靚mami,真係多謝你地ge advice!!!其實我本來擇左個32歲ge印印,but 我99唔鐘意,話呢個young d 同埋識講潮州話( only a little), 我稔住佢成日同個印印一齊,咪就下佢!最重要係我怕請左個maid返來,有乜唔好,我99又黎話我!我都知自己唔

男爵府

choby....但係佢地好似搵到 d 假僱主架 woh...另外, 佢如果做得唔好都唔敢俾個 phone #俾妳啦, 佢地總會咋傻扮懵, 妳不如同奶奶講妳既 concern 出黎大家傾下丫
鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

大宅

Choby Ma,

你應該同你99 & Choby Daddy 講出現在的問題, 如果唔喜歡快d換人, 32歲OK啦, 唔好請太老.

其實有99睇住已經好好, 好似我呢d無人幫手睇住都好擔心, 我的新工人下個月到, 都唔知今次隔山請個咩人照顧我的寶貝仔 :-( :-(

大宅

Choby,

唔! 比我就换人啦!!!
我最頂唔順係請咗個工人但又要自己增添多D煩惱. 表面上已咁多唔順眼, 响你背後...... 無論你换人 or not, 我suggest你按番個CCTV, 起碼有阻嚇性. 我屋企就裝咗, 仲係响任何時間任何地方都睇得果種.

男爵府

chingchingma
妳搵邊度裝 cctv, 可以 send d info 俾我嗎?? 我都想裝呀, thanks ^^

大宅

小霖媽媽,

你若果擔心也可考慮set個CCTV!
你請印印 or 賓賓? 我選擇咗較冷門的泰泰. 鍾意佢地心地好D, cooking very good! 我個泰傭已做咗2年幾, mainly做家務,煮食及照願2隻狗狗. 晴晴我自己凑(心甘情願的!)......生咗晴晴後, 老公又請多咗個part-time HK人, 1星期嚟2日幫我睇BB, 比我出去"頭頭"氣 或做下自己喜歡的事情

禁止訪問

大宅

aj,

有闕CCTV info & my opinion 如下, 你可參考參考:

#1) CCTV - Teleeye (Signal Communications Ltd)
Tel : 2995 5968 Wallace Ma
***Advantage:
Professional+機身薄&不用link with 電腦都可上網看+穏定, 鏡頭牌子出名D
***Disadv.:
貴啲 + 鏡頭wide-angle 只有 60幾度
(我公司用呢套整套, 屋企就用此機身)

--------------------------------------------------------
#2) CCTV - Huawei Technology Co Ltd
2735 6577 Sam Ma
9177 2249
***Advantage: 穏定 + 鏡頭最wide 有成90度, 如果只60幾度的, 會平過Teleeye
***Disadv.: 機身厚, 如要90度的鏡頭會貴D
( 屋企就用此鏡頭)

--------------------------------------------------------
#3) CCTV - Media City
3104 0691 Thomas Kwan
***Advantage:價錢比較便宜, service都唔錯
***Disadv.: 可惜機身要connect with computer 先可上到網看, 即係要長"ON"住個電腦, "hang"咗電腦就要人响度on番先得(if you are out).

男爵府

chingchingma,

咁要幾$呀?個local maid貴唔貴呀?
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

別墅

choby ma,

if u are uncomfortable with this maid during honeymoon period, i suggest u to go find another one. saves a lot of toubles afterwards.

siu lam mama,

ur new maid is coming next month? yan yan or bun bun ar? hope she will be a good one and takes good care of siu lam. good luck!!
祝善謙氣宇軒昂、俊逸不凡! 善良忠實氣宇軒, 謙遜有禮俊逸顯。 Thanks to Joycelyn for such a nice poem!

男爵府

chingchingma
thank you

大宅

Chingchingma,

你裝咗cam後個工人知唔知o架?係唔係要簽同意書話裝咗cam?我用3G+cam睇BB,但係工人姐姐依家好小放gin gin响床仔度,攪到我睇唔到gin gin!我想裝多一,兩個cam!

大宅

Chobyma,

Agreed that change another maid if you feel uncomfortable. Otherwise, you will worry everyday then cannot work properly. You must talk to your 99 and hubby about your concerns and let them understood it. I think your 99 will agreed with you.

Siu Lam Ma,

Your maid is quite nice! Why you change another one?

HonBBMaMa

大宅

Joyce, HonBBMaMa,

My current maid always not follow my instruction and use her way to take care my boy. We have talked to her many times. She resigns and she will go to Canada (already found a new employer). That's why I need to change a new one. Hope this one is okay.

大宅

小霖媽媽,

我bunbun有時都用自已個套

首頁

尾頁

跳至