跳至

首頁

尾頁

大宅

借問聲你地嘅小朋友讀得開心嗎?
老師有愛心嗎?
多功課嗎 ? 平均每日有幾多? 要用幾多時間完成? 功課形式係點抄寫多?

萬分感激!!!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

hihi,我女來緊小一,返左2日,佢都幾鐘意,學校對家長同學生都好嚴,d學生都好有禮貌,
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

大宅

回覆 shirleyauhc 的帖子

你女女係 1st choice 入?
遲D 可再給多些 information 嗎?
謝謝!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔又係9月升小一, 呢間係我仔既喜愛學校

我仔係叩門入 (自行及大抽獎第一志願, 都入唔到)

功課既野, 就真係遲些先可以提供; 不過, 返呢間學校都幾忙, 因為需要每晚備課 (中文), 每天一本英文圖書 及 網上既中文 - 每日一篇, 中文圖書最少一星期一本; 仲有佢既網上自學教材好足夠

大宅

回覆 szeszes 的帖子

Thanks Szeszes, 煩請多報料 !!!
想知道D功課形式係以抄寫背誦多 ? 測驗多唔多?上堂情況如何?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你可以留意下佢9月18日既開放日, 開放日會係禮堂有示範課

由於現今既香港教育係催谷型關係, 所以, 多數既學校都改為催谷, 咁用咩野方式催谷, 大致都係差不多

大宅

每日一本圖書都好攰喎, 仲要每日備課?

水晶宮

好媽媽勳章

y5h9l 發表於 11-8-26 11:09
每日一本圖書都好攰喎, 仲要每日備課?
每日一本英文圖書,其實唔多...我女幼稚園都每日一 本

英文圖書,學校會按小朋友能力分派,能力高o既會多幾個字,能力低o既一版一個英文字
阿仔呢2年我見過同學仔o既圖書,最簡單果d真係只有單字...淺到係幼稚園都會識...
字多d都係一版1句6-7個字組合o既短句.
一課課本課文內容多過一本書,.....

中文備課其實都唔係每日,只係每教一課書前,小朋友要返屋企讀2,3次,讀完要家長簽名.
中文堂好好玩,老師會讀一次課文然後要小朋友去講返出黎,老師讀成點...
我仔以前一見中文就驚,上到小一後愛中文愛到不得了.....
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

Patpat,
9月1號2:10放學啦, 你記唔記得呀? 如果唔係校長提醒我真係唔記得晒lu.
未有上課時間表, 第一日除咗交功課, 要帶咩書返學呀?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

大宅

唔該晒~~~~

水晶宮

好媽媽勳章

kikiboy 發表於 11-8-26 14:53
Patpat,
9月1號2:10放學啦, 你記唔記得呀? 如果唔係校長提醒我真係唔記得晒lu.
未有上課時間表, 第一日除咗 ...
記得呀....

余SIR係 FACEBOOK 開左個專頁

http://www.facebook.com/pages/%E5%9F%B9%E5%83%91%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%8F%AF%E6%84%9B%E7%9A%84%E5%AE%B6/265447053467569

大宅

回覆 patpat234 的帖子

how to add on the PKPS FB? THX

水晶宮

好媽媽勳章

jwoo 發表於 11-8-26 18:23

how to add on the PKPS FB? THX
就咁 like 就得~

大宅

好在係post 2:10pm放學,我也是朦然不知。 thank you very much.

水晶宮

好媽媽勳章

jwoo 發表於 11-8-26 18:27

好在係post 2:10pm放學,我也是朦然不知。 thank you very much.
快d通知識o既同學仔...

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我今日見到操場個board有講
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

水晶宮

小二至小六 - 9月1日就係 2:10PM 放學
小一新生, 就係 12:25PM 放學

大宅

Thanks for the information , that's useful !!!!!

水晶宮

好媽媽勳章

連校長曾經講過佢曾經係某國際學校的校長

昨日無聊地yahoo搜尋,俾我搵左喇~

原來佢曾經係耀中的校長...突然覺得好抵讀呢~~

出處
http://www.alumni.cuhk.edu.hk/ma ... AM_200809_06-07.pdf

p.7 中間位置

珍珠宮

patpat234 發表於 11-9-14 12:06
連校長曾經講過佢曾經係某國際學校的校長

昨日無聊地yahoo搜尋,俾我搵左喇~

咦, 之前我又知校長喺耀中做校長喎, 應該係揀學校時知嘅
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

首頁

尾頁

跳至