論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

菲姐請左一年有半,經常在僱主視線外用手取食,得菲姐+小朋友食飯時更加只用手。

我地知因為媽咪有睇CAM,有時工人會用自己的匙畢小朋友碗內的食物吃~

不過在僱主面前,菲姐好細食,唔會攪小朋友的食物,會用筷子/匙,點開口同菲姐講呢?

(我已試過在菲姐面前,話小朋友用手食野,希望菲姐明我既意思。但似乎佢只做表面~)

如果錄佢影,放俾菲姐睇,就真係were 爛左塊面,亦難為了我媽咪。因為只有她,才可以食飯時間上CAM度睇的。

禁止訪問

男爵府

回覆 mylulu007 的帖子

有野唔掂,直接同佢講(最好係即時講),唔洗唔好意思。如果連哩啲咁簡單嘅野都唔知點開口,工人肯定食住你!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

"我已試過在菲姐面前,話小朋友用手食野,希望菲姐明我既意思" <---- 我諗佢唔會明! 小朋友食野,用手有幾奇?我女就黎5歲,成日都係咁啦!! 出街就好d,但我肯定我bun係無用手咁食野既。

你直接同佢講啦 ~ 你唔洗講睇到佢幾時,見到佢食野用手,亦唔洗同佢講係邊個睇到! (你mom得閒lunch time睇o者,唔代表你地唔可以playback麻)!

仲有小朋友幾大?如識講野,好直接同佢講,唔怪得小朋友用手食野啦 ~ 佢話你都係! 咁就夠。

如你唔想交小朋友出黎,你就直接話:點解我見過你食野用手食既?記住要用工具喎 ~ 仲有,唔好同小朋友撈亂食野呀! 因如有病,有潛伏期架麻! 到時,邊個傳染邊個,都唔好啦,病好辛苦架麻!

唔洗理佢點答,佢撐 ~ 你就話:我都係諗起remind一下你咋。
你真係驚,又唔想咁兜口兜面話,就扮傾計時,話你aiya,我fd個工人,比我fd發現左...(以上既野),同佢講 ~ 你一定唔可以咁做呀!

好明做mami,交仔女比工人,又無人幫時,最擔心d咩,所以我最叻,就係交fd出黎!!大家唔會尷尬之餘,亦讓佢好落台。當然,咁樣講完都睬你傻,就真係要直接d喇 ~ 為左自己細路,wear爛塊面都要,唔驚/就得佢咁多!

首頁

尾頁

跳至