自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個仔今年升中一, 日前學校搞左個迎新日, 所有ge中一生就坐係前面, 而家長們就坐係後面, 係分開坐ge, 我個人覺得好好, 因為都升中一啦, 要比佢地獨立d 同守規d囉..
跟住 校長, 老師們就當然會上台介紹下間中學兼對新一群中一學生講解下中學ge生活, 就係佢地介紹期間, 就出現以下ge情形....

部份家長冇端端走上自己個仔後面, 奉上d維他奶呀, 飲品等, 我覺得好怪lor, 只不過係短短個零2個鐘, 駛唔駛咁呵護備至呀, 就算幾口喝都應該忍下囉, 學校都有規則+ o麻, 況且人地係台上面講緊野, 都應該尊重下人, 唔通第日上上下堂, 個仔覺得口痕, 就攞包薯片出o黎食咩.自己做家長都要身教o麻...大家有冇同感

BOBO6  有時會諗,仔大左個時代,男女都唔應該結婚,因為唔識照顧自己又點照顧個家  發表於 11-8-22 17:34

珍珠宮

2024勳章 認識瑞士牛牛第一回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

係有D唔順眼, 不過我會即刻同自己講, 由佢, 唔關我事, 睇佢唔到 ...

男爵府

你講得啱,, 都唔關我事, 不過我覺得如果個個家長都咁...就好

禁止訪問

回覆:bonbonforum 的帖子

翡翠宮

回覆:唉!!! E+ d家長係咪過份呵護備至呢?

所以啲侯生仔越來越脆弱、長唔大。

世上已無安樂土,人人以傷人為樂

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

校長:“訓導即刻落去集低佢咩名!!!”

rita09  ha  發表於 11-8-21 21:01
pigpigyy  good  發表於 11-8-21 20:37
antique  GOOD!!  發表於 11-8-21 10:45
ngannatalie  good idea  發表於 11-8-21 05:40
crazyEE  集低佢媽媽個名  發表於 11-8-20 20:00
zarara188  等校方多加"照顧"佢!!  發表於 11-8-20 18:32

伯爵府

呢D係咪叫怪獸家長呀?

NatalieMaMa  直昇機家長  發表於 11-8-20 21:51
bonbonforum  係" 奴隸" 卦..^ ^  發表於 11-8-20 17:57

男爵府

我諗就你呢d家長, 做就所謂ge " 港童" 囉mouth:

男爵府

我諗就呢d家長, 做就所謂ge " 港童" 囉

小可愛11  100% 同意  發表於 11-8-20 18:33

子爵府

好媽媽勳章

唉!!! E+ d家長係咪過份呵護備至呢?

怪獸家長一向都有已經不只是e家的事,好似有一次我個女(17yrs)用針線時,我媽話:aiya!咁危險!比針吉到點算呀…
直到e家對我地都係咁,愛護子女係好但太過時就等如害了他們

yah008  yes ,i think so  發表於 11-8-20 18:31

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

愛佢等如害佢

pigpigyy  agree  發表於 11-8-21 20:37
mimi_mimi  agree  發表於 11-8-21 11:58
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

水晶宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 回覆:kiu1112的帖子

我接受吾到

全世界都在看你家的笑話,騙不過天地,沒不了良心。即管繼續下去,總有一天自己受!

複式洋房

回覆:pinkiesalbe 的帖子

我記得小學五、六年班家政已經教用針線啦~

我係70後咯,唔知依家小學仲有冇Home Eco玩?

onon2000  我係80後,小學已經係自己補衫喎=.="  發表於 11-8-21 13:59
溋溋  咦?我都係七十後,但中二先有得學。  發表於 11-8-20 22:22

子爵府

哎... 升到中一, 都仲好似照顧bb咁!!
I just want to have healthy babies!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

你說得對

侯爵府

首頁

尾頁

跳至