論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人上星期五晚到,昨日講話比佢一星期開一機,不過佢之前不停做,一曰沖兩次涼,唔知係未衫差唔多著哂,佢今日問我老公可唔可以洗衫,咁計法佢可能一星期要開兩機,咁我照比佢開定係點?第一次請工人,請指教。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:應唔應該比工人用洗衣機?

其實夏天的t short ,短褲都好薄,你可以叫佢用手洗,好快乾!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無,日日手洗自己的衣服...
床單,被單等,會定期幫佢開機洗

大宅

我驚佢洗得唔乾淨同埋手洗會浪費水,所以比佢機洗。但又覺得昨日講一星期一機,今日就問老公,驚佢係試我底線。佢做野都ok,又好笑容,都中意小朋友,怕唔比佢用會唔會唔中意,真係好麻煩

別墅

我都有比佢開呀!因佢d衫大大件好難乾咁!但一星期一次囉!

大宅

引用:無,日日手洗自己的衣服...床單,被單等,會定

原帖由 wcpcelia 於 11-08-22 發表
無,日日手洗自己的衣服...
床單,被單等,會定期幫佢開機洗
我都一樣。但厚牛仔褲或厚衫手洗後會比佢開機spin 乾,免得水滴滴。

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

有呀,佢自己夠一機衫咪開,冇問題

大宅

我工人黎第二日我教佢開洗衣機,我仲同佢講你有衫就用,不過講明唔可以同我地d衫一齊洗

水晶宮

無可能比佢開機..全日手洗....
費事佢帶d fd既衫來洗....

大宅

我之前都係比工人一個星期洗兩次機, 因為我見有床單被,咁所以洗兩次. 點知佢越黎越過份, 等我返咗工之後成日係到洗衫,洗頭. 我屋企兩公婆加個BB, 每次水費成六百幾. 屋企唔係大,野唔係抺得乾淨,咁你話D水費係邊到黎. 所以我都係應該你叫都係只係比佢洗一次,多就手洗, 仲有D underwear一定要手洗. 千其唔好心軟!!!!

大宅

Once per week using washing machine. But under wear must hand wash only.

別墅

要佢每日都用手洗, 無得儲污糟衫. 床單被舖會定期同佢開机洗.

男爵府

玩具勳章

其實一次定兩次都相差不遠, 反而係你要考慮:

1) 你要有位比佢儲污joe衫, 同埋有一陣臭汗味

2) 佢有無咁多衫替換

日日開一機, 水電會好容, 又唔環保, 所以最終都係叫佢手洗, 床單、牛仔褲除外

所以一星期一至兩機就可以

不過, 我最唔鍾意工人係我面前唔問 (因為我已講明, 佢知唔得), 趁我唔係度, 就問婆婆或先生, 超討厭!

樓主, 你應該同家人講吓, 如下次工人再有問題, 叫佢直接問你, 費事尺度不一,影響家人關係!

可能我講得嚴重咗d, 但係個人經驗, 自己衡量

大宅

工人曰曰用手洗佢嘅衫,我接受唔到佢儲埋d dirty clothes,咁唔衛生!

首頁

尾頁

跳至