夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

:-) DEL>

各位,又嚟啦~~~~!!!

侯爵府

Re: 天秤座老公 / 水瓶座老婆...(續集)

bandband,

我今日終於都忍唔住攤左派啦......我直接剷上佢屋企...係咪激左少少...(我之前有打左幾次電話&sms佢, 但一d回音都冇....最後我打佢屋企, 佢個印印話佢仲未醒...(成兩點啦喎...) 佢一定上chatroom上到唔知時辰啦...

其實我係由初初嬲佢, 到最後變成擔心佢, 因為我contact左佢兩日, 我一d response都冇, 又唔知係咪我日諗夜諗, 我尋晚發夢見到d唔吉利既野。

我懷疑佢有心報復架, 因為我之前冇理佢, 佢見我一搵佢, 佢就開始報復啦.....平時佢放工/放假都會打俾我, 但今次佢冇咁做, 我知佢係有心既....(甚至有心ignore我既call &sms)

最後我都冇直接問佢chatroom既事, 因為我睇佢既表現, 佢好似完全冇事發生過咁(就係同平時一樣).... 因為佢夜晚有野做, 佢出左門口之後, 我寫左d野俾佢, 將我要講既野吐哂出來。真說話都係難聽.....我預左佢會嬲, 但我咪仲嬲!!!!

佢而家應該都未返到去, 我都唔知佢見到之後會有咩反應, 但我唔理得咁多, 因為我真係有野想講嘛....

chatroom個度, 尋晚我朋友話我知, 我聽完好hurt....我朋友專登撩bf傾計.....你知唔知佢好過份(我聽完又嬲又傷心), 佢居然話自己冇女朋友, 仲猛叫我朋友開web cam& send相.....我朋友梗係冇跟住做啦.....你話我係咪好慘...???? 我既dignity係邊到???

佢睇完d野之後會點諗&點做我唔知, 如果佢有心肝既, 希望佢會回頭, 錯既的確係佢嘛.....我冇權in charge佢既野....

如果一人行一步唔work, 我都冇辦法..... 如果俾我選擇, 我會要番我既dignity & self-respect.....我唔會容忍被人ruin自己.....

吐完....舒服左d....但我都係 :-( :-( :-(

子爵府

如果佢可以做到咁,呢啲男人你都唔好要啦!唔好傷心!你唔值得為呢類男人傷心架!我都唔知講乜好,既然你已經寫低哂你既說話俾佢知,佢仲未打嚟,你咪等到佢打嚟睇吓佢有乜嘢講先囉!千祈唔係俾呢啲男人既所作所為而打沉自己!我地個個都支持你架!
elf 寫道:
bandband,

我今日終於都忍唔住攤左派啦......我直接剷上佢屋企...係咪激左少少...(我之前有打左幾次電話&sms佢, 但一d回音都冇....最後我打佢屋企, 佢個印印話佢仲未醒...(成兩點啦喎...) 佢一定上chatroom上到唔知時辰啦...

其實我係由初初嬲佢, 到最後變成擔心佢, 因為我contact左佢兩日, 我一d response都冇, 又唔知係咪我日諗夜諗, 我尋晚發夢見到d唔吉利既野。

我懷疑佢有心報復架, 因為我之前冇理佢, 佢見我一搵佢, 佢就開始報復啦.....平時佢放工/放假都會打俾我, 但今次佢冇咁做, 我知佢係有心既....(甚至有心ignore我既call &sms)

最後我都冇直接問佢chatroom既事, 因為我睇佢既表現, 佢好似完全冇事發生過咁(就係同平時一樣).... 因為佢夜晚有野做, 佢出左門口之後, 我寫左d野俾佢, 將我要講既野吐哂出來。真說話都係難聽.....我預左佢會嬲, 但我咪仲嬲!!!!

佢而家應該都未返到去, 我都唔知佢見到之後會有咩反應, 但我唔理得咁多, 因為我真係有野想講嘛....

chatroom個度, 尋晚我朋友話我知, 我聽完好hurt....我朋友專登撩bf傾計.....你知唔知佢好過份(我聽完又嬲又傷心), 佢居然話自己冇女朋友, 仲猛叫我朋友開web cam& send相.....我朋友梗係冇跟住做啦.....你話我係咪好慘...???? 我既dignity係邊到???

佢睇完d野之後會點諗&點做我唔知, 如果佢有心肝既, 希望佢會回頭, 錯既的確係佢嘛.....我冇權in charge佢既野....

如果一人行一步唔work, 我都冇辦法..... 如果俾我選擇, 我會要番我既dignity & self-respect.....我唔會容忍被人ruin自己.....

吐完....舒服左d....但我都係 :-( :-( :-(

侯爵府

bandband,

多謝你呀... 我吐完之後已經好左好多!

佢而家應該都未返到去, 我諗要成十二點架, 睇下佢會做d咩囉, 我都控制唔到.....好講唔好聽, 呢件事係我攪大, 我都預左有事發生, 因為我真係唔可以當咩事都冇發生過, 我都係人, 我有感覺架。

點解男人可以咁始亂終棄??? 到呢一刻我都仲鍾意佢, 但點解佢要令我迫自己相信我既選擇係錯???
好諷刺, 當日佢追我既時候, 佢付出左好大努力, 我係一個好慢慢慢熱既人都get 到佢有heart, 但點解佢而家仲可以做埋d咁既野??

我阿媽成日都話, 十個男人九個賤.... 睇怕我都開始get到佢既意思, 我後悔當日同阿媽為左bf 僵左咁耐.....

子爵府

咁你依家同媽咪關係好番未???兩母女始終無隔夜仇既...可以既話,咪同媽咪重建番個關係囉!

總之唔好太擔心啦!
elf 寫道:
bandband,

多謝你呀... 我吐完之後已經好左好多!

佢而家應該都未返到去, 我諗要成十二點架, 睇下佢會做d咩囉, 我都控制唔到.....好講唔好聽, 呢件事係我攪大, 我都預左有事發生, 因為我真係唔可以當咩事都冇發生過, 我都係人, 我有感覺架。

點解男人可以咁始亂終棄??? 到呢一刻我都仲鍾意佢, 但點解佢要令我迫自己相信我既選擇係錯???
好諷刺, 當日佢追我既時候, 佢付出左好大努力, 我係一個好慢慢慢熱既人都get 到佢有heart, 但點解佢而家仲可以做埋d咁既野??

我阿媽成日都話, 十個男人九個賤.... 睇怕我都開始get到佢既意思, 我後悔當日同阿媽為左bf 僵左咁耐.....

侯爵府

bandband,

我同阿媽其實都冇咩野既, 只係初初同bf一齊既時候有d磨擦, 因為佢怕我又俾人呃(因為同ex bf甩拖既時候攪到大病一場,入埋廠, 人唔似人..), 而家我都冇咩同阿媽講感情事架, 唔想佢擔心, 但平時關係都ok既。

十一點半, bf 打電話俾我(一如以往), 傾左半個鍾到, 佢未知我留左野俾佢....而家一點幾佢都未有contact我, 我都唔理得咁多, 佢嬲我都預左......

而家怪怪地....一方面我嬲緊佢, 佢又可能嬲我, 但我又唔想大家唔開心....好矛盾。其實我o係佢屋企走既時候, 都知自己火遮眼, 句句到肉, 我真係有衝動丟左佢唔俾佢睇, 但我唔呻出來又會於心有愧, 對自己唔住......我一早知道我一離開佢屋企就會後悔...傷害佢, 又傷害自己....

死啦, 我精神分裂, 今晚又飲豬肉湯架啦.....連日來訓得太差, 我已經帶唔到con之餘, 兩日唔見五磅....今日我淨係吃左一隻蕉、一杯latte & 一碗湯, 我實在吃唔落.....我好驚返工做錯野, 魷魚都有得炒呀.... :-( :-(

大宅

我又黎喇

大宅

~elf~

做左d決定就唔好後悔啦,點解你話會傷害佢架,可能係佢傷害緊你呢?!感情既野唔好拖拖拉拉啦,早d攪清楚咪好囉,e+咁樣你都可以兩日輕五磅,咁講句唔好聽,再遲d 俾你見到佢拖住第個,咁你會點.......

大宅

我今日都好忙,睇怕今日都蛇唔到入黎 :mrgreen:
~bandband~
唔腳唔腳! 你都就黎升級喇喎

子爵府

elf,

放鬆吓自己啦!呢個時候你無心機梗係會做錯嘢架喇!總之同自己講,唔好俾呢啲事影响到自己,見自己無mood時,你咪搵啲嘢氹吓自己開心囉!同吓其他同事朋友出吓街玩吓唱吓k傾吓偈,總之自己可以relax到,你都可以做吓...

都好吖!至少同媽咪既關係唔差,可以既話,多啲講心事俾媽咪聽,大家可以溝通吓,全世界人唔明你,但至少自己媽咪最明白自己最愛鍚自己嘛~~~!!!(^^:雖則我都覺我媽咪唔多理我...)

elf 寫道:
bandband,

我同阿媽其實都冇咩野既, 只係初初同bf一齊既時候有d磨擦, 因為佢怕我又俾人呃(因為同ex bf甩拖既時候攪到大病一場,入埋廠, 人唔似人..), 而家我都冇咩同阿媽講感情事架, 唔想佢擔心, 但平時關係都ok既。

十一點半, bf 打電話俾我(一如以往), 傾左半個鍾到, 佢未知我留左野俾佢....而家一點幾佢都未有contact我, 我都唔理得咁多, 佢嬲我都預左......

而家怪怪地....一方面我嬲緊佢, 佢又可能嬲我, 但我又唔想大家唔開心....好矛盾。其實我o係佢屋企走既時候, 都知自己火遮眼, 句句到肉, 我真係有衝動丟左佢唔俾佢睇, 但我唔呻出來又會於心有愧, 對自己唔住......我一早知道我一離開佢屋企就會後悔...傷害佢, 又傷害自己....

死啦, 我精神分裂, 今晚又飲豬肉湯架啦.....連日來訓得太差, 我已經帶唔到con之餘, 兩日唔見五磅....今日我淨係吃左一隻蕉、一杯latte & 一碗湯, 我實在吃唔落.....我好驚返工做錯野, 魷魚都有得炒呀.... :-( :-(

子爵府

係呀...噚日同人嘈交嘈到差啲升級~~~!!!唉...人地咁諗我,我又明知大家係誤會嚟,但人地要當我係衰人,我都無計~!就咁又miss咗班朋友喇...但奇怪,我真係一啲都唔覺我有做錯到...以前我同朋友嘈,我事後自我檢討,我都會唔多唔少知道我都有錯,但呢次唔係,真係覺得係佢地誤會我,所以我至咁嬲.... 所以噚晚我零舍好瞓,因為我唔駛成晚諗住係邊個錯,亦無感覺到內疚!都無嘢俾我煩去諗,就咁就瞓個靚覺喇~~~!!!
zoeyiu 寫道:
我今日都好忙,睇怕今日都蛇唔到入黎 :mrgreen:
~bandband~
唔腳唔腳! 你都就黎升級喇喎

男爵府

elf:
唔好 :-( :-( la.....唔靚架la.......大家講清楚咪好law...唔好話邊個hurt邊個先la......你依家都可以係話受害者黎架.....再加上係你bf有問題在先,你傾清楚係正常wor~~~唔通真係要等到佢有第二個,你先至傾咩......唔好諗咁多,睇下佢會點做先la.....

男爵府

bandband:
乜樹呀......係果度呀....同佢地嘈~~~ 唔好嬲唔好嬲....只要覺得自己冇錯咁就唔怕la~~~

侯爵府

zoeyiu, bandband, 大小不梁:

thank you你地呀!!!
唉, 估唔到成日都係人地listener既我, 今日會輪到自己o係呢度呻餐飽...風水輪流轉囉....

尋晚兩點幾, 佢打電話俾我, 其實我預左佢唔會打來, 我都已經冇咁好氣, 已經o係張床到「想」訓覺架啦, 點知佢打來.....最後佢打第二次來我聽左。

聽佢把聲, 我覺得佢好似冇咩野, 但聽得出佢唔開心... 佢猛話「我明白你意思架啦, 我知點做架啦, 拎多d信心出來好唔好?」...(即係點?? )....佢仲叫我如果以後有事, 我應該坦白d同佢講(我有架, 係佢冇心肝, 又唔見佢向我坦白 :-| )

而家我有個疑問...究竟佢真係知錯吖????定係佢已經唔重視呢段關係, 只係敷衍我??.....

我冇可能長期check住佢有冇上chatroom (esp. for 識女仔)..... 我唔係咁專制, 但我最嬲係佢居然話"冇女朋友", 仲有我上次唔記得講呀, 我fd問佢點解分手, 佢話 "唔好提啦"(當我死架, 梗係唔好提啦, 死大話精)。

今朝佢又如常打電話俾我, 但我仍然未下到啖氣, 冇咩點出聲... 佢又好似想氹下我咁, 講埋d無聊野 (我惟有敷衍下佢), 又懶有plan咁話咩好想快d聖誕節呀(聖你個頭...未訓醒呀)!

我唔知佢想點...我應該點做呀? 繼續睇定d先, 定係再劃出腸問清楚佢明唔明白我既說話??

近排身體真係唔多好呀, 成日頭暈暈, 又食唔落野, 訓唔到.....皮膚又差, 又大個黑眼圈.... 連鬼都唔似, 莫講話人...最慘係冇心機做野呀....我份人一遇到問題, 如果一時解決唔到, 就會好似而家咁!!!

我應該點做呀???

子爵府

elf,

正如你所言---睇定啲先囉!聽佢咁講,佢都仲想同你起埋一齊,呢一刻佢自己無腦唔成熟玩埋啲on-line嘢,但可能你同佢再重新去開始,大家試吓互相坦白,傾多啲,了解對方多啲,話唔定佢會改呢...睇定啲先啦...有時啲嘢無話一定一面倒唔好既...有時你話同佢响電話無傾偈,咁你咪同佢傾呢啲嘢囉,有時候單靠書信嚟表達反而會破壞咗大家既關係,呢個道理都係我大佬以前個女朋友同我講既,我大佬嗰陣又係一味靠文字嚟同女朋友講心底話,久而久之大家越嚟越疏離,感情轉淡,我覺得都有佢既道理,你不妨試吓親口同佢傾囉!我同老公一齊咁多年,我都係堅持面對面坦白,我覺得都幾好架...雖則大家有可能會發脾氣,但嬲完至少都知道對方既感受同脾性,都了解多咗對方,亦學識點去同對方相處.

侯爵府

bandband,

正如你所講, 我地既溝通有時幾單向, 我用文字, 佢就咩都講出口..曾經試過一次, 佢因為好想知我發生咩野事, 但我當時未make up自己個mind, 所以冇講...佢就係咁望住我成半個鐘, 最後佢頂唔順發脾氣....咁我又覺得對住佢我仲辛苦.....一時衝動, 凌晨兩點幾鐘又落住大雨咁自己走左...o個次我喊到死死下....覺得佢完全冇體諒我, 呢次之後, 我就開始成日question大家係咪真係適合一齊!! 直到而家都係....

佢份人講野有時唔經大腦, 有時會hurt到人, 但佢一d都唔知, 我因為咁唔開心唔出聲, 佢又話我有事都唔同佢講.....如果有人問我佢係一個咩人, 「不解溫柔、粗枝大葉」完全fit到佢, 但如果問佢我係咩人, 佢只會話「咩都收埋, 成日諗埋一邊唔出聲」(佢唔了解我).....

有次我同佢阿哥傾計...佢阿哥比佢更了解我(如果佢阿哥同番bf講就好啦).... 我其實都唔係咁難相處...至少冇人同我咁講過, 我都有好多朋友.....

可能我地相處時間太少, 雖然話就話一齊好耐, 但真係面對面既時間, 我諗...我都唔識點計(一星期只見到兩、三次).....真係好講唔好聽, 如果要一腳踏x船話都冇咁易啦...所以我好重視"respect"呢樣野, o係咁既相處情況之下, 兩個人之間如果堅持唔到互相尊重, 實在係好難維持到感情....

我做得到, 佢呢個人就好難講, 尤其佢呢種侍住自己有幾分"姿色"既.....男人...唉...

*ps: bandband, 你囝囝笑個樣好鬼似你呀!!

男爵府

elf:
你bf到依家都唔知你已經知道左chatroom ge事......所以佢唔知你會嬲成咁.......
如果佢真係唔想再同你係埋一齊,佢琴晚都唔會打比你同你講咁多野啦....唔理點都好....再睇定d先啦~~
如果你fd係chatroom度發現左佢過火左...你先再決定啦~~~

侯爵府

大小不梁 寫道:
elf:
你bf到依家都唔知你已經知道左chatroom ge事......所以佢唔知你會嬲成咁.......
如果佢真係唔想再同你係埋一齊,佢琴晚都唔會打比你同你講咁多野啦....唔理點都好....再睇定d先啦~~
如果你fd係chatroom度發現左佢過火左...你先再決定啦~~~

大小不梁,
我諗佢仲未知道, 因為我寫俾佢既野, 係我一直以來囤積對佢既意見.... 因為我都係覺得如果我state左我已經知道chatroom既事, 其實都好嚴重, 我覺得對大家都唔好(雖然已經唔係咁好)。我踢爆佢上chatroom, 佢一定會以為我一直都spy佢, 好似由頭到尾都冇信任過佢, 咁我其實o係呢件事之前都信任佢...(但佢實在令我失望)....

唉, 佢會唔會再上chatroom我唔知, 最怕係佢已然有stable既netfreind(可能係事實), 佢總有方法contact到, 我都冇辦法架... :-| 我份人好均真, 我唔會check佢既野, 唔通我真係要hack佢部電腦咩.....

今次我真係「多得我朋友唔少」(+/-方面), 如果唔係佢, 我會一直被人呃, 但又因為佢, 我suffer左好多, 有一個moment我真係寧願當冇事發生, 逃避現實架......

子爵府

唉....有時男人就係咁架!無耐性可言,連關心吓女朋友/老婆做乜唔開心都唔識得去等,亦唔知人唔開心時,要時間去CLAM DOWN自己情緒...我大佬就好似你男友咁喇.嗰陣佢個前女友就同我呻話佢成日都問佢做乜唔開心,咁我前阿嫂只係想一個人靜吓先,等一陣至同佢講,亦有時只係女人姨媽嚟,嗰啲無MOOD都無原因既,但我大佬就點極都唔明,一味打爛沙盆問到篤,問到調番轉係我大佬扯火先...搞到佢女友唔知自己衰乜...想自己靜吓啫...咁都有罪,所以佢地成日嘈交都係因為呢個原因...之後我前大嫂頂我大佬唔順,冷戰咗一排,我大佬再打俾佢話不如大家重頭開始過,但人地已經心淡,無咗愛响度,咪同我大佬提出分手囉...就咁,我大佬又無咗女朋友喇...有時我都同情我大佬,講真佢都好TAKE CARE人地(家人,女友,朋友...),但係就係自己牛脾氣又不解溫柔,往往搞到分手收場...依家佢都係單身架..

我囝囝除咗對眼似爸爸之外,其實佢都好似我架~~~!!

子爵府

咁我都明白你心情既...由你朋友發現你男友响CHATROOM既行為...比着我都唔好受啦...! 點都好,當俾多次機會佢同你自己囉!如果大家重新相處,佢都係咁,你到時至放走佢都未遲...
elf 寫道:
[quote]
大小不梁 寫道:
elf:

大小不梁,
我諗佢仲未知道, 因為我寫俾佢既野, 係我一直以來囤積對佢既意見.... 因為我都係覺得如果我state左我已經知道chatroom既事, 其實都好嚴重, 我覺得對大家都唔好(雖然已經唔係咁好)。我踢爆佢上chatroom, 佢一定會以為我一直都spy佢, 好似由頭到尾都冇信任過佢, 咁我其實o係呢件事之前都信任佢...(但佢實在令我失望)....

唉, 佢會唔會再上chatroom我唔知, 最怕係佢已然有stable既netfreind(可能係事實), 佢總有方法contact到, 我都冇辦法架... :-| 我份人好均真, 我唔會check佢既野, 唔通我真係要hack佢部電腦咩.....

今次我真係「多得我朋友唔少」(+/-方面), 如果唔係佢, 我會一直被人呃, 但又因為佢, 我suffer左好多, 有一個moment我真係寧願當冇事發生, 逃避現實架......

[/quote]

首頁

尾頁

跳至