自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BB 返學事件簿

郭小朋友第一個月返學的心路歷程 :

1st week - 喊到亞媽都唔認得,咩都唔識講,淨係識喊
2nd week - 病了 3天,見到校服就喊,返到學校繼續喊
3rd week - 喊住入學校,據講我走了就收聲,有D進步!
4th week - 一樣喊住返學,但識得喊住同我講 bye bye
同喊住自己返課室坐好,個樣好似已經認命!乖!

閒時係屋企會講:返學好開心!

ps - 重要著片片返學放學!醜呀!

mrkwok

大宅

Re: BB 返學事件簿

幾好吖, 有進歩!

郭小朋友幾大呀? 返N1 定K1 呀?

男爵府

一定好搞笑

mrkwok 寫道:
郭小朋友第一個月返學的心路歷程 :

4th week - 一樣喊住返學,但識得喊住同我講 bye bye
同喊住自己返課室坐好,個樣好似已經認命!乖!

子爵府

正常架.
佢係唔係N1呀?
好多K1都係咁喊啦!

別墅

唔知我仔仔出年番N1會點呢
哈哈~!等我得閒同佢講多D先~

傑傑0係2004.3.3出世~重3.33kg~!!

男爵府

HELLO , 郭小朋友是一個讀預備班的同學仔 !

mrkwok

等待驗證會員

您形容得好好笑.... "認命".....

子爵府

醒目開學勳章

咁嘛好囉有進步,抵錫

係啦!朋友問番n1既小朋友如果已經番左學2個月,每晚都"摟"計話第二日唔番學同話番學唔開心,做家長既你地會唔會幫佢轉校.如果係我我一定會幫佢轉,因為我希望佢每日都開開心心咁番學.

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

我囡囡返k1,從未返過n班
每日一起身
第一件事<---問使唔使返學?
答案1<---要返學....跟住就開著錄音機不停喊住講“我唔返學,我唔鐘意返學,我好掛住媽咪....”重覆50次以上...最後,喊住返學,到學校,大約30分鐘,就全情投入
答案2<---唔使返學....笑笑口行開....唱晒歌仔
My Two Princess

大宅

我個女(n1)都話唔鍾意返學.
不過一到學校, 去埋洗手間, 就推走嫲嫲, 同佢講拜拜. 叫佢唔好入課室.
同埋, 老師放左幾日假; 第一日見唔到老師就喊, 喊到要學校既姨姨抱先收聲.放學後就同我地講"好掛住xxx老師".
佢返左就快兩個月既n1啦.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

My son 返左1.5個月既n1, 仍然在我毎朝見我返工就喊, 但我出門口不到一分鐘就唔喊
都唔知重要喊到幾時 ?

大宅

好媽媽勳章

男爵府

都好好啦, 已經有進步, 唔知我個女遲d番n1會唔會 :-( 呢

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

MrKwok,

係咪有同學仔”蝦”佢, 試下同老師講講, 了解下情況. 有時候老師講一句, 好過我

男爵府

我都有同老師傾過郭小朋友的case ,老師認為佢仍在適應中,有D小朋友喊得重慘烈過佢,唔駛擔心住!

mrkwok

[quote]
鎰仔mama 寫道:
MrKwok,

係咪有同學仔”蝦”佢, 試下同老師講講, 了解下情況. 有時候老師講一句, 好過我

伯爵府

好媽媽勳章

好一句已經認命,笑c我!!!!!

男爵府

畀面勳章

有進步!努力!

大宅

但識得喊住同我講 bye bye

很正常.
我上星期陪bb上堂,他一個同學返學和媽媽拜拜時喊到豬頭.一入課室即收聲,仲要非常主動參與遊戲,"昌"歌,完全不能想入學校那學生就是他!

子爵府

我個仔都係返n1, 一日都無喊過, 先生都話佢西離
可能同佢不嬲上開playgroup有關

大宅

vickichan 寫道:
我個仔都係返n1, 一日都無喊過, 先生都話佢西離
可能同佢不嬲上開playgroup有關

真令我羨慕
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

首頁

尾頁

跳至