婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

念珠菌要睇咩醫生@@?

請問有冇人受到念珠菌既困擾呀? 可唔可以分享下呀?
我下面同"大比喇" 痕左1,2年架喇... 我會搽d止痕膏..
勤d 搽o個排就冇事, 但成日間唔鍾就會勁痕.. R到損晒!
一R 就認唔到手,R到附近皮膚白晒同甩甩地皮咁...

我懷疑我有念珠菌,一直想睇醫生但唔知呢樣野係睇婦科定皮膚科呢 @@? 會否好鬼監介架? 請問有冇人因呢樣野睇過doctor 呀? 可否分享第一次就診既過程呀?
是否要訓o係度分開對大腿比佢檢查架@@?
唔該幫幫忙丫.... thanks!!
人生猶如一本書。 愚蠢的人把它草草翻過,聰明的人卻會將它細細閱讀。 因為聰明的人知道 ~ 只能讀一次!!
該用戶已被刪除

Re: 念珠菌要睇咩醫生@@?

男爵府

Happywan,
U must to see Dr & have a treatment

水晶宮

點可以忍到 1-2 年架
一有唔妥就要睇醫生
普通家庭醫生都可以

我多年前試過, 過1,2 日都未好就去睇醫生啦
雖然係男醫生, 但睇左好多年喇, 都唔怕啦
我只講出個情況囉, 醫生都冇話要檢查
比左d藥係 塞陰的, 幾日就好番喇

講多個case 比你聽, 唔係嚇你, 只係想提醒你,
係我同事的 ~ 佢又係下體痕, 睇左成個月醫生都未見好轉
同埋試過好多種藥都未見效
於是做個詳細婦科檢查
發現有一細小俗稱 "朱古力瘤"在子宮內
當然做左手術, 依家冇事喇

民房

我以前唔知有"念珠菌"呢回事架...
因為我好肥架.. 咁大比好多肉..
我一路以為係普通局住所以好似濕疹而已..
咁我見我keep 住搽d 止痕膏又ok 喎...
咁咪冇為意law... 直到無意中知道有念珠菌呢樣野..
又發覺d 病徵好相似,先識驚...
人生猶如一本書。 愚蠢的人把它草草翻過,聰明的人卻會將它細細閱讀。 因為聰明的人知道 ~ 只能讀一次!!
該用戶已被刪除

民房

多謝各位關心呀!!
我睇左醫生喇....女醫生黎既..
佢 only 聽我講d 病徵唔洗訓低比佢睇丫..
佢話好大可能係念珠菌.. 比藥我塞入下面同搽藥膏,
佢話如果塞左5日藥都唔好, 就可能係其他問題,
到時要做細胞檢驗同種菌.

不過我塞左1日藥之後, 已經舒服左好多喇.. 唔再痕喇!
下面亦冇咁紅腫喇 !! yeah~~ 真係舒服晒!!!!
唔該晒你地呀!! many thanks!!

男爵府

我琴日都去左睇醫生都係因為呢個問題, 醫生話呢個念珠菌係真菌同細菌平衡唔到, 同天氣潮濕, 糖尿病都會影響, 女人有75%會有.

男爵府

唔好意思,多咀搭句。您地痕係裡面定外面?

因為我以前成日都會有念珠菌,初初就次次睇醫生,後來就索性留返個藥袋自己去藥房買,都搞得掂。
但近排我又痕左成個月,但唔係裡面痕而係外面痕。我唔知係唔係都算念珠菌,唔敢塞藥。但真係好難頂,R到損咁滯。
我睇開果個婦科醫生,要 book 成個星期,點忍?
您地可否介紹您個醫生比我?

男爵府

醒目開學勳章

我睇過一個好好
Dr. Wong Yuen Ha
Tel: 23956612多數即是book即日有得睇
係monkok

民房

我係外面痕喎.. 我睇醫生o個陣..
佢話其實d菌係o係陰道入面既...
但因為入面d 皮膚唔似得我地外面d 皮膚咁多神經細胞,
所以唔係好覺入面痕, 反而多數會係出面附近皮膚痕咁話!

因為d 菌係o係入面滋生, 所以塞藥o係入面先治本,
入面冇事, 咁出面都自然唔會痕架喇 !

男爵府

Thanks Syvia_Yu,

我岩岩打電話去,原來 Dr Wong 今日下晏要去做手術,唔開診,明後天假期又唔開診。

Thanks HappyWan,

既然係咁,我照買藥塞住先。

男爵府

我個醫生係荃灣近路德圍恆生對面, 叫李惠芬, 不過我忘記個電話, 要今晚返屋企先知, 佢解釋得好detail, 俾左2日藥食同7日藥"塞" $200

大宅

我都經常有念珠菌煩惱, 有幾樣野醫生叫留意:
1. 要盡量少食租品, 因為念珠菌好鍾意糖, 會幫助d菌增生。我早個月食左幾次雪糕之嘛, 就即返發, 痕到跳舞。
2. 抗生素(消炎藥)會連原本在陰道內的益菌殺死失去保護作用, 那念珠菌就有機可成滋生喇。如果有病要食抗生素(消炎藥),記住要話比開藥那個醫生知你經常會有陰道炎, 佢就會因應開的無咁大影響的藥比你。
3. 要保持乾爽, 由其是熱天, 盡量避免穿牛仔褲(太焗), 少穿褲或絲襪,多穿裙。

可以食多d yogurt, 幫助陰道內的益菌生長保護陰道。 本來益力多的菌都幫到, 但係同時益力多都好多糖, 所以效用減低唔少。醫生話,真係最多一日飲一支咋。
該用戶已被刪除

子爵府

咕怪媽媽,

請問你d藥响邊到有得買ga? 可否pm 比我呀? :lol:

首頁

尾頁

跳至