論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今天即炒隻衰印, AGENT比番一份終止外傭合約通知書, 想問我係咪要親自FAX去入境事務處? 因為我覺得AGENT唔會安排佢出境...
同埋又覺得AGENT呃工人錢...我總共比咗$9,460, 工人入袋只有$0 ~~

人工 : $3,580 (我幫工人還$3,000, AGENT袋$580)
一個月通知 : $3,580 (AGENT同工人講扣$3,000還錢, 我唔信AGENT會還錢囉...即係袋$3,580)
車費 : $100 (公司袋, 合理)
單程機票 : 2,200 (應該唔使呢個價, 實際賺咗我幾多?? 我唔記得要求佢比我睇吓張機票, 其實問咗咁又點, 佢可以答未拎機票或者是旦比個答案我, 曬吓我就算...唉~)

完成後, 兩個鐘頭後又收到AGENT來電, 佢同我講財仔會打比我問工人啲嘢, 叫我答佢哋工人係5/9至終止合約, 奇奇怪怪......

珍珠宮

乜你d 錢唔係直接俾工人
咁容乜易佢告你話你未出糧架!
唔該唔好再信agent 啦, 有乜嘢 agent 都唔駛負責架, 你先至係僱主呀!
教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

公爵府

好媽媽勳章

樓主請準備好比工人告...

你爭銀行錢, 你老闆都唔會幫你在人工度扣起, 還比銀行啦.....唉......

大宅

機票係去邊? 我岩岩買左華航去泗水 (唔係直航) 就21XX 連TAX~

大宅

機票係去邊呀?

我岩岩買左華航去泗水 (唔係直航) 就21XX 連TAX

大宅

陪月勳章

回覆:終止外傭合約通知書

我都係9月1日買單程香港返椰加達坐中華HKD1650已包tax,最快的期9月16日永安出的。

大宅

SandraLo 發表於 11-9-3 23:09
乜你d 錢唔係直接俾工人
咁容乜易佢告你話你未出糧架!
唔該唔好再信agent 啦, 有乜嘢 agent 都 ...
AGENT 叫我比哂啲錢佢先, 我話唔係比工人咩, AGENT同工人講要比老闆睇完條數先, 要用嚟還錢...

大宅

rr101305 發表於 11-9-4 02:39
機票係去邊呀?

我岩岩買左華航去泗水 (唔係直航) 就21XX 連TAX
去MALANG(印度尼西亞)...我查過可以係泗水落機, 轉TAXI都係$10幾蚊(HKD)去MALANG~我問過學聯要16號至有機位, 大約$25XX 連TAX (印尼AIRLINE), 响PRICELINE留左MSG又冇人CALL BACK~ 咁AGENT話$2,200, 5/9有機位(唔可以改先咁平), 坐孟加拉AIRLINE(我唔識)......

大宅

陪月勳章

引用:Quote:rr101305+發表於+11-9-4+02:39+機票

原帖由 MaMi_Ho 於 11-09-04 發表
去MALANG(印度尼西亞)...我查過可以係泗水落機, 轉TAXI都係$10幾蚊(HKD)去MALANG~我問過學聯要16號至有機位 ...
儍瓜,最近係印尼新年,你唔使買咁近期的機票比佢,總之十四日內,佢自己去改期,再講,佢可能上大陸走轉,又可以搵新工,$就代代平安!

珍珠宮

MaMi_Ho 發表於 11-9-4 09:16
AGENT 叫我比哂啲錢佢先, 我話唔係比工人咩, AGENT同工人講要比老闆睇完條數先, 要用嚟還錢... ...
好似 ellawyc 咁講, 無論你有幾多街數, 你僱主都唔以動用你份人工1毫子去做任何嘢!工人同 agent 嘅錢銀瓜割你点知咁多呀?憑乜嘢信哂 agent ?!咁你手上即係冇工人簽收你俾佢嘅 $$ ?

教仔心得:媽咪容易犯的錯誤
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=951856&extra=&page=1

成日話「讚」可以改正小朋友壞行為,到底點解同點讚?   
http://forum.baby-kingdom.com//v ... page%3D1&page=1

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

炒工人點解要比錢agent過手?

首頁

尾頁

跳至