自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

母子遇害 保安被斥袖手

羅湖港人網戀惹殺機
[size=150%]【明報專訊】深圳羅湖發生兇殘命案,一對港人母子在羅湖文錦渡住所遭斬十多刀慘死,疑兇逃走後在附近一小山坡吊頸畏罪自殺。死者家屬昨日往殯議館認屍後,直斥小區保安冷血和見死不救,任由兇手肆意行兇,其後更拉橫額堵塞小區門口抗議。據悉,女死者疑與兇手相戀,但近日提出分手遭拒,有人懷恨在心上門行兇。

[size=150%]死者劉×雲,32歲,同時遇害的兒子梁鵬棟年僅8歲。據悉女死者是湖北人,花名「肥妹」,03年與港人梁先生結婚後取得港人身分,但仍攜子在自置的文錦渡錦上花家園B棟13樓一個單位居住。任職保安的丈夫梁先生則每隔一至兩周才探望母子一次。

疑兇索分手費斬人上吊亡

案發於前日下午4時許,女死者到關口接在香港上水育賢小學就讀三年級的兒子放學回家,其後讓兒子獨自坐電梯上樓,自己則在二樓平台看別人打麻將。豈料兒子遭人尾隨上樓殘忍殺死,女死者聞訊急趕返家,並在家門口遭遇正斬殺兒子的兇徒,於是制止,雙方展開搏鬥,女死者被刺多刀死亡。

死者家屬昨日上午到沙灣殯儀館認屍,認屍後情緒激動,一度哭倒當場。女死者二家姐劉女士表示,「侄兒頭上被砍了好多刀,胸口還有一個刀刺的大血洞。」妹妹頭上亦有大量血。

據悉,33歲的疑兇陸沖曾在廣州當保安員,兩年前在網上與女死者認識,女死者曾多次到廣州找陸。今年年初,陸更辭去廣州工作到深圳當保安,方便兩人相見。據稱兩人經常出雙入對,男方有時更到女死者家中過夜。

死者在香港的丈夫一直被蒙在鼓裏。據家屬表示,因死者不想再維持網戀關係,曾與娘家商量如何與男方斷絕關係,其後更要求小區保安不准對方進入屋苑。

據稱女死者在7月即提出分手,但男方不斷糾纏,還提出要分手費,為擺脫糾纏,女死者在8月3日帶兒子回老家暫避,直到兒子開學才回深圳。

兇殺案發生後,警方在羅湖羅芳村後山找到懷疑疑兇屍體,在其身上找到一份遺書,內容指會與劉×雲同歸於盡。

家屬質疑有保安見死不救,未有保護好家人的生命。「兇手斬了10多刀,當時孩子呼喊救命,很多人聽到,但一直都無保安上樓阻止行兇,鄰居向我們說,保安聽說樓上有人行兇,竟推說自己僅是打工的,不想用命搏。」死者二家姐說,「一定要追究管理處責任,要求搞清楚兇案真相。」家屬其後與管理處交涉,但無結果,於是拉起兩幅橫額堵塞小區大門抗議。公安到場調解,要求管理處在今午給予家屬答覆,抗議的家屬在晚上7時離開。

管理處:到場時兇手已逃

管理處方面則否認保安見死不救,指當時保安到場時兇案已經發生,且兇手也已逃走,他們也是聽到上面有打鬥聲音才派人上去查看,但是想不到兇手從樓梯跑了。對於家屬提出看錄影的要求,他們表示因為公安部門正在調查,錄影不方便提供給家屬看。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我二嫂都係大6人, 佢反而好驚我哥有外遇.
,

男爵府

畀面勳章

夫拒信妻有外遇

【明報專訊】「我相信佢唔會咁樣對我同個仔。」昨日在現場拜祭的死者丈夫梁先生悲痛說,有傳其妻子是因有外遇導致被殺,而無辜的兒子也一併喪命,他認為這些都不是事實。

引自名報:
http://news.mingpao.com/20110908/gga2.htm

la_source    發表於 11-9-8 17:19

男爵府

畀面勳章

這樣的母親, 連累無辜小孩

妹妹於09年11月25日出世啦!

軒軒做哥哥啦!生生性性啦!

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

頭上加點綠,
靚仔變阿福。

YYCHIN    發表於 11-9-8 16:45
無望    發表於 11-9-8 15:42
DollyDog  好文采~~~  發表於 11-9-8 11:42
YanYan2001  好押韻  發表於 11-9-8 10:10
ahpigg    發表於 11-9-8 09:54
我想生三個    發表於 11-9-8 09:37
RSG媽媽    發表於 11-9-8 09:36
gigi1020  咁好文采  發表於 11-9-8 09:12
smalle  哈哈  發表於 11-9-8 08:59
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

雖然個男人係變態 但衰d講句 個女人自己拿來 最無辜係個仔

LuLuKiuKiu  同意!  發表於 11-9-8 10:21
kmbb519  好同意............   發表於 11-9-8 09:35

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

LMCK 發表於 11-9-8 08:39
我二嫂都係大6人, 佢反而好驚我哥有外遇.

我覺得係人格同個人道德&觀念問題 同係邊度來無關

蜆介鯪魚球  agree~  發表於 11-9-8 10:39
BoboB  同意  發表於 11-9-8 10:03

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

mouth:

公爵府

好媽媽勳章

其實夫婦長期聚少離多, 好容易就會出軌, 唔關係邊度人的關係

兔仔得媽  啱  發表於 11-9-8 10:54
FennieMan  agreed!聚少離多, 唔關係邊度人的!  發表於 11-9-8 10:44

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

有人養佢, 比屋佢住就唔好搞咁多嘢, 害埋個仔了...

sumbaby2011  人要始終要有D世藝架; 咁唔憂食唔憂住, 咪飽暖思淫慾囉.  發表於 11-9-8 13:35

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

分分鐘佢地話有咗, 你唔驗DNA, 都唔好盡信嗰個真係你親生兒女.

公爵府

個男可以好快娶過個,
揸住張身份證番上去好過揸住張黑卡。

公爵府

rabbit75 發表於 11-9-8 08:53
頭上加點綠,
靚仔變阿福。

我又玩文采,

綠帽唔怕戴,
多多都有得戴。

兔仔得媽  佇唔係綠帽唔怕戴,最緊要除得快咩  發表於 11-9-8 10:56

翡翠宮

回覆:取大6婆, 預左有6帽送

港人 母子:;pppp:

sa.ma  家下亞貓亞狗都叫港人  發表於 11-9-8 10:06
入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

伯爵府

个小朋友好慘
死咗都吾知咩事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

水晶宮

回覆:取大6婆, 預左有6帽送

個囝囝真係死得不明不白,好可憐

大宅

回覆 回覆:smalle的帖子

最慘係個個男人都覺得自己有非凡的魅力,認為D女會死心塌地,對自己一條心,天真天真!

sumbaby2011  個個男人上去娶,都希望,又或者認為自己係例外的一個幸運兒.  發表於 11-9-8 13:37

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

個小朋友

首頁

尾頁

跳至