母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

已同bb戒人奶,而家又想再餵

我坐月時好多奶架!不過因為不停發燒,食左好多消炎藥,所以比屋企人勸我同bb戒人奶,等自己身體復原。而家我已經唔再發燒,想再餵人奶,可以點做?曾經嘗試用手按胸,按到1 oz,不過d奶唔同左味,好難飲,點解會咁呢?

珍珠宮

Re: 已同bb戒人奶,而家又想再餵

有無比bb埋身食過,試下先啦!!
另外,glad 的資料庫有講再次餵奶,你睇睇啦!!!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

大宅

d奶既味道唔同左,唔好味,埋身餵時我按d出黎引bb,點知佢喊到拆天,自己試下至知咁難飲...

大宅

已經睇左glad 的資料庫講再次餵奶既資料,但入面無提到我講奶味轉變既情況,有無人知我可以點做?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

myrchan,

你停餵多久呢? 你有致電衛生署熱線的姑娘查詢有關母乳的味道問題嗎?

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

myrchan,
會唔會係因為你停了一排, 而家比bb既營養成分轉變左, d奶變得杰左所以你d奶唔同左味?

民房

myrchan,

會唔會bb食慣奶粉(甜d)同奶樽(容易d飲), bb先至唔肯食呀? ?-(

複式洋房

d奶唔同味,係咪同食物有關呢 ?-(
The best wish for my 大小肥肥! centre ^_^

大宅

向位媽咪,多謝你地既回應,我餵左人奶個半月,bb食得好好架,果時d奶係甜,而家既奶唔係唔夠甜,亦唔係杰左,而竟然係鹹同帶苦!

我停餵人奶既原因係由生完到成個半月之後都久不久發燒+發冷,兩個醫生都話係發炎引起,但邊度發炎竟唔知,食左好多燒炎藥至好番,不過我已好番成個月啦!

我餵人奶當時有谷�脹奶,有痛,但未至於大痛,亦唔係成個胸硬晒,只係局部位置有硬塊,咁算唔算乳線炎呢?健康院醫生話唔係,即使係乳線炎,應該都唔會令人奶味道轉變卦!?我個b兩個半月,即停食人奶超過一個月啦,我真係好想餵番佢。

仲有一點值得一提,係我一直都係泵奶出黎比bb食,因為我個bb勁無耐性,搵過醫院同健康院姑娘睇佢食奶,都搞佢唔掂,請問泵奶泵得多會唔會令人奶味道變左呢?不過我泵奶咁耐,一直味道無變,bb一直肯用樽食,而且我係越泵越多奶。

至於食物,我無食咩特別刺激既食物,好番之後又無食中藥或勁補食物。

GLAD,我會過兩日打電話去健康院問下。

大宅

如果想幫bb停餵人奶,要什樣做???

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊