自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

升上k2啦,開始要認真寫字。但即使用三角鉛筆,教極都掌握吾到正確手勢,又吾識用力,點算呀?

milkybb  不用心急吧~k2其實都好細,有一些真的未夠力,你先執他的手一起寫吧!  發表於 11-9-15 10:13
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

回覆:4歲小朋友揸筆吾得,點搞.....

做多d塗鴉既活動,如寫下直線,畫圈,有d小朋友小肌肉未得,要努力d幫佢

伯爵府

謝謝回覆! 教極都吾記得執筆既正確方法, 要用成隻手揸落支筆到一激死... 會比佢塗鴉下先
The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

買舊筆膠比佢套上筆用啦

珍珠宮

好媽媽勳章

可用象膠圈套在筆上, 另外可以多D玩泥膠和油顏色來訓練小肌肉.

我仔仔初時執筆手勢都係錯, 筆前只可用兩隻手指夾實, 他永遠用三隻手指. 執正確手勢用左半個學期先搞店, 要日日提住和望實, 你一走漏眼佢就用三隻手指借力.

bee918  呵, 半個學期, 咁我都吾應該咁心急, 要比d耐性自己同阿仔  發表於 11-9-14 14:06

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我個女好攪鬼,一歲幾時就會揸筆

amysiu328  咁叻~  發表於 11-9-15 10:03
ToBy GiNNy VinCent

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

唔好太心急, 可以試下強化佢地的小肌肉, 玩多d泥膠, 比佢地用大大張紙去寫 (等佢有成功感), 仲可以用唔同的筆 (铅筆, sign pen, crayons)等佢知道點用力, 我地最先係用A3 size 的畫簿比個女寫字架.
你亦可以比佢做d連線的exercise (用點點連成一d公仔, 圖畫), 會有趣味d
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

伯爵府

回覆 bobonico 的帖子

多謝晒你地回覆呀 :)

請問筆膠係咪文具鋪有售?

做阿媽真係連小處都吾可以忽略! 我自己細個都係一路揸錯筆, 要大個先發現, 揸左一排先慣. 好羨慕有D小朋友兩歲零已經自自然然就識執筆!

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

先要加強小肌肉訓練

maypig  good  發表於 11-9-15 13:45
amysiu328    發表於 11-9-15 10:04
mupooh    發表於 11-9-14 20:49
bee918  厲害!  發表於 11-9-14 16:43

禁止訪問

子爵府

慢慢黎...我大仔4歲都係渣得唔啱架.....之後買左隻粗少少既三角筆....佢慢慢先渣返啱...但都要差唔多半個學期...而家老師評語都話佢執筆姿勢好好....
無得急架...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我女都係K2..不過佢未夠4歲....3歲10個月..而家用三角鉛筆練字都係手勢唔太好...不過同佢寫多D,練習多D...就會好好多~ 不過最好係身邊指導住佢...見佢手勢有變,要即刻糾正.....慢慢就會好! 唔洗急!

子爵府

回覆 bee918 的帖子

穿珠、執豆好有幫助
我女係12月細女(而家5歲9個月 小一)
每次寫功課,加加埋埋1XX-2XX字,佢無叫過攰,只係寫得唔太整齊
小朋友開始學用大人筷子未?未就快,因為係用同一度力

bee918  隻bee連揸匙羹都吾叻... 吾好講大人筷子, 嗚.....  發表於 11-9-14 16:44

子爵府

bee918 發表於 11-9-14 08:42
升上k2啦,開始要認真寫字。但即使用三角鉛筆,教極都掌握吾到正確手勢,又吾識用力,點算呀?

...

係咪支三角筆太粗, 可以用幼身個種...
我細囡手仔細, 用幼身個隻寫得好D

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

bee918 發表於 11-9-14 14:04
回覆 bobonico 的帖子

多謝晒你地回覆呀 :)

係, 文具店有. 最好買埋3角形筆比佢, 學好手, 第日寫唔會太攰

搵唔到問店員啦

bee918  thank you  發表於 11-9-14 16:42

伯爵府

回覆 musnis 的帖子

下, 三角筆都有分粗幼架? 我用"司得留"既

伯爵府

回覆 basilmama 的帖子

小朋友會否覺得穿珠會悶呢? (我細個幫阿媽穿珠, 穿膠花, 穿到好悶架)

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

bee918 發表於 11-9-14 16:41
回覆 musnis 的帖子

下, 三角筆都有分粗幼架? 我用"司得留"既

有3隻SIZE, 最粗, 粗少少, 正常粗(插到普通筆鉋)

男爵府

畀面勳章

我0個仔又係咁, 而家就黎4歲, 但手查無乜力, 成日做做下線條練習都會錯手勢, 提左佢過一陣又錯, 而且佢唔鍾意畫畫, 都唔知訓練佢。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

bee918 發表於 11-9-14 16:46
回覆 basilmama 的帖子

小朋友會否覺得穿珠會悶呢? (我細個幫阿媽穿珠, 穿膠花, 穿到好悶架) ...

為左要同佢訓練小肌肉, 悶都要引佢做啦. 你可以買d 通心粉, 叫佢穿下, 食幾多穿幾多,之後一串咁碌熟俾佢食. 或者穿起條鍊俾佢自己戴番, 或者俾你戴 (係咁就不如落少少本去買d 水晶... ).

玩lego 都得, 摺紙都得.

平時俾佢做多d 小家務, 執屋, 執碗等, 平時著衫叫佢自己扣鈕, 自己著/除有摩術貼既鞋等等. 儲起d 舊紙前, 叫佢撕爛d紙先.

得閒同佢玩連線, 搵張白紙自己畫幾個公仔, 之後咪叫佢聯線. 玩過三關, 天下太平呢d 要用筆既遊戲. 再唔係咪叫佢左手放響張紙上, 用右手畫番左手既手形出黎. 無聊但好多人都應該玩過既係... 幫d 舊雜誌上既明星油黑d 牙, 畫番副眼鏡, 或者加粒癦上去...

得閒煮飯時叫佢幫手, 我有時會叫個仔一齊去渣橙汁, 刨蘋果蓉/白蘿蔔絲, 整腸粉/銀針粉時叫佢幫手, 整飯團又叫佢自己整同埋痴紫菜上面. 開罐頭, 開紅酒啤酒時, 佢都要黎開, 咁我地都會俾佢試.

你老公著衫要戴皮帶, 咪叫佢幫手去穿幫手扣.

基本上日常生活已經有好多機會可以俾佢去練習, 仲未必要專登去買野又唔駛怕佢悶. 我個仔成日都係有玩具就唔坃, 反而鍾意黎攪攪陣, 不過預左佢地幫手時, 會將成個做野進度減漫.

bee918  好有研究!  發表於 11-9-14 22:37

首頁

尾頁

跳至