在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

辭工後,強積金?

請問各位靚媽咪!

若果以後唔做(做主婦),強積金會怎樣安排?
若果半年後再重出江湖,又會點計?
現任僱主知不知我份強積金轉咗去邊間新公司?

對不起!因有強積金以來,都未轉過工,所以蒙查查。
請幫忙,Thanks!

珍珠宮

2024年龍年勳章

Re: 辭工後,強積金?

若果以後唔做(做主婦),強積金會怎樣安排?
d錢會留返響你供開o個間銀行/保險公司, 直至65歲先有得羅.

若果半年後再重出江湖,又會點計?
咁你呢半年無野做就唔駛供, 新工用返同一間mpf公司就繼續供, 唔同公司都係開個新account照供. 不過你可以申請將舊的mpf的錢轉到新的mpf公司, 但要你自己私人安排申請.

現任僱主知不知我份強積金轉咗去邊間新公司?
唔關僱主事架, 佢亦唔需要知.

有咩問題可再問.
希望每天開心渡過 ;-)

侯爵府

若果以後唔做(做主婦),強積金會怎樣安排?<--妳可以申請LOR 返D 強積金. 但此限一次. (因為我朋友已經LOR 返晒LA)

侯爵府

PanaLily

其實妳依幾個問題, 打去積金管理局問最好...佢地一定俾到個確實答案妳..

珍珠宮

2024年龍年勳章

下~~乜原來可以羅架?

我以前有個同事, 搬返canada住, 佢都要去宣誓話呢世唔再在hk工作先比返佢咋.

panalily, 你都係問清楚先啦~~~
希望每天開心渡過 ;-)

洋房

多謝各位回應,其實我個friend已經幫我問到積金局的電話:
2918 0102 但要辦公時間打去。

ps:因為唔想老細留我,索性話找到新工作,所以唔係幾想佢知我既去向。

大宅

咁如果係間公司做o左十二年...自己話唔做...有冇得賠架..? 我bb宜家4個月...都想自己揍番...

水晶宮

masiuling: 我囡囡都是5月23日出世.
自己唔做無得賠架, 除非個老細好人 / 或你到退休年齡, 照計長期服務金俾你

別墅

長期服務金
如果係自己辭職既, 就唔可以拿長期服務金, 除非你公司真係咁好計比埋你. 不過請留意, 比左你既長期服務金, 僱主係有權可以在你既強積金僱主供款部份claim番.

公積金 ORSO (即有強積金之前既退休金)
每間公司都有不同既制度, 如果你有一個公積金戶口, 到你走既時間, 都可以按制度拿取. 例如做滿5年拿50%, 做滿10年拿100%. 間間公司都唔同的.

強積金 MPF
有幾種情況之下可以提早(65歲之前)拿取供款.
(1)年 滿 60 歲 並 已 退 休
(2)永 久 離 開 香 港
(3)完 全 喪 失 目 前 工 作 能 力
(4)死 亡 ( 強 積 金 歸 遺 產 代 理 人 處 理 )
(5)過 往 12 個 月 沒 有 供 款 , 而 戶 口 結 存 少 於 $5,000 , 並 表 明 日 後 不 會 再 工 作。

若果你係辭職的話, 你既MPF會有以下方法可處理, 但必須要由你本人處理, 僱主是不會負責的.
(1) 轉 移 至 新 僱 主 所 參 加 的 計 劃
(2) 保 留 在 同 一 計 劃 ( 即 在 同 一 計 劃 下 的 保 留 帳 戶 )
(3)轉 移 至 另 一 計 劃 ( 即 在 另 一 計 劃 下 的 保 留 帳 戶 ) 。

如果你離職之後半年內, 舊有戶口都收不到你既通知, 就會幫你將供款轉到一個叫保留戶口內, 繼續投資.

詳細資料可在MPFA網頁內找到
http://www.mpfahk.org/

首頁

尾頁

跳至