論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我第二次請工人,第一個印印,但今年年尾完約,但今年好難請印印,唯有請賓賓,但聽啲媽媽講,賓賓夠鐘就唔做入房,放假唔會做任何野,夜晚唔會餵奶,係咪咁架?另外48歲賓係咪好老吖?因照顧半歲至兩歲!

noproblemom  係, 賓係計較D, 由其係喺香港做過既賓. 48歲照顧咁細既BB, 我覺得佢有心無力  發表於 11-9-21 22:05
333s  不一定, 看个人!  發表於 11-9-18 09:11

大宅

回覆:hc1018 的帖子

係咪計較D我就唔知,因為我未請過賓,不過我覺得48就老左D, 要佢湊兩個咁細既BB, 怕佢未必可以應付到(體力上)

sofina  agree  發表於 11-9-19 00:46

大宅

回覆:hc1018 的帖子

48真係好老!

公爵府

賓就唔一定計較d, 有時做多少少佢哋都冇問題既~
不過我既經驗係, 賓比較串, 唔so人, 有自己主見, 會覺得自己既做法最好, 你要成日同佢哋解釋 / 講道理, 冇禮貌, 佢覺得佢黎幫你手, 唔係黎做你工人, 所以唔好點佢做野, 應該係你做唔掂先搵佢"幫手"

我同你相反, 我請賓, 宜家轉請印, 過多2星期新姐就到, 希望佢唔會係 super stuip 我已經好安樂~~

PowerNana  agree, my Bun also >o<  發表於 11-9-21 03:16

男爵府

回覆:幸福黃太太 的帖子

我都擔心佢串吖!同唔聽我講,但因為印好難請吖!

珍珠宮

回覆:菲傭是否比印傭計較?

我之前請過4個印,經驗不太好,令我好唔開心,今次改請菲,過兩日就到,心情有點忐忑。

midcafe  我都係... 好怕賓, 不過冇得選擇... 唉  發表於 11-9-23 15:09

子爵府

hc1018 發表於 11-9-18 04:47
我第二次請工人,第一個印印,但今年年尾完約,但今年好難請印印,唯有請賓賓,但聽啲媽媽講,賓賓夠鐘就唔 ...
一般黎講,係!

就算佢初到香港唔係,過耐d佢d鄉里影響佢,都會變成係。

水晶宮

回覆 回覆:pineapple0983的帖子

菲傭比較醒,講究权益,但係佢地見僱主對佢地好声好氣唔計較,佢地又会自然唔同僱主計咁多。
至於樓主想請48歲的菲傭凑小朋友,我覺得無論工人在体力上或是心態上都是老了,要三思。

男爵府

BUN 醒目D,D印真係可以STUPID到無法想像(特別是海外沒有HK經驗果D),睇你要求D什麼!!如果無老人家幚BUN,有人帮手印印!

子爵府

sk10tang 發表於 11-9-18 11:59
BUN 醒目D,D印真係可以STUPID到無法想像(特別是海外沒有HK經驗果D),睇你要求D什麼!!如果無老人家幚BUN,有人 ...
D印真係可以STUPID到無法想像(特別是海外沒有HK經驗果D)<-----e樣絕對同意!

但亦有例外,我請過 2 個,比 bun 更醒;話頭醒尾,甚至未叫已經做左。

仲有一樣,印多數唔食豬肉,煲湯、主送試唔到味,所以冇改善。我請醒嗰2個都有共通點,就係食豬肉。其中一個信天主教,另一個信回教但勁鐘意食煎午餐肉,點辣招醬食~

sheunmama  我個都算係醒印,又係食豬肉  發表於 11-9-22 01:43

伯爵府

好媽媽勳章

回覆 回覆:pineapple0983的帖子

樓主,我都係用開印,五年啦,12月完約,轉請海外賓。我已經in左十個,有幾個啲英文真係好好,有經驗,有啲好斯文淡定,有仔女。但我都無揀,原因年紀已35,我兩個小朋友3 & 5歲,最後決定揀無經驗的28歲,始終湊小朋友真係要年輕啲先夠體力和有心機陪小朋友玩!48歲真係老左啲!我的印真係唔計較的,賓就真係唔知!祝我們都好運請到好工人!

男爵府

唉,攪到我好頭暈,又擔心到瞓唔著,本來八月尾搵左個,點知昨日個agent打黎話個工人唔做,又攪到我要走出去搵,但結果好擔心囉,間間都話你的小朋友好細好難搵,有D現成工人一聽到我兩個小朋友,即刻變樣囉,真係擔心到想喊,我奶奶已幫我揍一個B,因為其實我係一個兩歲仔,一對twins妹,奶奶揍一個走,我屋企先係一大一細,我都唔知可以點,難度要我唔做,但係咁,我經濟又唔許可,攪到我真係想喊

midcafe  吓! 8月尾搵, 而加先話唔做? 點解會甘?  發表於 11-9-23 15:14

子爵府

陪月勳章

我以前都以為廿幾歲体力好,但我最近in 的bun bun 同之前請的一個廿幾歲 都有80後feel :

唔識做野但無記性,唔想跟你個套 ,唔可以鬧,擇工做,因為唔等錢。我請個買一套馬油洗頭水成二百元,食飯永遠個碗有好多飯"chic" 住(無衣食)。唔識烹煮兼且擇飲擇食,教佢煮但係自己唔鐘意食就係雪櫃 攞蛋同腸仔煎,其他吖送都唔識整!

最重要唔多識照顧小朋友,因為以為自己係小朋友!

最終結果 : 失蹤唔返屋企兼唔俾代通知金!

複式洋房

菲傭最好請D 3X 歲果D ,不過佢地真係有性格早餐又有要求~~ 放星期日一定要...印傭你請本地完約好D LOR

水晶宮

48歲真係太大年紀了..

男爵府

我個賓賓43歲湊2歲,一般工作幾好,但你不要諗佢可以陪你個仔女玩到好勁,追逐一定唔得。我就覺得唔會計較,好似昨天我地去海洋公園 ,佢好醒目前晚雪定五枝水做冰拎去海洋公園飲,有三枝佢預比我同老公同我女,d水係佢買嘅我話比返錢佢,佢都話唔要。

男爵府

too old.

民房

我個賓又唔會夠鐘就唔做野入房喎,佢有時見我有野做仲同我湊仔湊到好夜添。佢放假係咩都唔做架,不過將心比己呀一個星期做足六日得果一曰假俾著你都想唔做野啦,工人都係人無完美的呀!互相體諒下囉。

大宅

菲姐我請過兩個,佢地來時都自己帶本勞工手冊來,隨時爭取自己的權益,佢地真係以為自己好醒,唔會比你話佢,易黑面,但係就干淨d,而家用緊個印姐,就好污糟,我真係接受唔到,又請緊個海外過來,賓姐,41歲.都驚佢老,攪唔掂d細路,不過我做半日諗住要佢做好d家務,忙我睇住細女一陣,要玩等我自己同d女玩

大宅

叻叻勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章

48歲我都認為老咗啲,始終你啲小朋友咁細個,真係要好好體力!

首頁

尾頁

跳至