嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你地會唔會因為bb 有濕疹而少d帶佢出街?

我亞b3個半月,因為生濕疹0既關係,一熱d就起濕疹,
所以,成日都係房開冷氣比佢。
屋企人就成日叫我帶佢出去,又話多d新鮮空氣,
其實,我唔太想,因為怕佢又起番,
因為,有濕疹0既bb真係好煩,要成日keep住搽cream,又唔可以太熱

連我亞媽都話要帶多d佢出去,
結果,今朝出0左去下午先番,
亞b條頸同個身又起一點點,
之後,就會生水泡,結焦.....又搽類固醇0既藥...

你0地會唔會好似我0甘唔想帶佢地出去?

大宅

回覆:想問有濕疹0既bb 媽咪......

我個b 女又係咁,會紅晒, 但我會同佢去公園散下步,商場行下街。
我就順其自然,唔想bb 淨係屈係屋企,咁對佢發展唔係咁好

別墅

豆豉狗 發表於 11-9-18 15:27

金銀花藤煲水沖凉··

子爵府

引用:Quote:豆豉狗+發表於+11-9-18+15:27+你地會

原帖由 kelvin1010 於 11-09-18 發表
金銀花藤煲水沖凉··
我用過都唔得...好煩..為有日日搽ai

大宅

引用:你地會唔會因為bb+有濕疹而少d帶佢出街?我

原帖由 豆豉狗 於 11-09-18 發表

我仔3個幾月開始起,有唔想同佢出街,怕佢起得勁,後來發現佢好怕人,怕影響佢社交發展,情願出完街返屋企做急救,而且大大下開始冇咁敏感,而家八個月大,出街都會同人笑,又發少咗,可能抵抗力都好咗,都有用住醫生開的藥,要用都要用,平常心,醫生就叫唔好長時間接觸陽光,我覺得身心發展都好緊要!

別墅

菠蘿超人 發表於 11-9-19 12:31
我用過都唔得...好煩..為有日日搽ai

金銀花藤·唔系花·唔系沖一次就得。

子爵府

引用:Quote:菠蘿超人+發表於+11-9-19+12:31+我用

原帖由 kelvin1010 於 11-09-19 發表
金銀花藤·唔系花·唔系沖一次就得。
一出世未有濕疹就沖,沖左5,6次,跟住有濕疹又沖左3次...都無效

大宅

畀面勳章

唔想出街好正常。一來天氣熱佢如果去啲冇冷氣地方簡直受罪。二來就算行shopping mall都試過俾人問阿b塊面做咩。好心嘅人會走過來問下你,無聊人會齋望住佢(用奇怪眼光)。出到去佢周身痕勁忟憎,我地又要服侍佢,啲鬼佬(我住外國)仲以為我地虐待佢(因為佢忟憎r痕我地唔俾佢r)。去草地又唔敢,因為怕佢對草敏感(我本身細個時就係對草敏感)。而家好返就當然冇事。

男爵府

回覆 Einet2009 的帖子

我照帶阿b出街, 戶外太曬喇皮膚爛又唔敢搽sunblock, 所以都係去shopping malls多, 因為佢係個好開朗既人, 出街見到人佢掛住望/撩人地佢會R少好多架, 最麻煩就係坐車時佢會用塊爛面係咁"hi"條安全帶要兩個人坐係側邊捉住佢囉

so far冇人行埋來"關心"佢啲濕疹囉好彩...

禁止訪問

大宅

我都有帶bb出街,雖然有濕疹,但bb都需要有一般bb的生活,所以我都會係無咁曬的時間出下去行下,加上我醫生講話早d比佢出街接觸下空氣,無論皮膚同抵抗力將來會好d,反而太保護未必對佢一定好!我記得有個濕疹媽咪講過,「雖然bb有濕疹,父母會好緊張,但係我地唔可以因為咁而忘記bb要有的生活及學習,bb係會感受到父母的情緒」,所以我都以平常心面對,盡量係安全情況下帶佢出外認識下呢個世界
放鬆d啦媽媽!

大宅

me too.

The baby is afraid of hot. Alway sweat. Then the hands will scrub the face and neck. I need to use the medicine later. I don't want to use so much medicine. Therefore, we always stay at home. When the baby near 8 months, I feel that the baby becomes stronger and then I sometimes take the baby go home to touch the sunshine.

It's good for the baby. The skin will not easily become red. Even red, it will recover faster. I take her to touch the sunshine. When the baby begins to feel angry and scrub, then I will run into the shopping mall immediately to let the baby feel comfortably. I let the baby to touch the sunshine for around 6-8 minutes.

禁止訪問

大宅

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 畀面勳章 陪月勳章

我都會帶佢出街架..
仲成日比人問我"阿b塊面做咩咁架...哎呀塊面紅哂呀..."
雖然係好大壓力..但係成日係屋企開冷氣都唔係幾好..
有陣都要吸下新鮮空氣呀嘛..
可以揀時間同佢出街~早上/黃昏..
同埋我會帶定d棉花/清水/藥膏
多d同佢清潔塊面仔~因為始終出街有塵

複式洋房

原來,有d媽咪都有呢個問題
好彩,秋天來了,天氣無0甘熱,可以帶佢出家行下

首頁

尾頁

跳至