自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

亞囡呢幾日話睇黑板"蒙查查", 尋日帶佢去驗眼, 有近視, 一邊100度, 一邊50左右, 揀框既時候, 視光司推介一隻蔡司減慢近視鏡, 要成仟蚊左右, 請問有冇媽咪幫小朋友買過, 好用嗎?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我都想知好唔好, 是否真的每年只得數十度度數增長??

伯爵府

好媽媽勳章

我都想八下, 之前聽講會拖長近視増幅度數, 好似講到好正咁

複式洋房

真係唔知有無用, 但普通眼鏡戴咗肯定近視會加深好快, 我個女戴普通眼鏡4月個深咗100度, 所以我肯定會同佢配蔡司, 有用無用真係唔知, 但是我唯一可以做的了(已唔俾佢睇電視同玩電腦, 依家連書都唔俾佢睇)

珍珠宮

阿仔下個月覆診問吓視光師先得.
頭先問咗一間, 普通要過千, 超薄過二千(未計鏡架)
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

helen288 發表於 11-11-15 14:31
已唔俾佢睇電視同玩電腦, 依家連書都唔俾佢睇

請問唔睇電視, 電腦, 書時除眼鏡定係唔除?

helen288  快

其實戴眼鏡實會加深, 你睇下隻蔡司矯視的原理就知, 愈細個戴加得愈快!  發表於 11-11-16 11:01
helen288  聽眼科醫生話睇遠先戴, 睇近唔戴  發表於 11-11-16 10:57
qwop  聽講又帶又除會仲易加深!  發表於 11-11-15 15:34
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

kikiboy 發表於 11-11-15 15:29
頭先問咗一間, 普通要過千, 超薄過二千(未計鏡架) ...

係唔係一般眼鏡鋪都有? 例如眼X88

珍珠宮

991129 發表於 11-11-15 15:40
係唔係一般眼鏡鋪都有? 例如眼X88

之前問過唔係間間有, 理工冇, 亮視點冇, 今日係問愛視美

991129  Thanks!  發表於 11-11-15 16:40

伯爵府

好媽媽勳章

kikiboy 發表於 11-11-15 15:29
頭先問咗一間, 普通要過千, 超薄過二千(未計鏡架) ...

kikiboy,

問完視光師可否再告知我們, 謝謝.

珍珠宮

sarahlee 發表於 11-11-16 10:21
kikiboy,

問完視光師可否再告知我們, 謝謝.

ok, 12月先返理工覆診.
睇返報導, 呢只鏡片適合800度以下近視, 200度以下散光.
咁你個視光師點講? 你有冇配到.

珍珠宮

點評helen288 聽眼科醫生話睇遠先戴, 睇近唔戴 發表於 58 秒前

咁唔知係咪因度數唔同而唔同了, 我個仔好深醫生要佢長期戴, 當然間中可除下休息
咁又除又戴咪好麻煩囉.

珍珠宮

點評helen288 快

其實戴眼鏡實會加深, 你睇下隻蔡司矯視的原理就知, 愈細個戴加得愈快! 發表於 6 分鐘前

係呀, 一定會加深, 加深得慢少少已經好開心喇. 醫生話近視唔戴眼鏡或眼鏡度數唔够, 加深得仲快.
簡單來講, 隨著發育的進度而加深, 越細個發育得越快, 所以越細個開始戴就越加深得快.

複式洋房

回覆 sarahlee 的帖子

隻鏡片係大陸同新加坡先出, 2010年出, 今年7月先係香港推, 要知有無用, 要等時間同用者證明, 我應該會係12月配, 到明年12月時, 如果度數依然加深咁快, 隻鏡片當然無用, 如果只是稍有減慢, 亦證明唔到佢有用, 可能係我個女之近視加深慢咗, 只有我個女之度數完全無變或加得DD, 咁隻鏡片我會話有用LOR! 佢D廣告都係話戴咗延緩近視少許, 由平均100度減至70度, 個效果真係幾輕微, 只係聊勝於無, 但小朋友度數變化咁大, 到底值唔值, 要你地D回應先知啦!我個眼科醫生話無用, 只係綽頭 !

複式洋房

回覆 kikiboy 的帖子

你個仔幾多歲啦? 近視有幾深? 你有無想過用OK lens? 我問過, 現時應該係OK鏡控制近視效果最好

珍珠宮

helen288 發表於 11-11-16 16:55

你個仔幾多歲啦? 近視有幾深? 你有無想過用OK lens? 我問過, 現時應該係OK鏡控制近視 ...

7歲, 500-600度, 一驗到已經3xx度.

複式洋房

剛找到這個LINK
http://ww123.net/archiver/tid-4782519-page-1.html

看來我應該不要對這個蔡司成長樂效果抱太大希望, 有無家長7月配成長樂, 現在度數變化可以參考啊?

複式洋房

一驗到300度係幾歲啊? 我個女5歲都300度啦! 7歲咁深近視, 你唔試其他方法?

水晶宮

蔡司我沒聽過, 但是我仔的兩個同學已轉帶了夜晚帶著訓覺得矯視鏡, 效果不錯.

珍珠宮

helen288 發表於 11-11-16 17:40

一驗到300度係幾歲啊? 我個女5歲都300度啦! 7歲咁深近視, 你唔試其他方法? ...

4歲驗到3XX, 當時係睇政府眼科, 醫生話冇方法.

而加喺理工半年一次驗眼, 但理工冇眼科醫生, 只有視光師.

請問試其他方法係咪一定要經眼科醫生先得? (即係私家眼科, 因為政府已經冇得再覆診), 我知道眼科醫生同視光師唔同.

複式洋房

其他方法係唔駛經眼科ga, 眼科醫生只認同滴一隻眼藥水(阿托品)對防止近視加深有用, 但呢隻阿托品=散瞳劑, 滴完小朋友會畏光同睇嘢濛, 中大眼科曾做類似硑究, 證實有用, 但副作用太多, 實際上運作唔到, 其他方法如戴矯視鏡佢地好反對, 所以問眼科醫生有什麼方法防止近視加深, 只係那些基本方法(如少看電視, 電腦, 書等, 每睇30分鐘休息望遠, 多去郊外, 足夠休息等..)

首頁

尾頁

跳至