在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

囡囡宜家差唔多歲半,
宜家有左細B ,
考慮緊生完之後辭工轉做FT ma ma
但好擔心一湊二會搞唔掂

大家有冇咩心得交流下呢?
謝謝~

再精明、理性的女性, 當身份變成母親
都會變得迷信, 及甘願向奸商進貢; 她們不是無知
只是不想將來, 後悔今天做得不夠

禁止訪問

別墅

回覆:好擔心handle 唔到兩個

我同版主情況一樣,加上自己是一個很緊張的人,好怕細b出世會搞唔掂。托賴經濟許可,可以請多一個工人,但人哋話一個工人以上會好煩多是非
我是ftm ,所以大女好痴我,細 B未到已經好忙:;pppp:

別墅

回覆:好擔心handle 唔到兩個

我同版主情況一樣,加上自己是一個很緊張的人,好怕細b出世會搞唔掂。托賴經濟許可,可以請多一個工人,但人哋話一個工人以上會好煩多是非
我是ftm ,所以大女好痴我,細 B未到已經好忙:;pppp:

男爵府

回覆:~mAc~ 的帖子

我係囝囝K2,囡囡歲幾時轉做FT mama, 很辛苦,但都應付到。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我只係阿媽黎陪我3個月, 之後一切自己黎. 冇乜問題, 冇穿冇爛一切安好. 我初初都擔心, 但船到橋頭自然直, 見招拆招就得.

如果可以既話, 大細B 有同一時侯訓晏覺, 咁你有番少少時間. 如果唔得就算啦, 有時間同大b 出下街, 等佢放下電, 之後訓好d.

我個大細仔相差2年4個月, 我等到細b 出左世, 生活作息有規律時至同大b 戒片.

我個產後看護話細b 出世後要照顧左大b 先, 因為細b 喊緊多數仲等得, 同埋理左大b 先, 亦可減少對大b 以為細b 搶走媽媽既誤會. 同埋真係要大b 聽你話, 唔好因為你覺得對佢少左照顧而去縱佢.

細b 出世後, 多d 叫大b 幫手照顧細b, 例如幫手拎尿片, 揀衫仔等, 之後要狂讚大b, 等佢覺得自己有用同埋有機會俾兩個小朋友一齊.

響細b 出世前秘密準備一份小禮物, 細b 返到屋企時送俾大b, 話俾大b 知係細b 送既, 等佢快d 接納細b.

照顧你自己既情緒都好緊要, 到時你會好忙, 同埋大b 果陣會小小事都嘈生晒呷醋等, 有咩事唔好忍, 上forum 或者搵老公傾, 總之唔好收埋收埋響個心度. 果陣我生完第二個, 情緒起伏得比生第一胎後犀利.

kungfubma  very good suggestions! thx!!  發表於 11-9-22 18:49

複式洋房

回覆 bosch 的帖子

係咪真係買定份禮物等細b返屋企送俾大果個會易D接受到細b嫁?!

民房

bosch 發表於 11-9-22 04:04
我只係阿媽黎陪我3個月, 之後一切自己黎. 冇乜問題, 冇穿冇爛一切安好. 我初初都擔心, 但船到橋 ...

好實用!! 呢個方法很好!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

mrschancongee 發表於 11-9-22 13:57
回覆 bosch 的帖子

係咪真係買定份禮物等細b返屋企送俾大果個會易D接受到細b嫁?! ...

始終大b 都要時間去接受細b, 扮係細b 送禮, 其實都係要大b 接受屋企多個新成員既第一步, 等佢覺得d 人既注意力唔係去晒細b 度, 唔係細b 搶走阿爸阿媽. 同埋入人地個地頭要送見面禮, 都合乎禮儀丫, 大b 收左禮物, 可以show 俾細b 睇, 等佢地有多d 接觸同交流.

如果有朋友上黎探細b 又問送咩禮物, 既話咪叫朋友買份小禮物 (餅仔, 書仔之類) 俾大b. 如果朋友冇買野俾大b, 咁拆禮物時叫大b 一齊拆.

別墅

認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

回覆 回覆:~mAc~的帖子

我同你一樣,都是自己湊,是很忙,但還可

水晶宮

引用:[i=s]+本帖最後由+bosch+於+11-9-22+04:10+

原帖由 bosch 於 11-09-22 發表

我只係阿媽黎陪我3個月, 之後一切自己黎. 冇乜問題, 冇穿冇爛 ...
同埋真係要大b 聽你話, 唔好因為你覺得對佢少左照顧而去縱佢.

要請教:大仔真係扭多左計,我情緒又真係差左,成日怕大仔扭會嘈醒細既(但其實冇)好冇耐性,所以佢一扭我就罵,搞到成日都罵佢,仲打過佢..一聽到佢喊就好煩..唔聽話唔刷牙或刷遲啲都忟。但俾佢扭到又唔係辦法。有乜心得分享下,我唔想變左個魔鬼媽咪...

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

男爵府

我同樓主一樣,阿女而家歲半,佢兩歲度細B就出世
有工人幫手,必要時99都可以出動(視乎我想唔想)
我都擔心到時唔知點HANDLE兩名,不過未生第一個時都驚自己湊唔掂,而家咪又係咁,煮到埋黎就食啦~~

瑪瑙宮

jenniecatcat 發表於 11-9-22 20:34
同埋真係要大b 聽你話, 唔好因為你覺得對佢少左照顧而去縱佢.

要請教:大仔真係扭多左計,我情緒又真係差 ...

呢樣我都想搵人指點迷津.

我生細b 後幾個月, d 情緒至穩定番, 有番少少耐性, 不過有時我都會炆同埋會打, 有時真係要去到打至可以制止大仔d 惡作劇. 不過我時時刻刻都幻想如果我個仔真係暈左或出左事既話, 一切都唔可以返轉頭, 咁我就會避免打佢, 或者唔敢偷懶俾佢獨留一個人.

而家我成日會同大仔玩玩下咁要佢聽我話, 如果細仔訓左,大仔要入房時, 咪同大仔玩扮靜雞雞, 一齊"o殊"一聲咁靜雞雞入房, 講野又要細細聲, 佢覺得好玩咁就唔會嘈, 玩得幾次佢反而會提我地唔好嘈住細仔訓覺. 雖然乜都係做得慢左, 但大仔可以靜靜地, 其實已經值得一讚.

大仔而家急住去廁所都會c 忍, 多多籍口唔肯去廁所, 咁有時我會粗聲粗氣咁叫佢去, 有時話會陪佢去, 有時佢想玩既話我咪話會等埋佢至繼續玩.

我個大仔而家刷牙或者去訓都扭扭拎拎, 有時我扮要佢快d. 如果係換衫, 我俾佢自己揀衫, 咁佢會甘心俾我幫佢著唔會反抗.

我個陪月話可以用獎勵制度, 做得好咪俾一個貼紙俾佢, 儲夠10個貼紙咪獎塊餅俾佢食. 我d 獎勵係會日日清, 全日乖既話果晚咪有飯後甜品食.

講真我覺得handle 自己既情緒比湊2個細路更難搞....

珍珠宮

一定要有人幫手, 我奶奶就算難頂d, 佢肯 幫手我都忍. 有多個人睇住會好少少.
我大女而家過左一年都仲係jealous架, 而家大女開始返k1, 情緒更大起伏.
細女大左仲同佢爭玩具, 我見人地d小朋友會攬住細佬妹, 會撩細佬妹玩, 我都唔知我2 個女幾時有呢d情景出現.

水晶宮

引用:Quote:jenniecatcat+發表於+11-9-22+20:34+

原帖由 bosch 於 11-09-23 發表
呢樣我都想搵人指點迷津.

我生細b 後幾個月, d 情緒至穩定番, 有番少少耐性, 不過有時我都會炆同埋會打, ...
講真我覺得handle 自己既情緒比湊2個細路更難搞....>>>> 真!好易忟!係咪剛生完都會係咁?大仔一唔聽話即時火起!

大宅

我有2個B, 差歲半。開頭有老公放假2星期,有一工人幫手。

個工人係新請的, 湊過囝,有experience, 生之前一個月佢先黎HK, 我教埋佢煮坐月meal就剛要生la.

大囡歲半, 唔肯跟工人,晚晚要我陪佢瞓, 細B就俾工人照顧多d. 都有夜晚同時被分屍的時候,真的要EQ極高。
日頭有時會叫婆婆黎睇下大囡,因為有時要帶阿細去睇醫生,健康院。大B唔肯跟工人係問題。

我有買定5個新玩具係屋企,特別是一回家,親友哄住小B時,玩具就要出場分散大B注意,至緊要有一個人同佢玩, 唔係佢會唔like小B。總之見大B有d情緒異樣時,新玩具就可出動。

生之前train 大B自己做多d野, 小B出世後, 大B少不免會有倒退, 但佢一做得好可以讚多d. 同埋有時佢想霸住你, 你都有條件同佢講下, e.g. 我同你睇書都得,你要同BB掉尿片wor. 我地係BB好幫手ma....

感情係要慢慢陪養的,當小B作息穩定後,會舒服好多。
而家小B一歲,見到佢地有時一齊玩得好開心,仲玩到唔理我tim...
當然都有搶玩具打架的時候,要慢慢學點平息怒火同佢地拆,其實總有一日要教識囝囡同小朋友相處,佢地隔得咁細可未返學而train好佢地,都幾好ga.

對比起大B, 小B有多點時候去左工人度,或有多d “私人時間”,我發現小B的耐性會好一點,可以自己玩得耐d, 一有人同佢玩就會好易滿足。唔好太內疚開頭俾少左時間細B, 因為佢一出世就有個家姐/阿哥,未試過獨霸阿媽,最緊要照顧大B情緒,幫佢接納左阿細先。
我會俾大B幫手換片,叫佢教阿細用學習杯,攞tissue, 掉垃圾, 幫手影相..... 總之係唔危險的情況下令佢多d野做,大B就會好happy。

大B一定會好多手摸細B, 唔好好緊張咁話佢, 要教佢只輕輕摸手腳,幫BB蓋下被,其實好sweet.
有試過大B有唔合理行為,我都好火,我會困佢係房一陣,自己都抖下,跟住同番佢講點解我都好憤怒,傾完攬下佢.... 慢慢會適應。

複式洋房

我現有一個囡2歲9個月大, 出年有多一個BB, 好擔心自己一個人唔掂!

別墅

你得嘅!

瑪瑙宮

jenniecatcat 發表於 11-9-23 11:28
講真我覺得handle 自己既情緒比湊2個細路更難搞....>>>> 真!好易忟!係咪剛生完都會係咁?大仔一唔聽 ...

我生細b 前後真係燥火好多, 諗都唔諗就打人先.... mouth: 而家我個大仔唔聽話, 我都會忍下先, 有時同佢玩下咁引佢去做野, 同時候睇下佢想點, 佢唔受控至打, 或者大力少少鉗住佢手臂 (佢覺得痛就唔再作反).

講真大仔開始大個, 唔同以前咁叫佢做乜就做乜, 佢成日作反同我玩對抗, 真係俾佢激到炆....

我發現平時我要扮nice, 忍唔到就鬧, 咁佢好快識得縮唔敢作反 (唔作反一陣咁多咋, 好過冇...) . 如果我日夜不停鬧佢, 佢會當我冇到, 最後我會仲炆.

自己性格都好緊要, 好多野唔好過份執著, 要因應番佢個程度而決定賞罰, 我而家練緊呢招.

水晶宮

引用:[i=s]+本帖最後由+zanezane+於+11-9-23+13:

原帖由 zanezane 於 11-09-23 發表

我有2個B, 差歲半。開頭有老公放假2星期,有一工人幫手。
多謝你,你講既好多情景都中,好有參考價值!我都要試下先。真的被分屍時係最忟!

首頁

尾頁

跳至