少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

教仔教到喊

我個仔3歲大, 脾氣好臭, 一唔alright就大發雷庭, 軟硬功都試過, 唔點, 冇人怕, 激到我好嬲時好大力打佢隻手, 佢想喊, 好硬頸, 但冇喊, 結果喊果個係我, 唉! 我是否係一個失敗之媽咪, 我真係唔識教佢....
Hi!!我叫做斳斳呀!!

男爵府

Re: 教仔教到喊

你都好慘喎。佢返學未?

水晶宮

畀面勳章

你有無試過唔鬧佢, 唔打佢, 但又唔睬佢未呀 ?? 有時有d小朋友真係唔驚大人打或鬧架, 反而會驚大人唔理佢地架喎, 你試吓咁樣work唔work !

男爵府

佢都係想引起你注意, 小朋友通常都鐘意人 tum

你用硬功, 只會佢越來越唔聽你話, 而且佢發脾氣,可能係佢學緊你.

如果改用軟功, 每次都同佢講相同的一個道理, 久而久之, 可能係100次之後, 佢會明的. 一般都係會話, 想找一d 有愛心的老師, 就係這個道理

複式洋房

其實, 我都有試過話唔理佢, 有時work有時唔work, 我都知道原因係太多人寵佢, 尤其係老人家, 我同老公都早出晚歸, 只望佢快D大, 有時我真係覺得好煩, 可能佢真係學我亂發脾氣, 朋友話細路仔係咁, 但我覺得唔係囉, 世上係味有小朋友真係聽教聽話,唔洗勞氣.
Hi!!我叫做斳斳呀!!

別墅

永遠都會覺得人哋仔女乘過自已,但係自己嗰個先係無價宝,唔好咁快投降,因小朋友不停成長便有不同煩腦,好似我咁,十一歲要頭痛佢生理and情緒問題,大家溝通要好似朋友,有時我和他傾計要用很開放的態度,好似見他和朋友在看女仔,就講有邊個合你他心水,你話死唔死!!!!!

大宅

小朋友發脾氣有分合理同唔合理 (其實, 都好似我地大人一樣)

佢發脾氣0既時候, 你可以拉佢埋一邊(最好唔好當住其他人面), 問佢點解發睥氣, 問佢你係咪唔開心.

"你唔開心要講俾我聽, 而唔係發脾氣..."
"你亂發脾氣, 我地係唔會睬你架...."
"我鼓勵你講俾我聽, 好唔好 ? 我相信你一定做得到..."

別墅

通常小朋友的行為是模仿大人。要孩子不亂發脾氣,大人就要先不亂發脾氣。要小朋友講道理,首先大人要講道理。要小朋友對住你開心,首先你要很開心咁對住佢。
要控制好小朋友,大人首先要控制好自己。
孩子的問題,往往反影大人的管教問題(包括老人家的問題)。

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

BonnieKam 寫道:
你有無試過唔鬧佢, 唔打佢, 但又唔睬佢未呀 ?? 有時有d小朋友真係唔驚大人打或鬧架, 反而會驚大人唔理佢地架喎, 你試吓咁樣work唔work !

Yes, this is workable...

別墅

DeannaMa

你好呀~~唔好喊啦..
我都擒晚先喊完...
但我地唔可以放棄..
除非你真係諗住唔要佢0者..
我仔有時都會...
我上網睇d親子資料同打俾果d hotlines..
佢都話小朋友一定有 ge情況.
我地一起努力啦~~

My dear baby--- Issac

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我仔又係咁,激到我好嬲,又掉野,打人,博咀,而家仲衰玩瀨尿,有次走去老豆個頭到瀨,嬲得我,訓佢企唔理佢,軟硬功都試過,我知教仔要慢慢lai,但......

大宅

我個仔細時曳曳﹐我會當住佢面拿一至二件玩具掉咗佢(真係以後都無得玩個隻)﹐又罰佢面壁﹐等到自己條氣順啲就叫佢過來解釋給他聽同要比佢知做錯事係要負出代價的。
當然如果佢平時聽話﹐就讚吓佢同給他一個貼紙(到一個數目就有禮物)﹐紀住平時唔好無端端成日買玩具給他。

首頁

尾頁

跳至