跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問各位家長,您們小朋友的學校幾時會舉行默書、測驗和考試呢?
我仔仔的學校這個星期開始默書,十月中便會作第一次測驗了,慘!

大宅

我仔仔再下個禮拜開始默書, 範圍好廣泛, 諗起都驚, 到左11月就係第1學期考試添~

男爵府

下星期一、二都要默書,明天假期的節目就是溫默書,慘!

男爵府

下星期一、二都要默書,明天假期的節目就是溫默書,慘!

子爵府

畀面勳章

明天是他1st默中文,好彩做完功課,今日全日pre-dict
又到考試周!

大宅

回覆:幾時默、測、考?

啱啱過咗個個星期三係第一次spelling quiz,暫時只知有2次,中文就仲未收到通知會有默書,頭2年都冇測驗考試

大宅

回覆:babyoush 的帖子

我囡囡明天已經是第三次中文默書,重要是背默+詞語+課外

男爵府

以前我讀書時, 默書不會計入平時分; 但現在, 連默書都要計算入平時分, 唉! 想"偷雞懶一次都唔得"。真辛苦!

翡翠宮

hashtag影視迷勳章 秋日勳章 炎夏勳章 玩具勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 回覆:rosewong的帖子

中英文各默咗一次,範圍之前已經比咗,至於第一次評估將會响十一月中

大宅

引用:以前我讀書時,+默書不會計入平時分;+但現在

原帖由 rosewong 於 11-10-03 發表
以前我讀書時, 默書不會計入平時分; 但現在, 連默書都要計算入平時分, 唉! 想"偷雞懶一次都唔得"。真辛苦!
...
今時唔同往日呀,總之就淒涼啦

別墅

我仔中文默了4次, 英文未開始默. 聽說上學期都未有英文默書.

伯爵府

回覆:幾時默、測、考?

我個囡返而默左英文3次,中文過兩日就背默........

大宅

回覆 rosewong 的帖子

10月27-1/11有4日測驗,明年1月農曆年前考試.
不過佢由9月中開始已經有中,英交默書,同埋有幾次小測了!前前後後,各樣都超過三次了.
阿女放學回家自己做功課,我每天晚上食完飯同佢檢查完功課後,都有同佢溫書,星期六和日仲要做補充練習,阿女學校好谷d學生,我地家長唯有配合一下.不過阿女都好喜歡做功課和練習,所以so far成績都ok.
我贊成從小就俾佢地習慣每日一定要完成當日功課和溫習當天教過的書,在小學階段學好勤奮,上到中學就容易handle d囉.
大家加油!

複式洋房

我個仔.... 24-27/10 已考試....

平時... 每個星期都有中英文默書, 上2個星期先測完驗... 呢個星期就考緊中期試... 中文考一日, 英文考一日... 數學+常識又一日, 上星期就考咗D 聖經, 音樂咁...

男爵府

剛剛完了兩星期的測驗 (中英數常), 算是鬆了口氣, 但下星期又有中英默; 其實對測驗的成績不大樂觀, 惟有放眼學期尾的考試啦!

您們的小朋友讀哪間/區學校, 看來都頗催谷喎!?

可能自己仍未習慣, 至現在都覺得在香港當一個小學家長, 真的很吃力~

象牙宮

大宅

瞓得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

已考了2次測驗啦!

男爵府

回覆 mindwong 的帖子

MindWong, 那聖誕假後是否還要測考?

大宅

瞓得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

係呀, 1月中考中期試和鋼琴比賽。 聖誕假要安排溫習和練琴啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

默書好密, 有d計分, 有d唔計分.. 總之教左就要識寫識串... 一年評估四次... 啱啱今日完成第二次評估.. 可以開心放假

首頁

尾頁

跳至