夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位,我在一年前都曾經在這裏post過我的問題,有些長但希望有人會睇。 當時不是有第三者

詳情在http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3433637

一年了,在這一年來我們都沒有再提過這件事,一齊生活,我沒有再為

他沒陪我、哄我而執著,每天接女,煮飯打掃。而他工作一樣多,很

時要OT至很晚才回,有時也會跟我說說OT做左些什麼,有時我自己

坐在發呆他就會故意找我說話,家務有分擔,家用比足,生日仲比

10000元大利是我( 以前只是1000或買禮物 )。表面上好似一齊回復正

常咁。

但在這一年他掂都沒有掂過我,莫說是ML,就連拖手搭博都沒有,出

街總是他行前我跟女兒行後。*記得一年前剛好番兩個月左右我巳跟

說過他好像不想掂我,他當時對不起,他說對我做不回以前的親密

關係,當時我真的痛,之後我再沒有再提,但我當時也安慰自己可能

只是剛好番,大家未平復,所以才會有這問題,希望有一日會雨過天

晴。*

但現實告訴我並不是如我所想,其實有好多次我想忘記那些傷我的說

話,放開心情再投入番這段婚姻,但每次一想到他掂都不掂我,我就

覺得他真的不愛我,他之所以對我好,比錢我就是因為他覺得對不起

我,他做不回一個我想要的老公(不單只是性方面,想大家會明白一個

女人會想要一個怎樣的老公),有時我又會諗他可能真是出面有女人,

如果唔係點可以一年都沒有,但我已好留意,但無論行為和女人直覺

都話比我知沒有女人。一想到這裡我的眼淚就狂流,我做錯什麼要這

樣的對我,有時我會想如果是因為第三者可能我會好過些,現

在我真的唔知可以點,好辛苦,表面又要扮無事,但見到別人老公拖

者老婆有講有笑,我就會好難過,好想有一個解脫。

一年快過了,其實答案我也心中有數,有朋友叫我接受吧,有錢比你

洗、有得比你住、有得比你著又鍚個女,對你又唔差你仲想點,大把

人慘過你話之他啦!

我現在有時會諗得開,有時又會無端端哭,見到別人老公對老婆好自

己就會好難過。有時好想跟他傾吓我們的問題,但很怕再聽到那些"做

不番" "唔再愛你""對不起"等說話,聽到這些說話真的很難受,很痛,

我很害怕。

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 wyeth冷知識勳章

有時可以你做主動..睇下佢有咩反應???
有問題就一定要傾下....

別墅

如果老公發生意外,導致性無能,你會唔會接受到?
如果OK,你咪咁諗囉.
佢各方面都已經係100分,就放過佢啦.
佢想要,就會搵你,
佢唔想要,你點逼都無用.
再逼,又出事架啦.

子爵府

回覆:sansanhappy 的帖子

你有沒有主動些?例如,你拖他手,他會怎樣?

子爵府

炎夏勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都建議你向佢做主動,男人有時中意d小驚喜,唔一定要主動,可以買件靚靚睡衣等小朋友訓左之後換比佢睇問佢靚唔靚....
又或者坐低一起煲片,睇d會有少少情慾鏡頭的....去到果個位你挨埋去...佢彈開即係有問題...無彈開你就應該開心

再者...
你老公唔掂你亦可能係因為怕你唔接受返佢...
佢怕佢掂你時你會話:你污糟唔好掂我..etc
又或者佢自己心理關口未過得到...可能掂你時還會想起那些往事
對你唔公平...
其實佢可以忍住一年的性衝動...你應該安慰...
大把男人用呢個借口黎出軌啦..

加油!美滿婚姻等緊你架!

複式洋房

傻瓜, 到妳老公有第三者, 妳就會覺得為什麼不是單純的不愛妳, 而是妳比不上別人.
不愛妳可以直接說, 先離婚再找新的幸福, 不要背著我偷偷愛別人.......

妳看到的好好先生, 他們可能欠債, 可能有小三, , 可能打老婆, 可能酗酒......
他身邊的女人, 可能因為子女有完整的家而忍受著.

子爵府

一次過睇埋你一年前事發經過, 如果我係你我會攤出來同老公傾, 我一定要搵出原因。

我唔係好認同樓上的人所講, 我覺得性呢樣嘢除咗生理需要之外, 仲係表示愛的一種方法。如果你100%認為你老公無分外情, 咁呢個問題絶對要正視, 咁好大可能佢對你已經唔係愛, 而係感情或者係責任。唔好介意, 我想問你2個幾大???我諗都唔過45yrs 啫?!

我有個朋友, 自從佢生咗小朋友之後, 佢2公婆都有成3,4年無性關係, 佢一直都有同我講, 我都叫佢2公婆傾吓問題係咩, 但係佢哋無做到, 最終有其他原因離咗婚。當然唔係為咗呢個問題而離, 但佢哋呢個問題存在咗好幾年, 係一個symptom, 只係哋無好認真去解決。

當然, 你要有個心理準備, 或許你同你老公傾完之後, 可能大家會決定分開, 如果你唔想有咁的結果, 你只好接受現有的關係。但相反, 傾完你哋或許會好返好多。

good luck!!!

男爵府

唔好咁唔開心啦,女人都可以自強的

複式洋房

其實我同你情況差不多,已五年!不過角式調轉!我一直付出與遷就,只得自己一個人努力,好累.............好累.............由自己咸到失望 到希望 到吵架 到冷戰 到死心.我都係為仔女才一起.佢宜家好努力補救.我都好想對佢有返感覺.我諗你是不是係時候要好好的頃傾,不是愛吾愛而是你要明白他多年心底的感覺.就算佢最後答你唔愛你,你都應將心里再深的說話說出來.吾好只係係到想我想點,不如試試行動!努力補救. 先試主動關心下佢.

洋房

引用:一次過睇埋你一年前事發經過,+如果我係你我

原帖由 maymycheung 於 11-10-10 發表
一次過睇埋你一年前事發經過, 如果我係你我會攤出來同老公傾, 我一定要搵出原因。

我唔係好認同樓上的人所 ...
你好,很開心有人明白我的想法,我的疑問"佢對你已經唔係愛, 而係感情或者係責任。"見到你的朋友就好似見到自己的將來,但我真是唔知點處理,更害怕接受那「答案」,可以教下我嗎?

洋房

引用:我都建議你向佢做主動,男人有時中意d小驚

原帖由 shmilyuki 於 11-10-10 發表
我都建議你向佢做主動,男人有時中意d小驚喜,唔一定要主動,可以買件靚靚睡衣等小朋友訓左之後換比佢睇問 ...
多謝!我承認我一直以來這方面都沒主動,因為我怕被拒絕。總覺得他的改變是因為不再愛我,對一個不愛自己的人主動,會討人厭,我怕被拒絕,所以一直選擇逃避,很沒用。

洋房

夫妻應該有親密的感覺,而不是客客氣氣吧,難怪你難受的

大宅

回覆 sansanhappy 的帖子

大家可以去吓遠地旅行散心嗎?

子爵府

炎夏勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

sansanhappy 發表於 11-10-10 13:35
多謝!我承認我一直以來這方面都沒主動,因為我怕被拒絕。總覺得他的改變是因為不再愛我,對一個不愛自己的 ...

唔洗怕...你當同一個好朋友傾計...又或者一個知己...
你買件新衫返黎...著左都想比朋友睇下或讚下^^
又或者唔好用睡衣咁close...慢慢黎...
秋天了...買一件你平時唔會著的款
例如你未買過斗蓬的買一件....搵日出街時換上去...
新形象佢會留意你多d
你們拍拖的原因都係因為互相吸引...
換個形象代表重新開始
再者...女為悅己者容...你打扮比佢睇...佢會明白你想佢注意你...
其實=暗示你願意接受佢。

又或者為你地的紀念日做多一點...
拍拖紀念日時煮一餐特別的晚餐...
生日時做一個間單的蛋糕...
男人一定會明白的...

比心機...有咩唔開心怕難開口的可以寫信...又或者以歌寄意...

水晶宮

sansanhappy:

看了你之前的post,初步估計問題癥結的其中一個可能性:在長時間被冷落和忽視的情況下 (你說你把太多時間放在女兒身上,完全沒察覺婚姻已出現危機,而在他想修補的時候你不察覺),他可能感到你根本不再需要他、不再愛他,在你面前他可能感到自己沒有地位、不再重要;面對著這樣一個有廿年感情的而現在已不再重視他的女人 (對男人來說,很傷的呀),他較難產生想親近的慾望吧,因為他也害怕再被傷害的呀!

在大吵架之前,你們的相處互動是怎樣的?I mean除卻他忙、沒時間陪你之外的你們能相聚見面的日子。

水晶宮

sansanhappy 發表於 11-10-10 13:35
... 對一個不愛自己的人主動,會討人厭,我怕被拒絕,所以一直選擇逃避 ...

因為你有 "輸唔起" 的心態 (sorry,我很直接),所以你的心築起了圍牆,這樣他如何能看見你的真心?他又怎願意交出自己的真心?所以你倆仍在 disconnected 的狀態。

洋房

引用:sansanhappy:看了你之前的post,初步估計

原帖由 全為愛 於 11-10-10 發表

看了你之前的post,初步估計問題癥結的其中一個可能性:在長時間被冷落和忽視的情況下 (你 ...
多謝!在大吵前相處冇問題,有傾講,好多事也會問我意見,很多時他會知我諗乜,我又知他諗乜,好了解對方敢,拍拖feel就真係無乜,但他一向都好就我,慳自己都唔會慳我同個女,好怕我嬲,18年來第一次大吵,就變成這地步,我也意料不到,所以唔識處理,去街多以女兒喜好行先。

至於性方面就不嬲都不多,回想番轉頭,自女兒出世真係好少,一來我跟女瞓,(直至有問題,婚姻輔導提議一齊瞓番先一齊瞓番,但已不是那種感覺)。可給我一些見解嗎?

大宅

我覺得老公在外面找錢已好辛苦
回到家你應做多些主動去關心他
如怕問有關工作的事
就在每晚睡前..或他上班前跟他說"我愛你"
一對夫妻能否行下去
真的好看雙方
不要一直想你老公該怎樣

你自己也該想自己該怎樣
自己可以怎樣做
出了口的說話是收不回來的
以後別再說
用行動証明自己有多愛他吧

祝你們夫妻和諧白頭到老

複式洋房

如果你仲好愛佢,就一定要同佢情深對話,你可以試下飲少少酒,壯下膽,同佢講你嘅感受時要好深情,要好委屈,再加埋少少眼淚,但唔好大哭,如果佢仲有少少愛你,一定會心痛,如果到時你再主動去攬住佢,錫佢,佢一定唔會拒絕你,又加埋d酒精令你地wing wing 地,好易有mood!祝你成功!

瑪瑙宮

我 c6 都有一輪唔掂我的, 果年我地共 ml 兩次. 後來, 我諗點解佢唔掂我, 我諗係佢心底裏怕左我, 可能我係一個嚴肅, 要求高, 很強的女人, 令佢有壓力, 令佢唔開心, 唔接觸反而佢有安全感.

重有好少野都可以影响 ml 心情, 佢心裏怯的話, 點會有心情.

所以會唔會佢心底怕您 (例如, 您直接話佢點令您唔開心之類咁, 令佢自我形象低落左), 所以保持一個距離為策略. 其實, 平日我地與同事, 朋友, 都會出現呢 d 反彈.

以上純粹推測, 唔啱當我講錯.

首頁

尾頁

跳至