嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我發夢都估唔到此不幸的事發生在我身上.
我是屬於80後,接受過大學教育,對醫護都有小小認識,因為是紅十字會的義工.
我個人自己比較細心,有條理,事事追求答案.
我和先生結婚前做過婚前檢查,證實我先生是有地中海貧血症基因,佢本身有小小貧血,我是沒有的.
結婚3個月後有了BB,醫院產前檢查都有驗過我的血,醫生唔問我我都同佢講我先生有地中海貧血症基因.
我的小朋友6月出世了,證實有輕至中度中間的地中海貧血症,醫生說我都有地中海貧血症基因,我說沒有可能,我年年都有驗身(至小有3年了),而且產前檢查都有驗過我的血,醫生說可能剛巧抽不中有問題的或是報告搞錯了.
怎有可能?至小驗了4次都抽不中,都搞錯?
醫生話BB6個月時有個生理週期,有可能要輸血,而且小時候如果大病都可能要輸血,大個就沒事了,只是有小小貧血.
有冇人知點解?醫生所說是否真的最壞情況?會否更差?
我好驚!

大宅

畀面勳章

回覆:siuevelyn 的帖子

有冇搵多個醫生再跟跟bb? 我係你會搵多個出名啲嘅專科醫生攞2nd opionion囉。講返驗血,我本身都有地貧基因,細細個驗血就知道有。我陀bb嘅時候又抽多次血再confirm 地貧,點知份報告話我「冇」。我深知自己有,所以再要求再驗,呢一次就「有」。我已經係針對驗地貧一項,又唔係驗十樣八樣,個化驗所都可以搞成咁。所以你個case一啲都唔出奇。

大宅

有輕至中度中間的地中海貧血症, 有分得咁細嗎, 我個B都有地貧,醫生只說是隱性, 無須要擔心..只是第日生小朋友的時候要小心D...

複式洋房

回覆 Einet2009 的帖子

已經係兩間醫院跟進中,我都知道早知同遲知都係一樣,沒有辦法解決的.
醫生話而家我同老公的情況,而家的BB已經是最壞情況,再生都不會比此壞.
就算比我早知,我都未必會唔要佢.

複式洋房

回覆 ltting2001 的帖子

我都估唔到,我知的原來係十分表面.
醫生同我講時,好詳細,講左好耐,好似上左堂血液課,因為佢係血液科專科醫生(政府).

別墅

Siuevelyn,

我們是同路人, 我的bb是重型, 現正在政府血液科跟進中; 我和先生對地貧一直十分關注, 我們不是無知地而誕下地貧bb, 而是因為太愛我們的小女兒, 也珍惜今生相聚的緣份, 所以把bb帶來世界上.

現在您不要太擔心, 中型bb如果是偶爾輸血將來未必需要除鐵, 您現在必須堅強面對和保持健康, 才能與bb一起打仗. 我當初知道bb有地貧, 整個人像崩潰了一 樣, 那是很心痛和無助的感覺, 但慢慢地學會用感恩的心來面對, 因為我們生活在香港, 有優秀的醫療團隊給予治療, 您知道嗎? 有許多血液腫瘤科和基因問題的小朋友, 時刻與時間競賽, 為生命而戰.

要勇敢點啊! 如果還是不開心, 可pm給我.

複式洋房

回覆 little_icy1 的帖子

你好堅強!
我發覺囡囡比我更堅強.
你BB係甲型或是乙型?幾大?點解咁有信心堅持要生?除左輸血和除鐵,會有生命危險嗎?或是都可以活到老?
P.S. 如果我問得太多,你唔想答可以唔答.如果你唔開心,可以話我知唔好問.因為我常常都想了解多點不同的.

別墅

Siuevelyn,

BB是乙型, 6個月, 還未要輸血, 現正每個月覆診監察血色素. 輸血和除鐵會帶來很多的後遺症, 希望bb大少少可以做臍帶血移植, 雖然有機會根治, 但必需承受很高的風險. 此外, 您可以參考兒童地中海貧血基金會的網站.

為什麼把小女兒帶來這個世界? 我只可以說是因為愛, 又怎捨得放棄小生命呢? 現在看著女兒長大了不少, 更覺得當初的決定是沒有錯的.

您的bb是甲型或是乙型呢? 是在QM或PWH覆診呀?

加油呀! 我們要樂觀面對, bb將來才可勇敢面對困難.

複式洋房

BB係乙型,3個月,血色素11,而家係廣華同屯門醫院都有覆診.

複式洋房

little_icy1,

咁你bb而家係唔係同正常一樣,冇咩分別?

大宅

回覆:siuevelyn 的帖子

我想問你係幾時知bb有地貧?我係隱性地貧,先生無事,但bb出世時我無問bb有無!
點都好,努力呀!

複式洋房

BB出世時面黃要照燈,原來醫生抽左血驗,BB3日大回家,第二日就收到醫生電話說佢都未睇報告你就出左院,佢就同我講呢件事.

首頁

尾頁

跳至