論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

Should I fired her, pls advise

1. 我個仔唔鐘意佢, 不能照顧個仔
有一次, 我個仔發咗幾日燒, 我又要返工, 咪叫佢照顧個仔. 之前一晚巳經叫佢朝早俾呀仔睇電視(唔好多過一個鍾), 同佢落去玩一陣, 或做一陣功課. 結果佢俾呀仔睇咗兩個鐘同一只Barney VCD, 問佢就話Barney 未做完(其實只碟得45分鐘, 佢就唔理我個仔, 重複做都唔知). 整整一天 (由9奌至7 奌), 個仔都唔肯食檠同食嘢, 只係食過兩塊bread和一枝奶. 結果我第二日要請假照顧個仔, 第三日我媽請假照顧個仔.

2. 做嘢心不在言, 不聽指示
叫佢埋地, 佢就埋枱. 做清潔做d唔做d, 好似昨晚, 比我發現上層廚櫃裹d碗碟或其他物品都無清潔, 全部有漬 (佢話佢一個星期清潔一次, 不過就真係埋櫃見到的地方, 見唔到就唔做). 有晚連門都無鎖, 到我老公出門先知.

3. 私自出電話, 講大話
佢係我表姐個工人, 我表姐話佢好好又乖又無出電話,但係佢想找正價, 我表姐俾唔起, 而我又想請個工人, 於是就比我. 見工前話明唔準出電話, 佢又應承我, 結果比我發現咗. 原來係我表姐度巳經有, 只係我表姐唔知. 現在連我表姐好憤怒

大宅

Re: Should I fired her, pls advise

炒得!
已代刪除

大宅

Re: Should I fired her, pls advise

我諗你個印印係同你表姐打工期間已經慢慢學壞左啦, 照顧唔到你個仔同埋唔受教, 呢兩樣已經抄得啦 :evil:
Prudence is my Treasure. She was born on 04 Nov 2004~ p:-Dq

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

叮走佢啦

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

唉! 炒佢要我比一個月通知金佢又益咗佢!

又唔知係唔係佢哋d standard 係咁!!

珍珠宮

一個字懶,同佢講如無改善和要做野積極,加上工作時間不可傾電話,否則都係唔適合留在你家. :tongue:

大宅

We definitely do not want to 益咗佢, but what the point to keep her if she cannot take care of your son and cannot keep the house clean?

別墅

其實, 佢到今天只係三個月多d, 好多時做錯嘢, 時常以為我表姐好滿意佢就無問題, 其實係我表姐無check 佢. 我廚房個cordain 枱, 買時要二萬, 比佢整花咗. 部plasma電視, 用水幫我清潔, 個熒光幕的保護幕花咗. 好多好多嘢.

又同我表姐講話我唔彩佢, 大老呀, 次次同佢講都做錯, 不如唔講, 費事奴氣.

巳經講咗好多次, 叫佢唔明就問, 毎個家庭的生活方式都唔同, 講到口水都乾.永遠大把借口.

好似早幾日同佢傾完, 好咗幾日, 諗著開始好啦, 又我發現咗私自出電話. 跟著以為我唔怒, 昨日又打比我表姐話星期日佢放假去我表姐, 我都無話佢可以放假. 跟著就發現上層廚櫃裹d碗碟或其他物品都無清潔. 毎當我以為佢ok時, 就比我發現佢d 唔好嘢

首頁

尾頁

跳至