夫婦情感

跳至

首頁
12345...8

尾頁

民房

一個第三者的心情

我的故事很長,希望大家有時間會看下去。
今年的我32歲,他35歲。他是我的初戀情人,我識他的時候我才16歲,那時家教甚嚴,而他是元朗圍村人,雖說不上是壞人,但外表都很飛仔,所以我父母很反對我們,我們那是拍拖波折重重,很難才見一次面,那時維持了9個月我每天都寫1-2封信寄給他,偶然才能見一面。久而久之我們分開了。17歲和他分開一直到現在15年多,我沒有一晚是不想過他就入睡的,這15年來我每一個男朋友都知道我這個初戀情人在我心中是何等重要。咁多年來我交的每個男朋友都很愛護我,但因為我心中所愛只有初戀的他,所以這15年來我幾乎無法同我的男朋友做愛,每一個男人都跟我拖拖拉拉三數年,跟他們一起的日子,我們幾乎1年才會做一次,每次做完或他們想親近我,我都想哭。這15年我一次高潮都沒有過。雖然性不是很重要,但我只是想比大家知道,可以思念一個人這麼多年及如此地步的感受。
我們就這樣分開了15年。直到兩個月前,我們重遇返,這種震撼我不知道你們會不會明白,15年對一個女人來說,甚至對任何人來說都不是短時間!!重遇的時候他很坦白告訴我..他已經有兩個女兒,太太肚內還有一個BB將要出生,他說咁多年都無一刻忘記過我,但那時因為我搬了屋找不到我,他更說出我們拍拖是發生的每件事,當年他在沙田獅子亭上寫了一首詩給我,原來這15年內他和我一樣也有上去獅子亭看過那首詩是不是還存在。他告訴我..他跟老婆結婚十年,無愛過她,有的只是感激,他說:我沒有愛過她,我對她極其量只是不討厭,如果她知道訓在自己身邊十年的男人是無愛過自己,其實她很慘。
大家可能會問,無愛過也可以生3個小朋友?他說:我要跟這個女人過世的話,我始終要解決性需要,而且我是圍村人,也是長子,生了兩個都是女,我也要追個仔。他告訴我,近這三數年來,他跟她做愛已經去到一個不是每次也能射精的地步,直接一點來說,他意思是有時做做下都會軟下來沒興趣做下去。可能大家會不相信,我也不是100%信他。他跟我重遇的這兩個月,我們常常做愛,是解開我心結也好,是甚麼原因也好,跟他做愛我終於知道甚麼是高潮。唔知大家會唔會諗,可能他老婆有左,他找我做發洩工具,我話我無咁諗我就騙你們,但他日常對我的呵護和愛,令我覺得他不是只是找我解決性。
他老婆上個月尾生了BB,結果也是女孩子,雖然他很想要個男的,但他沒有因此而冷落家庭,對三個女也很好,他沒有因為跟我一起而晚晚不回家。我們只是每星期出一晚夜街,平日吃午飯這些時間見面。
直到上個星期,我跟他說分手。原因?我跟他分開了15年,我恨不得秒秒鐘他都在我身邊,但他可以給我的時間就只有咁少,我不會向他要求多一點時間,他有的是一個家,即使他說他不愛她,但她有三個女兒,其他男人我不敢講,但我這個男人,孩子就是皇牌。我不上到有一天,他覺得15年的遺憾填補晒了,對我已經開始平淡下來,我才死死氣咁走。所以我選擇在我們相遇返只有兩個月的時候離開,說分手的晚上,他哭了。他曾經告訴我,除了他爸爸過身時他哭過之外,他從未哭過.....
分開一個星期,我情緒很壞很壞,我天天都哭,買東西也忘了找錢,唔見左幾百蚊,簽完卡忘了拿卡就走....我很傷心,但我無得選擇,這樣對他,對他的家也比較好,對我的尊嚴也比較好。他...分手的第二日有傳短信給我,叫我找他,但我沒有,之後也沒找我了。我和他有一個秘密的手提電話,我知道他每天都開住等我找他。

男爵府

Re: 一個第三者的心情

真的很蕩氣迴腸呢.

很高興你已經同一個有家庭的男人分了手, 既然你知道了孩子是他的皇牌, 再走下去也是一條死胡同.

人生有時就是這樣, 得不到的永遠是最好的.

你堅強一些吧, 三十歲風華正茂, 何必委屈自已呢? 將記憶埋葬, 再找尋一個美好的將來吧.

洋房

我好欣賞你喺呢份感情上嘅理智同承擔,希望時間可以幫你沖淡一切。

民房

我覺得你既選擇係好正確. 而家係你放下心結去玩自己既另一位, 15年好多嘢都會變, 既然你都知佢已經有頭家就要死心, 唔係將來對你男朋友/老公都唔公平. 今日佢同你講佢完全唔愛個老婆, 只係想個老婆同佢生小朋友, 睇落就知佢係一個自私同唔尊重女性個男人. 希望你自己3思, 如果真係做左第三者好難有人支持

男爵府

緣份由天註定, 當年你地如何努力都無用, 就當是有緣無份吧啦~~~ 人一生總會錯過某些人, 只要學懂放低, 做人就會輕鬆好多~~~

翡翠宮

起初我真係覺得你好賤格, 姑勿論你兩個有幾相愛都好, 無形中傷及到好多無孤, 佢太太佢三個女兒...., 好彩到最後你回頭是岸, 老實講你呢個初戀係值得你倦戀有時人生就係咁未真正得到既先係好, 個男人等你電話, 我係男人都會等, 有邊個唔想享齊人之福仲有佢清楚知道你同佢老婆都好愛佢添, 幾幸福都有. 但實際當你真正擁有佢時可能未必係你想像中咁理想, 所以在最激既時候選擇離開, 起碼在佢心中留下一個美好印象, 總好過日子拖耐左大家生厭時而反面, 所以你做得好懂得咩時候要放手, 但我好 "鄧" 個老婆可憐, 十年枕邊人竟然係咁對自己真可悲 :-( :-(

民房

無錯我係放左手,但我好清楚我個心無放底過。大家將心比己諗下,我15年都諗住既一個人,15年每晚都諗到訓著為止既一個人,大家認為我下半生就可以放底了嗎?15年都放唔底,有咩可能會再放得底...
這幾天真係好辛苦,我已經計劃緊可能會去找心理醫生,自己解決不到,唯有看醫生。
大家有無試過心痛,痛到作嘔,腳震?我而家日日都係咁,我好驚我真係忍唔住會找他,我不可以比我自己咁做。

大宅

希望你可以堅持.
無論 , 佢仲愛唔愛佢老婆.
佢都已經係人哋老公同爸爸.
所以 , 為咗唔好破壞人哋家庭.
希望你真係可以噤理智.

堅持落去!

公爵府

我覺得你好理智呀,快d忘記唔開心既事...去搵自己既幸福啦

子爵府

唔可以再搵佢, 你都將心比己吧, 如果你係佢老婆個角色, 自己大緊肚, 個老公仲對自己不忠, 你會點?!
maypigpig1010 寫道:
無錯我係放左手,但我好清楚我個心無放底過。大家將心比己諗下,我15年都諗住既一個人,15年每晚都諗到訓著為止既一個人,大家認為我下半生就可以放底了嗎?15年都放唔底,有咩可能會再放得底...
這幾天真係好辛苦,我已經計劃緊可能會去找心理醫生,自己解決不到,唯有看醫生。
大家有無試過心痛,痛到作嘔,腳震?我而家日日都係咁,我好驚我真係忍唔住會找他,我不可以比我自己咁做。

男爵府

曽経擁有也是一件好事吧!有好多野整定既,
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

大宅

既然已選擇了分手,好樣這段感情成為回憶
都係好事,不要再鑽牛角尖於哀傷中,好好的
生活下去,終有日你會明白現實歸現實.

男爵府

15年真係一個不短既時間,所以我好佩服你愛得那麼堅持!
但一個人有幾多個15年呀?為何不好好利用去找尋下半生既幸福呢?不如離開香港行開下...比自己一個抖氣既機
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

複式洋房

送首歌給你呀!留心看看歌詞 ~~

常聽說世界愛沒長久,哪裡會有愛無盡頭?
塵俗的愛只在乎曾擁有,一刻燦爛便要走!

而我卻確信愛是恆久,碰到了你已無別求;
無從解釋、不可說明的愛,千秋過後仍長存不朽!!

誰人受痛苦被懸掛在木頭?至高的愛盡見於刺穿的手;
看!血在流反映愛沒保留,持續不死的愛到萬世不休!

惟求奉上生命全歸主所有,要將一切盡獻於我主的手;
我已決定今生再沒所求,惟望得主稱讚已足夠!
我的羊聽我的聲音、我也認識他們、他們也跟著我。
我又賜給他們永生.他們永不滅亡、誰也不能從我手裏把他們奪去。
我父把羊賜給我、他比萬有都大.誰也不能從我父手裏把他們奪去。我與父原為一。  (約 10:27-29)
天約的世界-http://www.mymicah.com/
方舟人家-http://hk.myblog.yahoo.com/BB-MAMA/

子爵府

我都理解到你心情,試吓多啲搵身邊既朋友傾吓,雖則有好大機會會俾人千夫所指,但講咗出嚟,又俾人鬧吓,自己個心都會舒服啲...

如果真係覺得自己抽離唔到,你就要搵個心理醫生去傾訴,有時醫生既作用就係指導你應該點去諗嘢,聽多個意見同方法都係件好事嚟...點都好,多啲出吓街放鬆吓自己,成日留响屋企,係人都會諗埋一邊,剩係諗衰嘢唔諗啲好既事架啦!好正常啫.

男爵府

你第一次失去佢後, 又不知不覺的過左15年~~~今次當作另一次別離, 唔好再搵佢了, 你又會不知不覺的過15年~~~時間總會繼續的!

當年我失去初戀男朋友後, 每年我都在佢生日當天約一大班朋友又落吧又唱K直至玩天光, 因為我知道佢在另一個地方同樣地玩緊, 我都當是一廂情願的為佢慶祝~~~如是者, 六年了~~~六年來我都係咁樣於同一日出去玩通宵! 無人留意到年年同一日我都又喊又笑!

不過我想話你知, 時間真係一種良藥, 有人服藥要耐d, 而我慶幸食左六年藥就痊癒了!

今天, 佢到底幾月幾日生日呢?! 我一早就忘記了!

p.s. 早三四年前, 我曾經撞見佢獨自一人(佢見我唔到), 當時腦裡只想:『唔想破壞我心中的回憶..........』, 我轉身就走了~~~

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

民房

聽下我老人家話, 放手對你會好d. 我以前公司都有個經理, 有好多頭住家, 好多女人都知他有老婆同2個女, 不過佢唔愛佢老婆, 而佢老婆只愛佢d錢(呢個係佢對個個女人講既藉口-incl 佢個first lover) 但係沒人知佢有其他女人. 佢成日係d男同事前講有幾多女人自己埋身. 我見過佢老婆, 係個好好個女人, 而佢2個小朋友都話爸爸好好. 我都見過佢其中d女人. 好多年來, 佢有d女人走左, 有d仲等佢同佢老婆離婚, 又有d係公司新進個女仔加入去. 其實佢係一個好成功個營業人才, 我好欣賞佢. 只不過我對佢私生活就好頭痛. 我對佢老婆會好好, 不過對佢其他d女人就好冷淡.....(呢個係老婆同第三者係好多人心目中的態度分別)

大宅

畀面勳章

上天是很公平的,15年來的思念是痛苦的,但已給你看了事實的真相,你便應該將這份愛化為美好的回憶,劃上一個完美的句號.
做第三者會令人神共憤,你亦知道自己應該結束這關係,提出分手是明智的決定.既然作出這決定便不應再去想任何關於他的事.不論他與老婆的關係如何,此終有一個家庭,而且是圍村人,相信思想也會傳統一些,必然不會離婚與你共渡下半生,何必要委屈自己去做一個情婦的角色呢?而且你已32歲,也應該為自己的將來打算一下,不應沉溺於回憶中,你也說15年來每天也很痛苦,為何還要將這痛苦延續下去?努力堅持下去,再與這男人一起只會令自己辛苦多千千萬萬倍.
不過有一點不明 ,既然男人說到自己咁思念你,理應會千方百計的去尋找你的,不結婚的去等你啦,所以通通都是藉口.我相信女人會花時間去思念一個男人,但我不相信男人會對一個分開已久的女人這麼長情,拍戲才會有這些橋段,你要知道男人是善忘的動物呢!不要再浪費你的時間和青春了,將你的心血,精神留俾下一個啦,相信你會更加開心幸福的!

男爵府

maypigpig,

思念是痛苦的, 得不到的思念更是萬劫不復的深渊,在這一刻只有你自已才能克服, 心理醫生只是一個晃子, 沒有用的, 倒不如省點錢, 尋找另外的樂趣更實際.

你整天關閉自已, 苦苦地思念一個不屬於你的人, 當然會痛苦啦, 不要再這樣糟蹋自已了, 走出牛角尖吧, 外面的風境更宜人呢.

首頁
12345...8

尾頁

跳至