懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

"李e 雯"醫生(旺中17xx室)早係6,7年前就有睇過一次關於m痛,而且幫過我朋友做過一個小手術,所以我有左第一胎都搵番佢做產檢同開刀生仔。

第一次產檢(wk7+),佢自己咳又唔帶口罩,都照到我有左先帶番,之後自動講手費詳情,話”公眾假同零晨生e院收你3倍,我都要收你6,7倍,最好唔好”。心想我有得揀幾時生就生咩,我夠想唔好啦。又話sat 同sun都要收貴你,可能佢自己都想放假掛,個時我覺得佢好似變左好多,無以前噤有熱心。

除左每次產檢收$800 unltrasound + $500 consultation fee之外,我開頭都有做個鴨嘴夾test, 個result出左會通知我,點知個clinic”衰姑娘”話一定要來clinic覆診先可以話你知個result, 我話”我睇其他專科個e生/姑娘都會打來confirm你身份就講”,點知”衰姑娘”嚇我,話我發炎,我問佢咩菌,死都唔肯講,話係”私隱”問題,心想怎可以自己” 私隱”自己的info, 真的很生氣,之後我話我先生都係e生,可能有藥食加上想了解下個病情,後來李e 雯打來話係”念珠菌”就cut左我線。

其實係女人都有念珠菌,只不過懷孕會多左,如果無痕無痛無咩白帶就不用驚啦,重誇大人地的病情,簡直想扼consultation fee同藥錢。見佢都講左咩病,當然等2個星期後的產檢啦。

到第二次產檢(wk9+)都照都bb心跳,好快就book左及比埋訂浸會預產期生仔。差不多wk13+(fri)就打去講擇日開刀的日子,我比左4個日子比佢,佢話4月8日sun及4月14日sat e生唔做手術,話weekend唔做,4月9日公眾假,我先知4月8,9日係easter, 點知個”衰姑娘”就book左4月12日,但係個日我唔太like,因為係4個最差的一個,佢就book左個果。當晚我即刻搵師父再算,揀好左另外一日,我當晚訓得唔好,因為多大陸人生仔迫爆,成晚無覺好訓。

(Sat)一早打去叫佢改,點知個”衰姑娘”就話你成日都轉,你想好未,我話我要呢個日子一定唔轉,佢就話”你都知e生會罵我成日轉日期,浸會產房d姑娘成日ot唔好老脾又會罵我,clinic又會得罪浸會”,我話唔好意思,佢就話問左e生先再覆我。我等到1pm再打去,個”衰姑娘”話佢未去問e生,我話問e生好快,佢話e生好忙又話sat幾多客, 要以patient為先,我心想我唔係你patient ar,係佢唔想問, 之後大我話佢都有好多野做,叫我等就cut我線,我”炆”到飛起,大肚婆都激已經唔係人,重態度差到爆。

我1:15pm再打去,我話我已經好擔心,你可唔可以問左浸會睇下有無位先,佢照舊話你知要問左e生先,我就話你可以等patient行出房時問一句唔駛好耐,佢就話e生要收工2pm後先處理paperwork,話我成日打來阻佢做生意就cut我線。我火都來埋,等到2pm,我打去再問,個”衰姑娘”話e生重睇緊patient, 我話你2pm收鋪處理paperwork,依嫁你重未問,佢話e生睇完會覆你又cut我線,最後我叫先生打去,因為我唔想罵人動胎氣。

李e 雯就話38週後先可以開刀,唔book得,先生話佢計我預產期係遲左幾日,而oscar test都照到我bb大4日,加上我m都唔大準,個李綺雯話收唔到oscar test, 我先生話我睇去左邊度睇之後先改口風話我oscar test pass 左無問題,但我個預產期係同ultrasound昒合,話要大成個wk先肯改佢寫的預產期。又話你要4月2日佢就幫你唔到, 你想要就搵個第二個e生啦。

我同先生都火都飛起,邊到有e生同姑娘態度噤差。而且拖到sat 3pm幾,想搵其他e生得唔得閒開刀同book 浸會開刀日都無了期。所以我上親子王國睇blogs來搵左幾個e生,擔心左幾日同哭左幾日, 到左mon一早狂打電話,間間的姑娘都問我拎李e 雯浸會的a/n no book 開刀日,although唔太岩規矩,但佢地都知難book, 因為依嫁間間e院book到6月的預產期。

好彩新e生忻"才"敏e生(尖沙咀)的姑娘book左先(10:30am),而且教我叫舊的e生寫信話referal & 要打去浸會講聲轉e生,我就11am打去比李綺雯話要轉e生,個”衰姑娘”就話你口講咩都得, 叫我寫封信比e生睇左先,我即刻不用10mins就 fax左去,同即刻打去confirm, 個”衰姑娘”就話e生睇左同意先得,我話我要今日轉到,佢就話佢都想你今日轉到啊,我叫佢比個時間我幾時覆到,佢就話你先生都知睇patient時間有長有短,佢唔會知e生幾時做完野&佢都有好多野要做,叫我等就cut左我線。

我個日忍住唔再打,但係一肚火,到2:45pm打番來,個衰姑娘話佢地幫我打去浸會,我重想噤好死都算好來好去。但點知佢就話佢地同我cancel哂d野,cancel埋浸會個a/n no,我問佢係唔係手術室同床位都無埋, 我聽到佢陰陰嘴笑話”我唔知啦,你咪叫你個新e生出個新no lor”我好無奈噤講我有咩問題再打來,佢好heel噤講你有問題幾時再打來都得gar。

我未見過噤無醫德的e生同噤缺德的姑娘,自己做得唔好態度差,唔比生意佢做重要玩手段玩你,唔係黑店叫咩。我當時驚到死,好彩搵到忻"才"敏e生的手提,即刻打比佢,佢好細心噤解釋比我知個a/n no 係跟我本人,除非我親身去浸會退訂先會cancel, 佢係嚇你,若果未比訂浸會佢就可以隨時cancel個a/n no先會無床位。但我話你的姑娘教我要有舊e生的信先得,噤我case咪比人hold住左,佢話我有權轉咩e生都得,叫我直接打去浸會改都得。佢話會打比姑娘教我點做,我簡直開心到想哭。

複式洋房

我未等佢姑娘打來我就即刻打去浸會講番我個case, 我講完之後浸會產房姑娘二話不說就同我改左新e生handle我個case, 又叫我不用擔心,無其他人cancel到我a/n no,又話可以有權轉咩e生都得,無得hold住我個case。我個心先定左一半。不過要新的e生clinic打來confirm埋個手術室就搞掂哂 T.T

到3:30pm,新的e生姑娘一開診就打來,話e生一早下午打來交帶要follow up我的case, 我同佢講轉左e生個名,只係要打去confirm埋個日期同轉番e生名。個姑娘4pm多就reconfirm哂d野,我真的很多謝新的e生。

而李e 雯係噤打電話來,唔知係唔係我唔打去,佢想計仔玩我,點知wed佢話e生寫好封信你幾時來拎,我心想又唔知封信寫咩啦。叫你寫又唔寫,依嫁搞好哂先比我。當然信唔係問重要,而係我d oscar test 報告send左比佢地,我問佢我要拎埋, 佢話要問下e生有無,我話佢上sat睇過。

到thur (20/10/2011)上番去李e 雯clinic, 衰姑娘話無收過你的oscar test, 我話李e 雯睇過話無事話收到,佢話我地咩都收唔到。我話我去oscar test 的婦健confirm左我話fax哂去你到。佢話無,你自己問番婦健,我即刻係佢面前打,話到明一定有fax,噤我知佢地玩野啦,噤我request fax 去新e生得唔得,但因為referal 係李e 雯, 話再fax多次去李e 雯,點知個衰姑娘就話e生收到都唔會比你,我問佢點解,佢話”呢d全部都係e生”, 我即刻串佢”份報告係我的, 點會係e生,李e 雯睇過&同我先生上sat係電話講無事,依嫁話無,呢間黑店來gar”佢即刻話你要唔要同e生講幾句。我同先生火到坐係度,我即刻同婦健的姑娘講:”唔好意思,事關我要轉e生,而李e 雯就收到依嫁要來拎就話收唔到,我遲d再打來問報告的事。”

可能個衰姑娘見有2個客人坐係度,我又唔怕搞大佢,因為上門就係3口6面講清楚, 無得係噤cut我線唔理我。個衰姑娘見我地黑面坐係度,先搵番出來比我地。簡直黑店到飛起,各位媽媽唔想身受其害,一定要三思!!!!!!!! (為了不想被刪,所以不能公開全名)

別墅

我之前仲諗住睇佢添

禁止訪問

回覆:李綺雯醫生(旺角)絕對是一間黑店!各位媽媽要小心(必看全文)

大宅

黑店....佢地咁做都幾過份....呢d e生要black list佢啦...

大宅

畀面勳章

咁衰架...我之前睇POST,有SIS仲有話佢幾好添
...我想問,你去浸會幾錢?
同可以PM 新E生既資料比我嗎?

大宅

畀面勳章

回覆 isabeltkw 的帖子

咁衰架...我之前睇POST,有SIS仲有話佢幾好添
...我想問,你去浸會幾錢?
同可以PM 新E生既資料比我嗎?

禁止訪問

回覆:李綺雯醫生(旺角)絕對是一間黑店!各位媽媽要小心(必看全文)

大宅

嘩... 好衰wor...

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁無醫德,同你推下!:;pppp:

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

唱爆佢啦!有乜野途徑可以投訴d咁既醫生呀??!呢d人唔可以放過

大宅

真係好賤呀!!!!!! 呢d咁冇醫德既人等天收!

樓主你唔好再動氣, 為左呢d衰人激親自己唔好!

大宅

其實你老公係醫生,點解唔搵佢的OG frd? Courtesy case 跟貼d

大宅

哩個醫生真係勁衰喎, 一定要勁推上黎呀
希望唔好再有媽媽受害啦!!!

男爵府

喺旺角都收咁貴?!
唔好動氣,而家算settle down. 不要為呢d人嬲!

複式洋房

RE:ying B
之前佢6,7年前都幫過我個fd做手術, 覺得佢幫左我個fd好大忙,對佢印象好好先搵番佢,點知噤多年後就變哂。個d姑娘無變過,都係個3個,衰姑娘係短頭髮(個look似男人婆,約40歲,雖然我都唔想噤describe 佢, 但佢的特徵是這樣)

複式洋房

re: sibylyau
我同哂&d fds講啦,同埋我曾經搵佢做手術的fd都講埋, 佢都話要black list, 因為實在大差啦。搞到我成日生氣,無覺好訓又擔心,而且d濕疹又出埋。好彩個生的e生好好人,依嫁先好番好多。

大宅

太過份

複式洋房

re: bebe0925
我book 浸會比訂要$1萬
join package唔係噤抵,因為有一d野會用唔到,呢d都係其他朋友同e生的comments,但我唔太知有咩用唔到,可以問番自己的e生查詢。

package 價reference (effective date:13/07/2011)
自然分娩plans (4日3夜)
$20,880 std (8至12人)
$25,800 std + (3人)
$31,300 semi-private (2人)
$43,800 private (1人)
$48,000 duluxe private (1人)

剖腹 (5日4夜)
$23,000
$28,500
$34,500
$49,800
$55,000

上浸會的homepage都會搵到以上的info

至於2012年會唔join package的房租會加價,每日價
mother baby
$580 std $580
$800 std+ $700
$1,100 semi $800
$2,300 private $1,200
$3,500 duluxe private $1,200

baby的價係按mother住的房而收費,浸會姑娘話baby的處理是一樣,同住一個room....我先生話d bb擺埋一堆無唔同的待遇都收噤貴,個姑娘好無奈噤答係..哈哈哈哈。(個日去浸會e院book的時候問)

所以我估預$2萬至$5萬幾,depends你的住房及住院日數。有個朋友上年自然分娩第二日落得床就出院。而我預$3萬幾 (excl. e生手術費)

大宅

有「營」勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章

回覆:isabeltkw 的帖子

已經睇晒全文 不可思議!最衰係個醫生,佢唔怕冇生意,呢樣又揀,嗰樣又揀,大佬,生仔點就妳呀!重有 佢唔種啲姑娘 佢地邊樹有咁大膽!識少少就耍手段玩人!佢地d人好衰 蝦人大肚婆!推吓呢個post啦!等d準媽媽唔好賴嘢!

首頁

尾頁

跳至