論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

不 滿 取 消 放 假 印 傭 爬 牆 離 家 被 困

From: Apple Daily News

【 本 報 訊 】 柴 灣 杏 花 一 名 印 尼 女 傭 原 定 昨 日 周 日 放 假 , 可 是 遭 僱 主 臨 時 取 消 假 期 , 主 僕 大 吵 一 頓 , 女 傭 氣 憤 跑 至 廚 房 , 趁 僱 主 不 察 推 窗 沿 水 渠 攀 爬 企 圖 逃 走 , 女 傭 沿 七 樓 水 渠 往 下 爬 行 , 可 是 當 抵 達 一 樓 時 卻 遭 大 型 防 盜 鐵 架 所 阻 被 困 。 印 傭 大 叫 呼 救 , 驚 動 住 客 報 警 由 消 防 員 安 全 救 下 。
爬 水 渠 逃 走 被 困 印 尼 女 傭 二 十 七 歲 , 事 件 中 並 無 受 傷 , 經 警 方 調 停 她 願 意 與 三 十 五 歲 姓 黃 男 僱 主 和 解 , 事 後 乘 坐 警 車 離 去 。

與 僱 主 激 烈 爭 執
消 息 稱 , 該 名 印 尼 女 傭 受 聘 於 柴 灣 杏 花 三 十 七 座 七 樓 一 個 單 位 當 家 庭 傭 工 , 據 知 僱 主 原 安 排 她 昨 日 放 假 , 可 是 昨 日 僱 主 突 然 告 知 她 取 消 假 期 , 女 傭 表 示 不 滿 堅 持 要 放 假 , 僱 傭 雙 方 發 生 激 烈 爭 執 。
事 後 她 不 甘 假 期 取 消 , 竟 溜 進 廚 房 偷 偷 打 開 窗 戶 , 攀 出 七 樓 外 牆 沿 水 渠 攀 爬 逃 走 。 女 傭 小 心 爬 下 , 其 間 一 步 一 驚 心 , 稍 後 她 安 全 爬 至 一 樓 外 牆 時 , 卻 發 現 大 廈 方 面 為 防 盜 , 於 一 樓 單 位 外 牆 、 距 離 地 面 四 米 處 築 建 大 型 防 盜 鐵 架 。
由 於 鐵 架 出 口 平 日 上 鎖 , 女 傭 爬 至 該 處 當 場 被 困 , 她 不 願 返 回 僱 主 寓 所 , 無 奈 大 聲 呼 救 , 驚 動 其 他 住 客 代 為 報 警 。 消 防 員 趕 至 拯 救 , 稍 後 在 管 理 員 協 助 下 開 啟 通 道 出 口 成 功 救 出 。 警 方 調 查 後 發 現 是 一 宗 僱 傭 糾 紛 , 稍 後 聯 絡 女 傭 的 男 僱 主 助 查 , 最 後 雙 方 協 議 和 解 , 事 件 才 告 平 息 。
香 港 印 傭 協 會 主 席 梁 慶 基 關 注 事 件 , 他 指 出 根 據 《 僱 傭 條 例 》 , 外 籍 家 傭 可 享 有 包 括 休 息 日 、 有 薪 年 假 及 法 定 假 日 等 福 利 , 其 中 僱 主 需 於 每 七 個 工 作 日 後 安 排 傭 工 一 天 休 息 日 。 休 息 日 定 義 需 是 連 續 不 少 於 二 十 四 小 時 , 一 般 而 言 除 非 遇 上 緊 急 突 發 事 故 , 僱 主 不 可 要 求 傭 工 於 休 息 日 工 作 , 否 則 便 屬 違 反 《 僱 傭 條 例 》 。
他 補 充 , 若 僱 主 徵 得 傭 工 同 意 , 便 可 另 定 休 息 日 代 替 原 有 假 期 , 同 時 根 據 《 僱 傭 條 例 》 , 外 傭 於 休 息 日 返 回 寓 所 後 , 除 非 傭 工 自 願 , 否 則 僱 主 亦 不 可 要 求 她 工 作 。

[img align=left]http://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/200pix/20051017/Article_news/17la6p13.jpg[/img][img align=right]http://appledaily.atnext.com/images/apple-photos/200pix/20051017/Article_news/17la6p3.jpg[/img]

別墅

Re: 不 滿 取 消 放 假 印 傭 爬 牆 離 家 被 困

香 港 印 傭 協 會 主 席 梁 慶 基 - 呢個唔知係米香港人呢, 手拍拗出唔拗入, 不知所謂,都唔係路.

男爵府

Re: 不 滿 取 消 放 假 印 傭 爬 牆 離 家 被 困

唉, 我地打工仔都隨時ON-CALL啦, 佢地D工人黎打工巴閉D?!

伯爵府

呢件事點講個僱主都係處於下風, 不過個印真係激左d喎, 一失足就變大新聞了, 有乜野咪商量下先囉, 定係個僱主成日都係咁(即時取消假期)架?

子爵府

尼個c印 傭咁做仲點可以再相處. 若取消僱傭合約, 個僱主使唔使補錢"叮"佢走丫??

都話明突然有急事比唔到工人放假. 再另補第日比佢都唔得 咁僱主都唔夠point

大宅

本人覺得呢則新聞有d誤導性, 我懷疑個記者究竟知唔知個僱主取消工人休假既原因呢?? 唔清楚, 又彈個咩香港印傭協會既人講既說話出來, 講到個僱主衰晒咁... ?-(

大宅

AGREE WITH RUBYHAPPY2, 段NEWS都無講明個僱主為何要僱員放假?而且點解要請印僱協會來訪問?又唔請僱主會來問?

我老細一樣想起有事做打比我,EVEN SUN、AT LIGHT想起有事問都即打來問?唔通我可以唔接電話!

家中有急事要求唔放假,唔肯反而弄到要CALL POLICE,令到僱主增添麻煩!咁可唔可以出WARNING LETTER 比印印!咁算唔算唔服從命令?

首頁

尾頁

跳至