懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

孕婦生病�感冒,是否一定睇婦科醫生?

我早兩日喉嚨唔舒服,之後又有咳,走咗去睇醫生(平時睇開內外科醫生),我已經表態有bb,佢開咗特效藥,止咳水,喉藥.我都照食,其實都擔心藥物會唔會影響bb.有冇媽咪知唔知食藥會唔會影響bb?

禁止訪問

Re: 孕婦生病�感冒,是否一定睇婦科醫生?

伯爵府

原來可以食葯架...?
我以為大肚婆感冒咳冇葯食...冇睇醫生
係咪睇婦科醫生會安全D呀
咳死我啦....

大宅

我由8號感冒病到14號至好d咋, 冇特別去搵婦科醫生睇呀,
去返平時睇開個醫生囉, 醫生知妳有bb就會就住d藥開架,
因為藥冇抗生素(驚會影響bb), 所以冇咁快會好番囉 !

大宅

我就會睇番婦科醫生囉,因為會比較安全d.始終佢地會開d藥無咁勁嗎.唔會影響bb呀. :-P

男爵府

睇番你一向睇開的普通科醫生就得架啦! 只要你同佢講你有了bb ,唔使睇產科醫生架 !!!!
http://hk.myblog.yahoo.com/kakawong97
得閒黎睇下我的bldg啦!

複式洋房

政府醫院急証室既醫生同我講過,如果係普通科病就睇返普通科醫生,因為始終婦產科醫生對其它藥物未必太清楚。
但睇普通科醫生時記住要同醫生講話你有左BB喎。
http://www.glittergraphics.us" target="_blank">[/quote]

珍珠宮

我都係睇普通科醫生, 話佢知你有bb, D藥會冇咁重.... 會好慢D... 休息多D補數囉...

首頁

尾頁

跳至