婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

都未知咩瘤, 開刀攞出來又怕影響bb.

別墅

好媽媽勳章

回覆:Ammeyogi 的帖子

其實照超聲波已經可以知道咩瘤,搵個好的婦科醫生check下!當初我都有咁情況,仲要有幾粒,好彩最後bb健康出世!原來哩個情況好普遍,一般係子宮肌瘤,由荷爾蒙影響!不用擔心,你同bb要加油!

大宅

check 清楚,可安心的吧

大宅

畀面勳章

有機會係畸胎瘤,我當時都有,因為過咗16週,醫生話做手術會有11%流產,唔做個瘤有機會爆,我最後都冇做手術。而且順利生咗囡囡,今個月尾做手術。你照 咗超聲波先啦,之後再決定點做

大宅

回覆 kylaw1231 的帖子

你順產?唔怕順產時個瘤會爆? 
c+話似朱古力瘤但政府話唔似,而家唯有見步行步啦. 

大宅

畀面勳章

我果陣因為肚痛去咗瑪麗睇急症,之後照到子宮有幾個3~9cm纖維瘤,左邊卵巢有一個4cm畸胎瘤,醫生問我做唔做手術,因為如果我排到做手術都18週,雖然可以做微創,但係我唔想令阿B有任何危險,雖然流產機會係11%,如果唔做手術,醫生話因為子宮脹大造成扭曲,有機會壓爆畸胎瘤。不過佢之後同我講個瘤唔係太大所以爆嘅機會好細;不過陀B期間醫院都有幫我照瘤,好彩都冇事。你睇下博唔博啦,如果唔做手術,好肚痛就一定要去睇急症。我陀B到而家超過一年個瘤都冇變化,不過醫生叫我做手術一了百了

大宅

畀面勳章

我唔驚個瘤爆,反而驚纖維瘤流血不止;當時醫生話,如果一定要開刀生就順便割埋畸胎瘤。

大宅

畸胎瘤會吾會令你肚漲漲?

大宅

畀面勳章

回覆:pandacmlg 的帖子

冇,反而子宮肌瘤令我肚脹,我個肚三個月好似人地四五個月大噉

男爵府

回覆:擔心, 有了bb11週, 但卵巢有個4cm既瘤

我早年大肚時,在第三個月check 到有個13x13cm大的水瘤,結果在第四個月時做手術,最後很感恩亞仔順利出世

大宅

回覆:擔心, 有了bb11週, 但卵巢有個4cm既瘤

醫生話似水瘤大概4-5cm, 而家keep close monitor, 希望唔使做手術

首頁

尾頁

跳至