自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

認識瑞士牛牛第二回 BK Milk勳章

父母早前成功由舊居搬至新屋邨, 面積不夠300呎, 包全屋地磚,抽油煙機($3800), 全屋翻新牆身, 上下廚櫃, 上廁所櫃, 雲石及門口窗台, 抽氣扇2把, 3把 kdk 風扇, 香港木工師傅現場做2 間板間房包夾板及貼牆紙於木板, 二張2呎半乘六呎床及2個6呎乘6呎貼牆櫃 (共$64000) , 地腳線, 12個電制及改位(每個$500) , 吉屋清潔.....很多朋友話貴, 而師傅解釋請香港木工是很貴的, 這價錢是否被搵笨? 請各位提供意見

alicemic  啱價啦! 要CF現場做傢伙好貴架!  發表於 11-11-3 11:17

水晶宮

好媽媽勳章

唔貴...我4年前 只做普通裝修,未包任何料,都要7萬 (公屋500尺)
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

複式洋房

好貴喎

禁止訪問

回覆:公屋300呎裝修, 用11萬, 合理嗎?

大宅

回覆 Yen2002 的帖子

yes, 我d朋友都話好貴, 唔抵, 香港木工師傅係咪真係咁貴? 每間房都要$32000?

瑪瑙宮

大廚勳章

kungkathy 發表於 11-11-3 00:48
父母早前成功由舊居搬至新屋邨, 面積不夠300呎, 包全屋地磚,抽油煙機($3800), 全屋翻新牆身, 上下廚櫃, 上 ...

不如你問問現場做櫃每呎幾錢先? ..... 我朋友上年派了福來村 , 又係全屋裝 , 約280呎 , 未包任何家電 , 共用了 10萬 5千 , 他唔係舖磚 , 是做全木地板(自己買.不包的) ,

朋友做櫃係$2000 呎 .......做到頂的衣櫃....
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

其實唔算貴!我啱啱搬入3百多尺公屋,油漆,鋪地,間兩房,廚櫃都用咗7萬5左右。仲未計所有傢俬同電器依家d人工又貴,大陸料又貴咗,差唔多喇!

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

老實講,吾貴
因為以家木工一工座底$850
油油果到都要一萬

alicialee1210  agree  發表於 11-11-3 11:57
應當一無掛慮,只要凡事藉着禱告、祈求和感謝,將你們所要的告訴上帝。
上帝所賜那超越人所能了解的平安(註),必在基督耶穌裏,保守你們的心懷意念。

大宅

回覆 seaheart88 的帖子

個c Fu 好有性格, 佢無講房既櫃幾多錢一呎, 佢話唔識分開計, 只係知道成間房加櫃及床$32000一間, 我媽媽好唔開心, 覺得比人搵笨, 我都諗, 香港本工師傅現場做係呢個價錢嗎? 又驚怪錯師傅, 但11萬確係全屋裝修總數.......

大宅

基本價錢,不貴也不算很平

瑪瑙宮

大廚勳章

kungkathy 發表於 11-11-3 01:03

個c Fu 好有性格, 佢無講房既櫃幾多錢一呎, 佢話唔識分開計, 只係知道成間房加櫃 ...

話就話11萬...........
一日未埋單...條數都未係真...
而且你c虎咁求其... 又話咩唔識計 , 我驚你比開左佢做 , 佢話計錯數都要局比 (因為我朋友就係咁 , 明明打好晒價wor , 開工無耐又話計漏左泥頭 , 無估計到咁多wor... 所以要加多3k ) ....

裝修多數係唔開心收場 , 如果你 mama 未開工已比個師傅激親.... 不如再報過啦... 找其他好過, 你們未開始已互不信任....

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

你講得啱, 佢開價只係七萬八, 依家埋尾啦, 11萬囉, 只係多咗個廁所櫃和抽油煙機

複式洋房

不過而家啲野真係貴左好多

pigpigyy  agree  發表於 11-11-3 13:51
alicialee1210  agree  發表於 11-11-3 11:58

瑪瑙宮

大廚勳章

kungkathy 發表於 11-11-3 01:09

你講得啱, 佢開價只係七萬八, 依家埋尾啦, 11萬囉, 只係多咗個廁所櫃和抽油煙機 ...
咁你mama 又怪wor , 一路計, 一路裝 , 無理由現在埋單先唔開心 , 就算改咩 , 都會講下加幾錢...
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

別墅

都算貴,我屋企200尺左右,全屋連傢俬都係4萬左右......不過電就自己屋企人識,唔使錢既......

大宅

哎, 我亞媽之前咩都話由c fu 決定, 我哋講咩都唔聽, c fu 又好叻喎, 將d $ 分開咁加上去架, 今日間房咁咁咁, 第二日又話幫我亞媽諗咁咁咁 , 可以慳位, 又要加 $6000, 開頭又話呢樣唔計$ , 果樣唔計$, 尾數突然間樣樣計足, 就變11萬, 我之前比咗6萬, 追佢計尾數追咗10日, 都話未計到, 下星期二收屋, 尋日計尾數咪知咁囉

男爵府

差不多

pigpigyy  agree  發表於 11-11-3 13:51
alicialee1210  agree  發表於 11-11-3 11:58

大宅

引用:基本價錢,不貴也不算很平

原帖由 JOANCC 於 11-11-03 發表
係呀!差唔多!如果你係年尾算ok 啦!

pigpigyy  yes  發表於 11-11-3 13:51

大宅

引用:基本價錢,不貴也不算很平

原帖由 JOANCC 於 11-11-03 發表
係呀!差唔多!如果你係年尾算ok 啦!

珍珠宮

畀面勳章

引用:父母早前成功由舊居搬至新屋邨,+面積不夠30

原帖由 kungkathy 於 11-11-03 發表
父母早前成功由舊居搬至新屋邨, 面積不夠300呎, 包全屋地磚,抽油煙機($3800), 全屋翻新牆身, 上下廚櫃, 上 ...
我私樓900呎全屋新裝唔包潔具、電制。
$40萬,計埋我自己買埋的野大約洗咗50+。

所以睇你列清單,算合理。

見你一獲打你一獲

首頁
12345...6

尾頁

跳至