嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個囡快15個月,大約1個月前開始出上面兩隻門牙(無搞錯,真係最近先開始出上面門牙,我諗好多BB都應該出左7、8隻牙),唔多鍾意食粥,無論用咩煮,咩質地都唔太肯食,咁就試下俾飯佢食,佢又肯食,雖然都係一時時,但都好過食粥,有時好起上嚟可以食到2/3到1碗大人碗嘅飯,但其他餸就唔肯食,其實佢佢由細到大都唔鍾意食嘢,細個唔鍾意食奶,大左唔鍾食粥,反而鍾意食奶,我都唔知問題出左喺邊,希望大家俾啲意見我,因為我真係每次見到佢食飯食成咁我都好唔開心,而家好絕望,覺得無晒佢辦法

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 skit 的帖子

有冇問過醫生點解會咁呀?
我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

複式洋房

回覆:cherryho1021 的帖子

無呀,但我單方面覺得醫生都唔會有咩好幫助,最多開啲開胃藥俾佢,佢又訓得又玩得,就係唔太鍾意食粥,我啱啱買左啲淮山粉俾佢食下,希望食左胃口好啲

大宅

都15個月, 有冇try過烏冬/通粉...什至睇下d外國食譜, 整下奄列, pancake, 先提升番佢既食慾先呢.

我都好明你既絕望, 我阿仔食粥食個幾鍾, 餵一餐不知耍掟幾多玩具落地, 唔比佢掟就唔食~

複式洋房

回覆:tamichu 的帖子

有呀,通粉、米粉都有試過,通粉麻麻地,米粉就好啲,而家餵佢食粥就同細個餵佢食奶一樣,有啲恐懼

winnyto  有無試過整薯蓉  發表於 11-11-9 09:41

首頁

尾頁

跳至