論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

未來賓賓"可能"有bb

我direct hire 左個賓. 佢而加響菲律賓. 我個賓本來聽晚 7pm 到港. 但頭先agent 打黎, 話個佢個 2nd pregnancy result 係 +ve. 可能係有bb, 或者係其他既病. 暫時佢班flight cancel 左.

我個賓響離港前已簽晒contract, 咁我係咪都一定要用佢?? 定係都可以叫佢唔駛黎香港??

請工人真係好麻煩呀!!! :-(

大宅

Re: 未來賓賓"可能"有bb

佢一日未到香港,你都唔係一定要請佢。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

最憎 d 工人明知有人請佢都仲要大肥
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

thank you. 比著係你地, 如果個工人唔係有bb, 而只係有病, 咁你地仲請唔請佢?

大宅

唔請。你點知佢黎到要醫幾耐,一陣又話唔捱得,要9點早訓,咁你點搞?到時先比錢炒佢咩?

趁佢未到,盡早入紙通知入境處。

大宅

有乜都好,change la!
pluie 寫道:
thank you. 比著係你地, 如果個工人唔係有bb, 而只係有病, 咁你地仲請唔請佢?

別墅

同意

tommythumb 寫道:
唔請。你點知佢黎到要醫幾耐,一陣又話唔捱得,要9點早訓,咁你點搞?到時先比錢炒佢咩?

趁佢未到,盡早入紙通知入境處。

大宅

千祈立即唔好比佢黎呀~唔好理佢病定有bb.

我最近聽過朋友個妹單CASE,
佢個請左個賓賓,黎hk之前有左,
跟住墮胎,落唔乾淨仲檢到有BB,
個工人明知黎hk都咁唔小心,搞出人命,
黎到會點真係有保留喇~ :-|

子爵府

有一個問題係, 如果visa 已出, 是否要比-個月通知期或人工給工人ga, 就算身在菲律賓??? 你最好問清楚勞工處呀!

大宅

christy-mama 寫道:
有一個問題係, 如果visa 已出, 是否要比-個月通知期或人工給工人ga, 就算身在菲律賓??? 你最好問清楚勞工處呀!

我覺得唔使,因為合約係由佢到港先至生效。不過,都係問清楚勞工處穩陣d。

大宅

pluie 寫道:

梗係唔好請啦. 到時盞自己煩.

大宅

我就聽人地講, 佢都未黎香港履行佢既contract, 所以係唔駛賠既.

我個賓頭先sms 我, 佢話佢都唔知點解個test 會+ve, 佢有避孕同埋佢d M 岩岩先黎完喎... ?-(

子爵府

信佢致奇呀! :tongue:
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

未黎HK唔使賠,黎左就麻煩喇,可能要賠,

下∼咁你個賓賓,有M,仲檢倒+,
咁你SMS番佢,叫佢check清楚D係咪"宮外孕”!?

珍珠宮

未黎梗係叫佢唔使黎啦

首頁

尾頁

跳至