論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆:有無人知印尼機票(來回)最平幾$呀?

禁止訪問

大宅

How to know the cathy offer a special offer??

禁止訪問

大宅

Check the wed-site already. But, it is $24XX. So expensive!

大宅

any phone no. provided???

複式洋房

仲要睇佢果個地方要唔要轉機,,,
我剛買了
來回5000

禁止訪問

大宅

回覆:se04522 的帖子

要致電問先有特價票!

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

別墅

如果佢好好,你可能買張$5000 來回機票去獎勵佢都好嘅!

不過我諗本地人都唔會咁豪,啱啱線係Wikitravel check 咗,由Jakarta 去洒水坐air-conditioned 火車10小時到,晚上8 pm 上車,朝早6點半到,仲有得睡,聽說冷氣太凍,記得要加衣。

http://wikitravel.org/en/Surabaya
"Trains using the northern main line from Gambir Station in Jakarta take at least ten hours to arrive at Pasar Turi, .... Air-conditioned trains are available ... All these trains have A/C eksekutif accommodations.

To Jakarta Gambir: the very good Argo Bromo Anggrek departs twice a day, at 8am (Pagi) and 8pm (Malam). Arrival 6:37PM / 6:37AM, Rp 265,000 ... Be aware that the A/C is extremely cold, thus bring some warm sweater. Moreover, television is usually very loud during the whole trip. Possible to order meals: Rp 18,000 for a nasi goreng, Rp 3,000 for a hot tea. "

其實工人坐完飛機轉local transport好正常,多數轉local flight仲煩,甚至仲耐。我剛剛炒的Bunbun 住係近老沃4-5 hr coach service 嘅鄉下,買老沃要係Manila 轉1.5 hr domestic flight, 去到老沃轉4-5 hr coach service, 因為轉完機好夜,仲要等第二朝coach,我買咗香港去Manila air ticket, 佢跟住坐9 hr coach 返屋企,第二朝清晨就到。

我哋住慣細地方,工人多數住鄉下,離開local機塲都好遠、好徧僻。返而鄉下同capital like Jakarta or Manila 連繫by train or by coach 仲直接舒適方便,local 轉機D機仲恐佈,載佢返到local airport 好多時未必最好,不過一般認為出得多錢買機票就係對工人好,如果諗住俾佢cash in 賺多D無妨,都是個人決定。

畢竟我哋唔係請佢哋替公司出trip、開會或傾生意,唔駛太講究係唔係刻薄咗佢,過得人過得自己咪得囉!

cecichow  咁係咪我地幫姐姐訂火車票呢?如果係,响邊度訂?謝謝!  發表於 11-11-24 01:47

大宅

回覆 Ka_BB 的帖子

請問cathay特價機票電話幾多號?
Thanks!

大宅

回覆:jillianmami 的帖子

票務部電話:27471888
地址是:海港城港威大廈6座18樓18o8室

大宅

又唔係自己坐駛咩去cathy買呀 ?? (一定貴到死架喎)
更係搵AGENT買平啦 (因為佢地多數買細間airline , 時間係半夜或晨咁早飛所以會平好多) 你最好格幾間AGENT嘅價會有些少上落架

大宅

我的工人剛放左假返去印尼日惹,來回連內睦機費用$37xx,我在專x旅運出機票,坐印尼的航空公司工人機票,不過我在九月已出定十一月的機票,我諗而家貴好多

別墅

回覆 cat_lady_128 的帖子

cathay 有工人票去jakarta,我同幾間agent: 學x, hong x check 過,最平係中華,居然價錢同cathay 一樣。Cathay可簽card, refund入落card,工人落唔到袋。Agent無得簽card, 工人可自由cash in. 大家可自由選擇啱自己的方法。

PS: HK bank credit card 簽 cathay airways, 登記咗最紅獎賞選擇lifestyle 類別可享5x績分!

cat_lady_128  妳去細細間嘅agent問 , 佢地會有D唔知乜鬼嘅AIRLINE機票推介比你會平D架 !  發表於 11-11-16 15:04

首頁

尾頁

跳至