跳至

首頁

尾頁

大宅

預祝大家有一個Happy Thanksgiving !

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

big007 發表於 11-11-19 04:35
預祝大家有一個Happy Thanksgiving !
same to you!

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

Thank you! 有冇人整turkey呀?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

babytomato 發表於 11-11-19 21:59
我會整,今年第一次,唔知成唔成功,溶完雪而家醃緊,星期一晚煮,星期二拎去仔仔學校開party。How about you?

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

babytomato 發表於 11-11-20 13:59

husband 之前年年都會整,不過今年唔整啦。

大宅

rose-mag 發表於 11-11-20 14:05
我會整,今年第一次,唔知成唔成功,溶完雪而家醃緊,星期一晚煮,星期二拎去仔仔學校開party。How about y ...

冇問題啦,你整嘢食咁叻。

大宅

meatballs 發表於 11-11-19 11:05
same to you!

thank you.

男爵府

回覆:big007 的帖子

Happy Thanksgiving!!!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

big007 發表於 11-11-20 11:16
冇問題啦,你整嘢食咁叻。
麻麻地架咋,火雞咁大工程未整過,我驚廿幾個小朋友冇嘢食就死啦。

公爵府

rose-mag 發表於 11-11-21 12:07
麻麻地架咋,火雞咁大工程未整過,我驚廿幾個小朋友冇嘢食就死啦。
放假都有party?

王國長老

meatballs 發表於 11-11-20 21:18
放假都有party?
NO, 未放假前一日開午餐party (22nd Nov),之後就放三日假。

公爵府

rose-mag 發表於 11-11-21 13:34
NO, 未放假前一日開午餐party (22nd Nov),之後就放三日假。
just 3 days off?we have a week off

王國長老

meatballs 發表於 11-11-20 21:35
just 3 days off?we have a week off
係呀,公校係三日,我得一日假咋,好彩老公放多一日,另一日就有媽咪幫我手。

公爵府

rose-mag 發表於 11-11-21 13:38
係呀,公校係三日,我得一日假咋,好彩老公放多一日,另一日就有媽咪幫我手。 ...
你又番工
又臭兩個
真西利

王國長老

meatballs 發表於 11-11-20 21:45
你又番工
又臭兩個
真西利
冇計,老公一份唔夠,之前想唔做幾年湊到大D先再返工,
但都係計唔掂數,而家上小學啦,但公校假期多,好彩有我媽幫手,
我D假都係留番嚟湊仔,好幾年冇放過長假,最長係一個星期病假,LOL。

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:rose-mag 的帖子

舊年都有整,不過今年忙住搵屋搬所以唔整啦,搵幾個朋友喺屋企打邊爐當過節

我囡囡學校星期三都有potluck, 但啲容易嘅dish比人sign up哂,得返roast chicken, 希望whole foods有得賣

王國長老

babytomato 發表於 11-11-20 23:18
舊年都有整,不過今年忙住搵屋搬所以唔整啦,搵幾個朋友喺屋企打邊爐當過節

我囡囡學校星期三都有potluck, ...
我地成日焗雞架,都幾易焗,醃完掉隻雞入去焗一個鐘,
只係要等溶雪就煩D。你點解唔去Costco?D roasted chicken都好味又唔係貴。

男爵府

well, I have turkey -phobia... so, I don't need to do that. but we will have 9 dishes just like chinese winter festival.
Kids have 2 days off onThursday and Friday, me and my husband on off Thursday. so they will go to daycare on Friday..

大宅

my kid also has 3 days off from his school. last year only 2 days off. i think most schools (no matter private or public) have 3 days off this year in CA. i only know there's a school have the whole week off, becoz they have parents-teachers conference for 2 days before the holiday.

initially i planned to order turkey dinner. however, we got a free turkey coupon from the Chinese supermarket when we shopped for grocery on Saturday. they usually gave u the deli's coupons when you spent over a certain amount. but i was surprised that they offered the coupon for a whole cooked turkey when we spent over $100! i was told that it'll be about 10-15 lbs. hopefully it won't too bad ...

Happy Thanksgiving!

王國長老

今晚焗咗隻火雞啦,要兩公婆夾手夾腳整,因為實在太重啦,
有18磅重,整咗3個幾鐘,未計之前兩三日又溶雪又醃,
不過李生整爛咗塊皮隻火雞唔靚仔,希望下次整好D。

Nillie_Mami  it is good enough, pls UPS the leg to NY.. thanks!! Big Amanda wanna have a piece. haha  發表於 11-11-24 04:50

首頁

尾頁

跳至