網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

蘋果日報

寧波一名女子在淘寶網上,買了一種晚霜,用後突然患上臂病綜合症;專家檢查後,發現她水銀中毒,而該晚霜中的水銀含量,竟然超標17萬倍。

這名女子姓楊,37歲,她於10月下旬,出現雙腿浮腫,尿頻尿急,醫生初初診斷為腎病綜合症,屬急性膀胱炎。不過經一輪醫治後,楊女士的病情仍未有起色,於是醫院把楊女士的尿液樣本送到化驗所檢測,發現她的水銀含量超標,診斷為水銀中毒。

由於楊女士的職業不需接觸水銀,所以查出問題可能出自化粧品,結果發現楊女士曾於淘寶買了一套化粧品,使用後才引致病發。她在淘寶網購得名為「科美世家」的化粧品,一個套裝內共有7件產品,其中4件的水銀含量嚴重超標,其中一款晚霜,水銀含量更超標17萬倍。

「科美世家」品牌,在淘寶網上十分普遍,套裝的價格更不用300元人民幣。專家指,水銀是一種有毒重金屬,嚴重使用超標,除對皮膚產生直接傷害,更會被吸收入人體,損害人體神經系統、腎臟、肝臟,及生殖系統,更可能會造成不育。

========
黎幫手add下大家d心得啦

心得分享 ....我唔敢係淘寶買o既item 一齊黎講下丫

子爵府

我淘寶有三個「不」的原則:

一: 不淘食落肚或搽上面的東西,因內地實在傳出太多嚇人的負面新聞了,如:以坑渠油泡製、頭髮豉油、紙皮豆腐、化學合成假雞蛋、豬肉扮牛肉、含水銀量超標、含禁藥的藥物、孔雀石氯、三聚氰氨事件等…,真係數到天光都未數完呀,食落肚的我頂多都只係買茶葉而已,因為香港買到的茶葉,絕大部份都是內地進口的而已,但價錢就係內地的好幾倍囉!

二: 不買大件的東西,因為就算平到少少,慳埋或者都唔夠比運費!

三: 不買品牌貨,因內地實在充斥著太多的抄襲山寨貨、或冒牌A貨!

以我經驗,最抵是執到些無視版權、專利的新科技產品,我就買過一部智能電腦自動掃地機,台灣原廠專利的品牌要賣二千幾的,但大陸無視專利的品牌六百就搞掂了,那大家可還有其他淘寶心得能分享嗎?

伯爵府

從來唔會淘護膚品/化妝品/身體護理既用品~送都唔會用~

公爵府

畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

食品護膚品真係咪制

珍珠宮

大宅

從來唔會淘呢d野.

男爵府

好媽媽勳章

淘美白產品真係好危險

我淘全部都係國內大牌.

伯爵府

畀面勳章

香港人好少買大陸護膚品,就算唔係淘竇,周不時新聞都有賣呢類有問題產品

大宅

回覆 麥豬豬 的帖子

掃地機? 請問有無LINK呀?? 運費會唔會好貴架?
點揀好呢? 唔該晒先~~!!

男爵府

2021勳章

raymondbaby 發表於 11-11-21 21:30
食品護膚品真係咪制

agree

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至