意見反饋
義工

少年成長 今日: 6|主題: 14734

初學寫字反轉寫 ???

大宅

國民生產總值:4936

初學寫字反轉寫 ???

仔仔4歲,讀中班,唔知點解佢寫數字時,會將個字好似鏡咁反轉寫,晚上教佢教到我煩,佢又唔開心,唔敢寫,我知我唔應該迫佢太緊,但係又好驚佢追唔上,唔知有無其他小朋友初初寫字會咁呢 ??? 另外,請指教點教小朋友寫字會令佢開心呢 ??? 因為,我仔仔每日都會在學校廷展到食飯,每晚返到屋企都好似唔夠時間用,有時想教下仔仔多o的野都唔得咁。

男爵府

國民生產總值:6234

2019勳章

Re: 初學寫字反轉寫 ???

峰仔媽咪,

你仔仔學校有無俾一本 ''筆順簿" 佢照住寫呀

我仔仔都係 K2, 因為本 "筆順簿" 係老師送, 所以佢特別鐘意架, 有時會自己拎出o黎, 未教o既, 都會跟住寫

而我又跟老師, 自製我仔仔個名o既筆順俾佢跟住寫, 都 work 架

伯爵府

國民生產總值:15199

峰仔媽咪 ...

我囡囡都係4歲, 同樣有咁既情況, 中文字好d, 如果數字(7,9)同英文(b,d,p,q,N)等都會錯.

我覺得如果家長用一個relax d既心情去對待, 小朋友寫字or改字時既心情都會開心d同樂意d. 我初時都好忟阿囡d字寫得唔好, 但我發覺我愈忟, 佢愈冇心機, 愈寫得唔好, 後來我諗, 佢只得個4歲, 想要求佢寫得點靚wor, 我都同佢講, 媽咪唔駛佢寫得好靚, 但功課一定要用心同認真做, 有冇心機做係睇得出架!

到e+, 我會响佢d功課揀一個寫得靚既, 讚左佢先, 然後揀d唔靚既, 問返佢覺得靚唔靚, 駛唔駛改, 態度同心情都好輕鬆, 佢亦都好願意擦改

大宅

國民生產總值:4936

好多謝咁多位媽咪,學校/屋企都有比類似copy book 佢寫,昨天接放學時,搵到班老師傾番屋企寫字既問題時,老師都剛發現佢昨天在學校寫"小"字時,佢初初將中間個一

複式洋房

國民生產總值:214

Don't worry! It's normal. Since children are young and their ability of perception is not develop well yet. Give him more toys/games to play ( help him to distinguish Right/Left side ). if the problem is still last for long, you may discuss with his teacher.

At now, it is still difficult for me to distinguish Right and Left side in daily ( it's called perceptual problem).

I hope can help you!
峰仔媽咪 寫道:
仔仔4歲,讀中班,唔知點解佢寫數字時,會將個字好似鏡咁反轉寫,晚上教佢教到我煩,佢又唔開心,唔敢寫,我知我唔應該迫佢太緊,但係又好驚佢追唔上,唔知有無其他小朋友初初寫字會咁呢 ??? 另外,請指教點教小朋友寫字會令佢開心呢 ??? 因為,我仔仔每日都會在學校廷展到食飯,每晚返到屋企都好似唔夠時間用,有時想教下仔仔多o的野都唔得咁。

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.