母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

放完產假返工....點算

大宅

Re: 放完產假返工....點算

bb123321

會唔會係個泵既問題? 或者你試下轉第二隻泵會好d, 我宜家響公司用ameda雙泵, 幾好呀.

同埋一餐半餐都好過冇丫, 唔好理你奶奶咁多啦, 自己想阿b食咩咪食咩囉.

伯爵府

bb123321:

你返工時,bb 要用奶瓶食幾多餐人奶?

如果你bb要食兩餐人奶,咁你而家開始儲奶,到你返工時,你儲到他所需的3餐奶,若你在office pump到他一餐的量,你都唔使補奶粉的。問題係,你一日可以pump 到幾多oz 奶!

你試吓而家開始,bb 食一邊,你pump 另一邊,這樣可以剌激乳房生產多些奶。若bb食一邊已夠,你便將另一邊的奶儲起;或半夜都起來pump 些作儲備,這樣,你返工之後都唔會追奶追得咁辛苦!

就算真係儲唔夠奶,日頭bb食奶粉,你上班前,下班後埋身餵bb,bb都可以得到母乳的營養。你出年就做全職媽媽了,更加不必就此戒奶啊!

p.s. 係呀,你用邊隻pump,有些奶pump的功效真的不大好!
bb女 = 恩祺媽 :-)

珍珠宮

高見就唔敢講,但餵得幾多咪幾多囉.曾有人話即使係一滴人奶都有媽媽的抗體,所以唔好唔比bb食人奶呀!

其實你而家如是餐餐埋身餵的話,好難可以儲奶.你試下用以下方法,睇下可唔可以儲到d奶:

1)每一餐都以同一邊餵哺,直至另一邊胸谷奶,跟住泵d奶出黎儲起佢.之後要再餵的話,就餵番泵左奶的一邊.
2)邊餵邊泵.

<請問11月中會返工後我可不可在返工前比1餐埋身餵+ lunch pump奶 + 放工後埋身餵呢.>
呢個當然可以啦!到你返工後,因幾個鐘冇得餵bb,你個胸會好谷,可能可以泵到多d奶.你一feel到個胸谷就要泵奶,否則久而久之,你d奶量會下跌的.

當你做了全職媽媽,當然可以比番全人奶啦,只要你之前一直有埋身餵bb,令bb仍然記得怎樣啜你的乳頭(又assume bb唔會因食了奶粉而唔鐘意食人奶的話),咁做左ftm之後,就可以全人奶餵番bb了!

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

伯爵府

bb123321:

我以前一面餵奶,一面泵奶,是用avent manual pump,個pump 放在bb肚上(bb 就是橫抱),單手泵奶的。約這樣不方便,便要用欖球式抱法,或bb的腳在外邊的方法,而你要用一些枕頭來承托著bb的身體!

如果你keep 著每日都有埋身餵bb,另補一、兩餐奶粉,他應該仍會愛吃媽媽奶的 。若全戒了母乳,日後要他再吃就真係比較難了!
bb女 = 恩祺媽 :-)

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊