母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB愛用口扯乳頭..點算?

BB差不多五個月大,近日每餐食奶都會個口合埋之後含住我個乳頭,再向後扯,勁痛﹗﹗﹗今日仲發現扯到乳頭損左﹗
有咩辦法可以令佢乖乖食奶呢?
而家一邊損左,可以繼續埋身餵嗎? :-( :-( :-(

子爵府

Re: BB愛用口扯乳頭..點算?

我阿b都係開始扯我個乳頭,我去了找info
有人話試下佢一想咬就"錬"住佢個鼻等佢鬆口
跟住嚴肅地話bb唔好,唔可以咬,跟住抱開佢
唔比佢食,同佢話再咬媽媽就無奶奶食...
我都試緊... :-(

大宅

Same problem here too!

A book suggested that when that happens, you have to look at the BB and tell him "No! No!" so that he understands that what he does is wrong.

I've tried this and it seemed to work. It's very funny as he would like at me with a sad look on his face.

Try use Medela nipple cream - it helps the healing.
  Lulube was born weighing 3.2 kg

伯爵府

kittypo 寫道:
我阿b都係開始扯我個乳頭,我去了找info
有人話試下佢一想咬就"錬"住佢個鼻等佢鬆口
跟住嚴肅地話bb唔好,唔可以咬,跟住抱開佢
唔比佢食,同佢話再咬媽媽就無奶奶食...
我都試緊... :-(

仲要下次餵之前,同阿b 講定: 唔可以咬媽媽......

bb女 = 恩祺媽 :-)

子爵府

我個女都開始咬我乳頭 :-(
勁痛呀!
我甩佢咀仔
同佢講唔可以咬媽媽
但是過左一陣佢又咬過 :-(
點算好
雲師奶 該用戶已被刪除

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊