論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

民房

菲妹要嫁人

好辛苦喺兩年前, 用咗成三個月才搵到個醒目盡責的菲記. 點知佢上工無幾內,比佢喺HK鳩咗件鬼佬. 上年X'mas (上工未夠一年)就要攞假去英國會男友. 我同老婆都想過唔比佢放. 但唔放比佢, 佢覺得你咗佢上岸, 留低都無心機幫我地凑女 (我個女得三歲, 兩公婆都要開工, 屋企無其他人, 如果佢無心機做或者諗埋一邊, 嗊唔喺好得人驚)! 唯有比佢放囉, 唔好阻人發達囉. 預咗佢到咗英國後都唔會返嚟. 點知佢放完假後, 準時返來報到, 算喺嗊, 唔話得. 不過亦同時同我講. 約滿後唔會同我續約, 要嫁去英國. 當時諗還有一年多, 到時散咗都唔定 (當然佢嫁得出我都鄧佢高慶).
講講吓, 佢明年(2006) 2月就約滿. 琴晚佢同我講. 佢條仔星期五來香港探佢. 星期六想同佢過夜唔返離瞓. 我更喺唔想, 不過英國都比妳去. 而家妳條仔老遠跑嚟點好意思唔比妳去, 無乎啦!
睇離都喺時候早D 搵定個REPLACEMENT. 請問有無人可介紹D 快將約滿的菲記? 最重要係有愛心, 錫細路, 英文好, 醒目 (唔係醒到過晒龍咗種) , 盡責. 若有請PM我. THANKS A LOT

男爵府

Re: 菲妹要嫁人

If she pregnant, you have to pay he 10 weeks maternity leave, you know.

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我個工人頭尾+埋係我到2年, 曾經斷約, 我而家唔想用佢原因係似熟買熟, 成日似住湊得點我細仔就得串盡尺, 佢湊大我大仔, 而家湊細仔, 如果講湊仔真係可以接受,一般家務我唔係好接受, 平時我返工佢湊左大仔返學(全日學)整日對住我細仔一齊瞓覺, 家務要我叫先做, 眼見地方久不久同你做, 眼不見既地方就唔掂, 因我細仔多病痛成日發燒入院佢陪足咁多日, 真係一句都無怨過, 佢係一個好醒既工人, 佢能夠自己帶我仔搭車或call999去急症室, 如果你只要求醒目, 有愛心, 佢係可以, 你有興趣pm比我知...

民房

brima
佢下年2月都約滿去嫁人, 大唔大肚都無相干. 如果佢大咗肚, 到約滿時都嫁唔去, 我都唔會同佢續約呢! 10 weeks maternity leave 應該唔駛比, 對嗎? 若非如此, 請指正!

大宅

I have the same problem, my new yan yan had been in my home for 1 week, she had a boyfriend in Turkey. She said her boyfriend will be in HK 6 months later to meet her. She will like to take leave for a week. What can I do to protect myself??? :-(

民房

mrs.so
多謝回應, 妳的工人似乎醒過龍. 相信我倆公婆未必頂得佢順. 我的第一個菲記就係似妳的工人, 成日似住湊得點我個囡就鬼嗊寸. 又睇唔起我老婆, 時時自以為是. 所以我同佢續約前要她先應承我會改好D態度. 誰不知第三年又故態復萌. 終於頂佢唔住. 保番一個月, 即刻炒咗佢. 我都好傷, 炒佢時還未請到工人. 還要請朋友的家姐做PART TIME幫忙, 做足兩個月至搵到第二個菲妹. 點知依個重差勁, 用唔夠一個月就被我炒埋 (一樣要保番一個月同連機票). 今次祇好搵自己家姐幫手. 終於用咗成三個月時間才搵到現在依一個很滿意的菲記, 點知又要嫁人, 頭都暈!

民房

akycheung
你絕對有權唔比佢放. 不過你將會面對同我一樣的煩惱.
"唔比佢放, 佢可能無心機做或者諗埋一邊, 嗊就好得人驚!",
"比佢放, 返嚟隨時大埋肚"--兩難.
唔知其他人有無好辦法?

珍珠宮

如果佢大左肚, 到時已經完約, 除非佢自己績約姐, 唔係點比10wks假期佢呀 ?-(

洋房

帶佢打避孕針啦,佢如果真喺有咗你就大件事啦!打去勞工法例諮詢熱線27171771(24小時)問清楚啦!如果工人差唔多滿約有咗唔打算續約需唔需要照俾前四後六,又或者你工人到時有咗唔想走呢! 只有佢吔先俾到正確嘅資料你
With lots of loves....... Kristin :-D

民房

我同cway的想法一樣" 如果佢大左肚, 到時已經完約, 除非我同佢續約姐, 唔係點比10wks假期佢呀".
不過穩陣起見, 一陣返公司 (屋企唔方便, 比佢聽住我講電話), 如CherylMommy所說:打去勞工法例諮詢熱線27171771(24小時)問清楚. 有答案再post比大家分享!

至於要佢打避孕針, 唔會唔違反人權法?

大宅

我剛剛打去勞工處問﹕佢地話如果當個工人12月31日完約,而佢係個日又未開始放產假,咁

民房

zipzip,
多謝資料, 我剛剛也打去勞工處問. 得到的答案與妳一樣!
各位mama & dada, 請勿忙記有好菲妹介紹給我. 謝謝!

大宅

如果驚比佢去平機會告你歧視佢大肚,咁不如而家叫佢寫定封信,信上話佢2月會去結

民房

[quote]
tommythumb 寫道:
如果驚比佢去平機會告你歧視佢大肚,咁不如而家叫佢寫定封信,信上話佢2月會去結

別墅

aa333,

小心為上好d喎,你無睇過先排有個媽咪話佢個工人做左好耐,佢都對個工人好好,又送結婚禮服,又送禮物同比定一半既長期服金個工人,點知條友無良心,放假返去菲律賓就刻意大肚回來,要拷炸一筆,你都唔好咁信d外傭,小心保護自己啦.

複式洋房

小心, 小心 打定針會好 d

民房

tssm,

上次佢去英國會男友張機票係佢男友送. X'MAS 係 HIGH SEASON. 張機票都成9千幾蚊. 今次佢男友已經係第二次來HK 探佢. 今年SUMMER 我一家人同佢到CANADA住咗成個月時, 佢男友又話想去CANADA探佢. 我同佢講妳去CANADA係幫我湊囡, 我唔會比假妳會男友. 他至無來到CANADA. 所以我睇佢男友都應該好愛佢. 如果大咗肚唔會唔娶佢掛. 我依架最需要係2006年2月前搵番個好賓賓FOR REPLACEMENT.

民房

cat22 寫道:
小心, 小心 打定針會好 d

叫佢打定針, 我講唔出口.

洋房

aa333,

You're really a good employer.

民房

doraemon2004,
謝謝! 希望好人有妳報. 搵番個好的replacement.

首頁

尾頁

跳至