想生BB

跳至

首頁
12345...22

尾頁

複式洋房

通常睇中醫調理,睇幾耐才成功有bb?

我睇咗4個幾月中醫又睇咗3個月西醫,但都唔成功,各位sister你哋通常睇幾耐才成功呀?

禁止發言

畀面勳章

Re: 通常睇中醫調理,睇幾耐才成功有bb?

大宅

Dear Sisters,

我都想問吓關於睇中醫的情況, 我睇左中醫一個月(我一向都冇睇開中醫), 其實中醫的作用係咪只係擔當一個調理身子的角色, 至於實際身體機能都要靠西醫檢查, 因我看了中醫一個月, 醫生只開葯給我, 而佢咩野都冇同我講, 我亦唔知應問佢咩野, 單憑把脈(望聞問切)其實又點可以知道您有冇生育阻礙呢﹖

您哋有冇睇中醫的心得可以教下我呀﹖唔該指引一下我呀﹗

男爵府

2020勳章

等待BB的小貓,
其實你之前有冇什麼特別問題?如水瘤,m痛,m唔準或其他婦科問題?又或者你有冇在西醫處check過有什麼問題?或者你只是試左一段時間都未能有bb?

我以個人經驗睇,如果你冇乜特別大問題,就可以開口同中醫師講你想生bb,試左幾耐,平時有d乜野唔舒服,d m黎既情況等等.甘醫師一般都會同你把脈同斷定你既体質同問題,之後會一個一個問題去調理,睇中醫相對會比西醫成效需要長d時間,但我個人認為對治本比較好,身體多方面都會有所改善.

其實睇中醫要睇幾耐先有bb,我諗冇邊個sister可以答到你,因為好depends on個人体質,不過我就覺得睇中醫要睇你夾唔夾個醫師,同你有0恆心,仲有你既定力(戒口).....

別墅

等待BB的小貓,
我有兩個朋友都有睇中醫調理身體,希望早日bingo,一個睇
[img align=left]http://onfinite.com/libraries/671602/ef1.jpg[/img]

大宅

NaughtyLuiLui,

我仲未搵西醫check, 試就試左9個月.

我不嬲都冇m痛, 但就黎得好唔準, 成四十多日先黎, 黎得好長, 量不多, 成日啡啡地, 有時成十一, 二日先清乾凈, 又有時成日頭暈暈, 聽人講m有咁既跡象就不大好,需找中醫調理.

所以我如果今個月都未有, 就要去西醫check check, 無謂守株待兔了.

NaughtyLuiLui 寫道:
等待BB的小貓,
其實你之前有冇什麼特別問題?如水瘤,m痛,m唔準或其他婦科問題?又或者你有冇在西醫處check過有什麼問題?或者你只是試左一段時間都未能有bb?

我以個人經驗睇,如果你冇乜特別大問題,就可以開口同中醫師講你想生bb,試左幾耐,平時有d乜野唔舒服,d m黎既情況等等.甘醫師一般都會同你把脈同斷定你既体質同問題,之後會一個一個問題去調理,睇中醫相對會比西醫成效需要長d時間,但我個人認為對治本比較好,身體多方面都會有所改善.

其實睇中醫要睇幾耐先有bb,我諗冇邊個sister可以答到你,因為好depends on個人体質,不過我就覺得睇中醫要睇你夾唔夾個醫師,同你有0恆心,仲有你既定力(戒口).....

男爵府

2020勳章

等待BB的小貓,
睇你個case可能你血氣唔夠,因為我以前d m都勁唔準,有時30幾日,有時40幾日先黎.之後個中醫佢話我血氣唔夠同陰虛,所以血液circulation唔好,每到m前就會頭暈頭痛.加上你d m 唔準,係好難知道邊日排卵.
而家我主力係補番好d血氣同補腎,d m又真係準左同冇左d經前唔舒服d野.而今個月頭m黎左之後仲好明顯有晒排卵徵狀,而家就等緊派彩.所以你唔好心急,調較番準d m,相信一步一步黎就好易有派彩.
順帶一提,你可以建議你老公一齊睇中醫,一齊調理身體,效果會更加好.

大宅

我在浸會大學中醫睇左2個月就bingo左, 唔知係咁岩定係d藥好, 你地都試下丫
我依加都睇緊佢地王玲醫師 - 臨床部一級講師
聽講魏祝娣副教授 - 教學部訪問學者、中醫臨床婦科專家都ok架

http://www.hkbu.edu.hk/~scm/clinical/chi/info.html

洋房

各位姊妹,千奇唔好灰心!睇中醫要時間調理身子,不過一定找

男爵府

2020勳章

Yanmommy,
Congratulation!
你可唔可以詳細d講下你之前d問題,同埋分享下你睇中醫點幫到你,特別係針炙果part,我好八卦,好好奇呀!!

男爵府

Yanmommy, 可否post你的中醫資料出來, or pm我都得, thanksssss a lot! :-P

民房

Yanmommy:

Congratulations! 咁犀利呀! 我都想睇您的中醫幫吓我, 請您pm給我有關資料, 謝謝您!!! 望覆

禁止發言

複式洋房

Yanmommy:

好似大長今咁!咁犀利! 你話你個case好覆雜, 係唔係好似我咁賀爾蒙不足,我都睇咗中醫幾個月重未成功,可唔可以pm你個中醫資料給我? 謝謝!

大宅

我剛剛cfm左, 超開心.

之前看西醫, 左check 右check, 又食藥又打針都唔得...d西藥仲搞到情緒低落, 有少少精神衰弱...後來西醫叫我休息1個月, 返去做人工...我超級唔想做人工, 因為我係Christan...

決定唔再看西醫住, 就起西醫叫我休息呢個月, 轉睇中醫, Day 1 食第1服藥 (7日) for 清血, 之後第2服藥速進排卵(7日) + 我老公食了1服藥….排卵期do左只係兩次….藥食完後覆第3次診, 中醫一把脈就話喜脈….我簡直唔可以相信, 之前試甘耐都唔得…兩公婆食中藥&行埋左只係1星期就check 倒, 有什麼可能???? 棒棒都check 唔到啦....跟住食第3服藥用來幫著床…食完起day 35 confirmed….而家食緊中藥安胎.

雖然仲係好初既階段, 但希望經驗可以幫倒大家….仲有我今個月真係好放鬆+交比上帝+惗住唔得, 仲找晒資料惗住Christmas 去蘇梅島旅行.

願上帝賜福大家.

複式洋房

Emen,

可否pm 你的中醫資料給我呢?

另, 咁你依家有無用棒棒check ? 如果真係中咗, 就要考慮吓遲d 先去旅行, 頭3個月都要小心d.
[img]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/4;10716;23/st/20041020/e/Wedding/k/1d7b/event.png[/image][/img]

複式洋房

我都想要你個中醫的資料, 可否send俾我呀?

大宅

me too, 可否pm俾我呀?

大宅

check 左幾日都係顯示positive, 今日無再check 啦...我已經cancel 個trip, 因為唔想甘快公怖, 咪同d friends講公司唔批lor...

我個中醫好遠 - 起粉嶺, 不過佢係好有學歷+經驗既中醫, 起國內醫院做了很多年醫生, 之後來了HK學歷唔承認, 米要再讀過…而家取了HKU 中醫學士學位, 碩士學位, 仲好似起國內讀緊博士….同埋佢收費真的好reasonable, 1服藥(7日)都係收 $280 – 380, 我睇西醫2個月使左 8k , 真係無得比.

如果你地唔yim遠, 我想起樹post佢個名, 因為佢唔會介意.

王冠明 醫師 2677 8918

男爵府

me too我又要, 可否pm俾我呀?
價錢如何呀??

首頁
12345...22

尾頁

跳至