心聲留言

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

.

.

大宅

Re: 戒片........身心疲累

你問佢無用家,到時到候捉佢去
love

用戶要求終止服務

.

子爵府

我個女都兩歲,仲未戒片,
我而家每次換片都會同佢講佢而家大個女
要學自己去廁所,唔駛用尿片......
佢而家會叫我幫佢換片,不過就唔多肯坐廁所
我覺得妳都唔好迫個仔迫得太犀利
有時唔係佢唔記得,會唔會係無安全感呢?
我妹個仔都三歲,佢可以自己去廁所尿尿
不過大大就一定要柯響片
妳咁忟,個仔又驚驚,不如比多 d 時間佢啦
我見妳真係好激氣

男爵府

我個仔都就2歲..我都想介................可是bb一見廁所就喊

大宅

[quote]
laiki 寫道:
呢d我都有做呀,佢成日話冇尿尿唔去廁所[quote]
nine12 寫道:
你問佢無用家,到時到候捉佢去
love

用戶要求終止服務

.

.

超級版主

2020勳章 2018復活節勳章 KMALL特別版勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我個衰妹就黎 27 個月,仍然唔肯去廁所痾,帶親佢去廁所剩係識得叫我比廁紙佢抹,每次坐成個字都剩係玩廁紙,真係激到我死•
最慘佢返到去婆婆屋企就全日用片,婆婆又懶得教,公公又唔鍾意佢痾到四圍都係,姨媽又話佢未識講要尿尿就唔好迫佢戒片,最尾就係搞到我,出年讀書好可能要著住片返學•
:-( :-( :-( :-(
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

侯爵府

All,
戒片唔難喎 , 我囡囡19個月, 就呢上個星期六開始同佢戒片, 頭兩日時常比錯signal我, 每次shu濕左片先同我講shushu, 我教她不是這樣, 要在potty 先shu shu, 有聲的, 就是咁, 第三日,o.k.了, 現在一日用一條尿褲.每次shu完, 都比個opotty我睇, 証明自己好叻, shu咗, 當然, 我每次都贊囡囡叻叻.

男爵府

其實時間可以由你自己定, 好似我個仔2歲嗰時, 我就大約每半個鐘就帶佢去廁所小便一次, 慢慢我個仔就會一急尿就會同我講要去廁所, 到咗2歲半佢自己已經學習自己去廁所.其實教小朋友唔可以用打同鬧,要比d時間等小朋友習慣先得,你比d心機, 我諗你小朋友可以好快習慣.

別墅

戒片慢慢來不要太心急, 佢地每個階段都有自己的time schedule. 有d人快有人慢.
我大女果時, 我奶奶心急想佢快d戒片, 成日迫佢打佢. 結果佢好反抗四圍痾, 後來一過2歲生日自己除片自己去tolet痾, 3歲自己話唔要夜片, 從始就戒了片片.
有了家姐的經驗, 妹妹我都無迫佢, 每朝都試吓去盤盤痾無就穿反片片, 昨天第一次成功痾後大讚佢叻, 之後無穿片除了午睡及夜晚. 昨晚片片無濕又讚佢叻. 記記得定時提佢去tolet, 剛才佢跑來叫盤盤, 需然都痾濕小小褲仔, 但都有忍住. 不景, 只得2歲我覺得可以俾時間去慢慢進步, 太心急會令佢地有心理壓力反而做得唔好.

子爵府

好媽媽勳章

教小朋友要有耐性架...你咁惡鬧佢...佢會驚架...

[url=http://lilypie.com][img]

禁止訪問

大宅

我個女都係成二歲半都係要用片, 但係佢平日返學-幼兒園(半日制),我係冇比佢用片, 嬸嬸定時帶佢去

珍珠宮

2020勳章 畀面勳章

Mime,

我個囡3歲半都未可以"介"夜片 :-( :-( 佢日間返學就識去尿尿 但夜晚唔用片就會尿濕張床,我都好煩點同佢介呢 ?-(

Mime 寫道:
戒片慢慢來不要太心急, 佢地每個階段都有自己的time schedule. 有d人快有人慢.
我大女果時, 我奶奶心急想佢快d戒片, 成日迫佢打佢. 結果佢好反抗四圍痾, 後來一過2歲生日自己除片自己去tolet痾, 3歲自己話唔要夜片, 從始就戒了片片.
有了家姐的經驗, 妹妹我都無迫佢, 每朝都試吓去盤盤痾無就穿反片片, 昨天第一次成功痾後大讚佢叻, 之後無穿片除了午睡及夜晚. 昨晚片片無濕又讚佢叻. 記記得定時提佢去tolet, 剛才佢跑來叫盤盤, 需然都痾濕小小褲仔, 但都有忍住. 不景, 只得2歲我覺得可以俾時間去慢慢進步, 太心急會令佢地有心理壓力反而做得唔好.

大宅

我女都係兩歲半仲用片,後來返幼兒園一個星期就戒左了。
不過佢大大好兩歲前就會話我知,一定要去廁所,就係噓噓,到幼兒園先戒到。我帶佢返鄉下,個個都笑我,女女咁大仲用片,係鄉下d 人好早已把屎把尿了,不過我女一定要用,被人話懶。我都唔介意了,我覺得大d自然戒到咪得囉。[quote]
MayAh 寫道:
我個女都係成二歲半都係要用片, 但係佢平日返學-幼兒園(半日制),我係冇比佢用片, 嬸嬸定時帶佢去

別墅

SandyWu

3歲半仲好細o傘, 我大女比較反叛唔多可以迫, 但都可以講導理, 佢3歲時係夏天, 因為佢同我奶奶瞓, 老人家唔多開冷氣, 所以好熱. 見佢晚晚張片都無咩濕, 我成日同佢講唔穿片片係唔係舒服d, 後來佢自己話唔穿其實都好擔心佢半夜尿濕張床, 我老公好早反工所以佢6點鍾會去抱佢去痾, 有時我奶奶會叫佢自己去痾(不過自己去痾之後就醒晒瞓唔反), 如果係抱就可以. 不過通常要痾尿前都會發惡夢.
我女3歲半時都有失手尿濕張床, 你去吉之島買張床"箭" 有大半個小朋友咁大張, 萬一尿濕張床都仲可以有床瞓, 第朝先洗law.
4歲後就好stable, 無咩失手. 10點瞓朝早7點半起身先去痾.
都係果句不要俾太大壓力佢, 但失手時都要話佢下次唔好啦.
不過, 如果你個女忍尿未係太成熟可能要3~4點抱去痾.

用戶要求終止服務

Mime 寫道:

我估我仔同你大女一樣識得反抗四圍痾因佢好鐘意整蠱人e.g我同佢搽cream,佢就識得蘺埋,一時就用雙手蓋住自己塊面話"冇左面面呀",都唔知好嬲定好笑,佢今日又回復正常識得講我聽,不過如果一著片片又要痾落片片度

多謝各位分享經驗

大宅

其實點樣同BB戒片????"pls :-( :-(

公爵府

首頁

尾頁

跳至