意見反饋
義工

論盡家傭 今日: 81|主題: 127750

跳至
她很蠢,但乖態度好,炒唔炒好呢?

大宅

國民生產總值:1205

她很蠢,但乖態度好,炒唔炒好呢?

6年新加坡兼有照顧初生經驗的新印印,已做咗2個月仍有以下缺點:
1.未能獨立照顧3歲小朋友:成日要提佢check住小朋友冷暖 著衫除衫,危機意識低,試過用較剪當筷子夾番阿女口中含住一半嘅魚片出嚟
2.初生bb就從未俾佢湊過,剩係抱,但初時連抱都唔識托頸,俾bb瞓嘅枕墊得高,搞到出去買啲嘢都要ding埋佢
3.中文唔掂英文又唔通,係就係識少少,但只係簡單指令,但唔明佢都唔識問頭岳岳咁,估又唔識估,啲terms講好多次都唔記得
4.做嘢唔識分先後次序,唔踢唔識郁,從一啲好簡單嘅嘢就知佢有幾蠢,佢初時竟然幾啲bar連洗衣網一齊晾,仲每次都落埋乳墊洗(戒咗人奶冇用都成日洗我好奇先問,原來以為功用好似洗衣網咁),總之佢真係好蠢,永不執生唔識轉彎
5.做嘢同反應都慢
不過佢都有以下優點:
1.不斷進步,肯努力,主動性強了,只是太蠢,一定在錯誤中學習,但上心,家務嘅嘢講過都處理倒
2.勤力,成日主動清潔,
3.我初時曾對她強烈不滿,佢都冇態度差發脾氣,做錯嘢仍有say sorry同改善
4.做嘢細緻唔走精面
5.有時我未瞓都當我發現時佢都未瞓時叫佢先瞓,反映佢服從性強

但係佢始終湊小朋友都未得,又驚佢唔識應變,不過打理家務都ok,點算好呢?

男爵府

國民生產總值:6949

Re: 她很蠢,但乖態度好,炒唔炒好呢?

我覺得你個工人唔太差喎,未至於要炒佢,只要你比d時間訓練佢,應該可合你要求

大宅

國民生產總值:2624

係咯慢and蠢好過attitude problem,俾多點時間觀察,be patience!

寶石宮

國民生產總值:289599

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

冇問題呀,個工人都幾好呀,最少肯自動自覺做野

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

民房

國民生產總值:27

如果我就嚟到個印印好似你個咁, 我已經心滿意足喇 !

別墅

國民生產總值:643

Relax...起碼佢都乾手淨腳吖!! 啱啱先做咗2個月係咁架喇...最緊要態度正確.
FYI, 响熱帶生活慣啲人對寒冷意識真係十分薄弱架(我老公都係-Malaysian), 成日以為好爽, 點知搞到成日病...一定要不斷提佢呢度啲氣候唔同, 好易大病, etc.
俾啲時間佢哋啦!!

男爵府

國民生產總值:5300

我覺得要睇你屋企情況, 如果大人返晒工, 要佢獨立照顧屋企和小朋友, 我唸佢做唔到啦, 見到佢咁樣照顧小朋友同初生bb 就唔放心比佢揍啦, 如果屋企有老人家睇住,佢都還可以的,我唸佢係需要有人帶住佢,成日提醒住佢個種.
我以前個印都係咁, 終於抄咗啦, 因為真係幫唔到手.
:-P

複式洋房

國民生產總值:337

my new maid come to my home already 1 week, I also discover same problem, even the very simple things, I need to talk many times within same day.

別墅

國民生產總值:671

I have the same problem with you but my maid has to handle my new-born baby by herself. I decided to fire her at last bcoz I don't want to regret if I have to fire her after something happen to my baby ...

大宅

國民生產總值:1415

I agree with vic-wing that you need to spend more time to train her. Does your agency provide training courses? Maids should be well-trained before they come to work wor.

大宅

國民生產總值:3461

2019勳章

佢究竟 過去六年做過乜, 點會咁長時間都做到咁.....

我個幫我做左年多, 都係咁死猪, 不過都能單獨照顧2.5歲女兒, 生活及飲食, 係黃昏時阿媽來睇住等佢可以煮飯.....

如果長期都放心唔落, 又唔可以交個仔女比佢, 得個聽話一字, 咁你要預備找第二個.......

大宅

國民生產總值:4412

係咯慢and蠢好過attitude problem,俾多點時間觀察,be patience!

同意﹐慢同蠢唔駛炒住﹗

最閉請過個精甩尾﹐一樣可以做野慢﹐自以為醒但又做錯野兼唔認唔道歉好多籍口仲賴你同小朋友﹐咁既態度﹐仲難頂過做錯野啦。

別墅

國民生產總值:689

厘d先至好,你要個精既咪贊自己囉黎煩,咪慢慢教囉,我果個都係咁,唔駛炒!

男爵府

國民生產總值:8182

2019新春慶豚圓 2019勳章

sunmoon:
我印印同你的都係一樣, 真係就快教到斷氣了!! 佢到港頭一個月, 同佢講一次, 做一次示範, 再寫底比佢都做錯, 非常冇記性, 太依賴我去寫低比佢做, 溝通方面又有問題, 唔識中文, 懂簡單英語, 你鬧佢時佢都唔明你講咩!! 教左2個月我冇心機教時就同agents講比多一個月機會佢, 如沒有改善即炒, 咁的方法真係work, 但你首先要知道你工人的本質, 佢係有心無力, 或是有心但唔做, 呢點好緊要; 我舊o個件好醒, 溝通絕對沒有問題, 但佢性格太硬頸, 唔受教, 咁完約後先請呢件, 2個工人對比好大, 如果呢個唔會再差落去的話我都唔會換了, 驚下一個會更加.....差

伯爵府

國民生產總值:18198

BK猜猜猜慶中秋

其實都OK,比多小小時間,因為初到你屋企要習慣香港的環境,因為新加坡工作冇香港要一個人做,响新加坡(不只一個工人)可能只做清潔

大宅

Thanks a lot for your precious opinions. I always feel struggle in my deep heart. "Luckily" I'm a freelancer to take some jobs sometimes that can stay home all the times. And now my 3 year old daughter can tell what she feeling hot or cold while taking bath or drinking ,eating. She even ask my maid to follow her instructions as well. I think teaching my 3 year old girl to be more independent better than my maid how to do to her. I also will not let my maid to take care of my newborn baby as it's risky. I don't want to be regret when something happens. So that It's really OK as long as I'm here. Just I don't have any freedom that my baby needs to follow me wherever I go.

大宅

mymelody2003 寫道:
sunmoon:
我印印同你的都係一樣, 真係就快教到斷氣了!! 佢到港頭一個月, 同佢講一次, 做一次示範, 再寫底比佢都做錯, 非常冇記性, 太依賴我去寫低比佢做, 溝通方面又有問題, 唔識中文, 懂簡單英語, 你鬧佢時佢都唔明你講咩!! 教左2個月我冇心機教時就同agents講比多一個月機會佢, 如沒有改善即炒, 咁的方法真係work, 但你首先要知道你工人的本質, 佢係有心無力, 或是有心但唔做, 呢點好緊要; 我舊o個件好醒, 溝通絕對沒有問題, 但佢性格太硬頸, 唔受教, 咁完約後先請呢件, 2個工人對比好大, 如果呢個唔會再差落去的話我都唔會換了, 驚下一個會更加.....差

遭遇簡直一模一樣,我上一個又係精甩尾,同佢性格太硬頸, 唔受教, 但而家驚佢蠢得濟,教唔好,但我都驚下一個會更加.....差,所以心情矛盾

民房

國民生產總值:38

最閉請過個精甩尾﹐一樣可以做野慢﹐自以為醒但又做錯野兼唔認唔道歉好多籍口仲賴你同小朋友﹐咁既態度﹐仲難頂過做錯野啦。

Agree!

你工人的缺點,好多其他工人都有,無辦法。 但 "蠢,態度好" 比”精甩脾”絕對優勝。

珍珠宮

國民生產總值:44675

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Some maid really stupid that you can't stand for it

男爵府

國民生產總值:6807

2019新春慶豚圓

我最近換了一個新工人,同你們的工人一模一樣.做了2年新加坡(揍3個小朋友,3,6,11 years old).跟住4年Malaysia(注要清潔工作),然後回印尼3.5years生了2個BB.來到我家做什麼都無程序.我全部由頭教過,包括洗碗,洗

跳至
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.